Ako pomno pratite gastro trendove verovatno ste primetili da je tost od batata poslednjih meseci postao pravi hit među food blogerima. Reč je o tostu za čiju se pripremu umesto hleba koristi slatki krompir na koji se stavlja nadev. Uglavnom se služi za doručak mada može biti i odlična užina ili večera. Tost od batata odlična je opcija za sve koji ne vole ili izbegavaju da konzumiraju hleb, a pre svega za osobe koje su alergične na gluten. Po nutritivnom sastavu batat je sličan krompiru, ali je sadrži više proteina. Ima i visok procenat skroba, malo šećera i nimalo masti. Bogat je mineralima kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe, zatim vitaminima A, B, C i E i vlaknima koja su neophodna za pravilan rad organa za varenje. Narandžastu boju duguje beta karotenu koji je moćan antioksidans.
PRIPREMA TOSTA OD BATATA
Prilikom kupovine birajte što veće krompire, a uvek su bolja opcija oni koji imaju glatku od onih sa hrapavom korom. Dobro ih operite, a potom možete oljuštiti koru mada nećete pogrešiti ni ako preskočite ovaj korak. Isecite batat na kriške debljine 2-2.5cm, a ostatak možete odložiti u posudu s vodom i čuvati u frižideru narednih mesec dana.
Kriške slatkog krompira možete termički obraditi u tosteru ili rerni. Ukoliko koristite toster, umotajte batat u foliju i pecite 7-10 minuta. Da biste proverili da li je dobro pečen, probodite ga čakčalicom. Ako pečete krompir u rerni, stavite ga na papir za pečenje i pecite na 220 stepeni 10-ak minuta.
IDEJE ZA NADEV
Baš kao i prepečeni hleb, i batat možete jesti uz različite slane i slatke nadeve. Biće odličnog ukusa sa samo malo putera i soli, a savršeno se slaže i sa krem sirom, rikotom, kačkavaljem, šunkom, jajima, svežim ili barenim povrćem, namazima od avokada… U slatkoj varijanti najbolja opcija su med i voće.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram