Naslage u predelu stomaka ili konstantna nadutost najbolnija je tačka za svaku ženu. Mnogima se događa i da uprkos zdravoj ishrani i redovnim odlascima u teretanu ne mogu da imaju savršeno ravan trbuh. Rešenje je u pametnom planiranju obroka i kontrolisanom konzumiranju namirnica koje izazivaju nadutost i stvaraju naslage u predelu struka. Iako su zdrave i pune vitamina, sledeće namirnice trebalo bi izbegavate kada želite da budete zadovoljni svojim izgledom u uskoj haljini, kratkom topu ili bikiniju:
1. JABUKE
Voće kao što su jabuke, banane, trešnje, breskve i kruške, sadrži fruktozu koju većina ljudi teško vari. Potpuno je u redu pojesti jednu jabuku ili bananu na dan, ali ukoliko unesete više fruktoze nego što vaš probavni sistem može da podnese, doći će do njene fermentacije, a to stvara nadutost trbuha.
2. SUPE IZ KESICA
Mada topla supa uglavnom zvuči kao odlična ideja kada ste umorni, trebalo bi da znate da supe iz kesica uglavnom sadrže visok procenat natrijuma koji dovodi do zadržavanja vode u telu. To će višestruko loše posledice na vaš izgled, a jedna od njih je i osećaj da imate balon u trbuhu.
3. BROKOLI
Brokoli, baš kao i prokelj sadrži rafinozu – šećer koji organizam teško vari te uzrokuje mnoge probavne probleme. Iako su ove namirnice jako zdrave, trebalo bi najčešće da ih konzumirate jednom nedeljno.
4. MLEKO
Laktoza koju sadrži mleko može dovesti do nadutosti, pa čak i naslaga u predelu stomaka. Mnoge osobe su intolerantne na laktozu, a da to i ne znaju. Posebno loš uticaj ima penasto mleko koje redovno konzimiramo kao dodatak omiljenoj kafi, jer laktoza u kombinaciji za mehurićima iz pene dodatno loše utiču na naš stomak.
5. MAHUNARKE
Dobro je poznato da pasulj izazova nadutost jer sadrži šećere koji se teško vare. Isto važi i za grašak i sočivo.
6. PŠENICA
Čak i ako ste tolerantni na gluten, trebalo bi da znate da vaš organizam teško vari pšenicu. Zbog toga ljudi koji svakodnevno konzumiraju hleb nikada ne mogu imati ravan stomak. Osim toga, ugljeni hidrati iz belog hleba dovode do stvaranja masnih naslaga u predelu trbuha koje se veoma teško gube.
7. KROMPIR
Skrob iz krompira se teško vari i dovodi do zadržavanje vode u telu. Najgora verzija je kada jedete pomfrit koji je po pravilu i dobro posoljen. Skrob u kombinaciji sa visokim procentom masnoće i natrijuma stvara nadutost i masne naslage.
Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@carodaur)