Pogledajte kao je bilo na otvaranju izložbe „Svi smo mi osobe u razvoju“

U Galeriji Štab sinoć je otvorena izložba Svi smo mi osobe u razvoju, u okviru koje su prikazane fotografije i dokumentarni film, čiji su glavni akteri osobe sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Ova nesvakidašnja postavka nastala je u saradnji humanitarne organizacije Dečje srce, brenda United Colors of Benetton Srbija i kompanije MiaMara, sa ciljem da se istakne uticaj koji porodica i šire okruženje imaju na život pojedinaca sa smetnjama u razvoju, kao i da se pokaže da on može da bude lep, ispunjen i kvalitetan, nezavisno od okolnosti. U skladu sa tim, glavna poruka ovog događaja je da osobe sa posebnim potrebama zapravo ne postoje jer nisu u pitanju nikakve „posebne“ potrebe, već je svima nama potrebno isto: ljubav i poštovanje.
– Ljubav i zajedništvo osnovne su poruke koje želimo da pošaljemo. Osobe sa smetnjama u razvoju mogu da budu potpuno funkcionalni članovi društva, a mi ih kroz program škola životnih veština obučavamo za svakodnevne kućne aktivnosti, brigu o sebi i drugima, gde su podrška porodice i razumevanje zajednice ključne karike u tom lancu – rekao je Goran Rojević, predstavnik organizacije Dečje srce.

Tokom večeri održana je inkluzivna „revija“, u organizaciji brenda United Colors of Benetton Srbija i kompanije MiaMara, sa ciljem da pokaže da ne postoje „nedodirljive“ oblasti za pojedince sa smetnjama u razvoju. Na reviji su, pored članova organizacije i njihovih roditelja i prijatelja, prošetali, dizajner Slavimir Stojanović Futro i novinarka Teodora Bogdanović.
– Cilj projekta je da pokaže da osobe sa smetnjama u razvoju imaju iste želje, emocije, talente, kao i osobe iz tipične populacije. Naše komšije, rođaci, prijatelji, kolege sa smetnjama u razvoju zaslužuju i moraju da budu deo našeg društva i svi segmenti poput umetnosti, mode i javnih događaja treba da budu otvoreni za njih – istakla je Ivana Karalejić, marketing direktor kompanije MiaMara.

Izložba Svi smo osobe u razvoju će za posetioce biti otvorena do 17. marta, svakog radnog dana od 10 do 22 časa u Galeriji Štab u TC Galerija.

Tekst i foto: Promo

Podeli

Scroll to Top