Novi gastro trend koji će nadmašiti popularnost avokado tosta

Ako pomno pratite gastro trendove verovatno ste primetili da je tost od batata poslednjih meseci postao pravi hit među food blogerima. Reč je o tostu za čiju se pripremu umesto hleba koristi slatki krompir na koji se stavlja nadev. Uglavnom se služi za doručak mada može biti i odlična užina ili večera. Tost od batata odlična je opcija za sve koji ne vole ili izbegavaju da konzumiraju hleb, a pre svega za osobe koje su alergične na gluten. Po nutritivnom sastavu batat je sličan krompiru, ali je sadrži više proteina. Ima i visok procenat skroba, malo šećera i nimalo masti. Bogat je mineralima kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe, zatim vitaminima A, B, C i E i vlaknima koja su neophodna za pravilan rad organa za varenje. Narandžastu boju duguje beta karotenu koji je moćan antioksidans.

@thehealthyavo

PRIPREMA TOSTA OD BATATA
Prilikom kupovine birajte što veće krompire, a uvek su bolja opcija oni koji imaju glatku od onih sa hrapavom korom. Dobro ih operite, a potom možete oljuštiti koru mada nećete pogrešiti ni ako preskočite ovaj korak. Isecite batat na kriške debljine 2-2.5cm, a ostatak možete odložiti u posudu s vodom i čuvati u frižideru narednih mesec dana.
Kriške slatkog krompira možete termički obraditi u tosteru ili rerni. Ukoliko koristite toster, umotajte batat u foliju i pecite 7-10 minuta. Da biste proverili da li je dobro pečen, probodite ga čakčalicom. Ako pečete krompir u rerni, stavite ga na papir za pečenje i pecite na 220 stepeni 10-ak minuta.

@crystalhughes

IDEJE ZA NADEV
Baš kao i prepečeni hleb, i batat možete jesti uz različite slane i slatke nadeve. Biće odličnog ukusa sa samo malo putera i soli, a savršeno se slaže i sa krem sirom, rikotom, kačkavaljem, šunkom, jajima, svežim ili barenim povrćem, namazima od avokada… U slatkoj varijanti najbolja opcija su med i voće.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top