Ove nedelje kuvamo sa food blogerkom Marijom Vasić

Ako imate običaj da pratite food blogere na Instagramu onda ste sigurno čuli za Mariju Vasić. Njen Instagram profil prati više od 48K ljudi, a među mnogobrojnim receptima koje svakodnevno objavljuje posebno se ističu torte i druge poslastice. Marijine fotografije su raj za oči i verujemo da će vas naterati da se aktivirate u kuhinji. Kako živi na relaciji London – Beograd, njen nedavni dolazak u Srbiju iskoristili smo za razgovor tokom kojeg nam je otrkila svoje omiljene letnje recepte.

Kako ste odlučili da napravite profil na kom ćete deliti recepte?
– Oduvek sam volela društvene mreže i fotografiju, ali se nisam usuđivala na taj korak sve do početka pandemije, kada sam zapravo dobila motivaciju da neke dezerte koje spemim podelim na Instagramu. Od tada je sve nekako krenulo spontano, moj profil je jako mnogo napredovao tokom ove dve godine, izgradila sam jednu divnu zajednicu, i generalno mnogo toga sam naučila i čitavu priču podigla na neki viši nivo. Vremenom se cela ta priča nekako zaokružila, pa je sada moj profil dosta šareniji, a pored recepata delim i priče sa putovanja, savete o modi i lepoti, ali i druge svakodneve životne teme.

Marija Vasić

Gde pronalazite inspiraciju za recepte?
– Inspiraciju pronalazim bukvalno svuda oko sebe, sve što mi deluje interesantno pokušam da napravim, modifikujem, doradim… Bilo da je to neka sezonska namirnica, jelo koje sam probala u restoranu, predlog dragih ljudi ili neki recept na koji sam naišla na internetu. Takođe, ljubav prema dezertima gajim od malena, pre svega zahvaljujući mami koja je ona zaista umetnica u kuhinji.
Šta najviše volite da pripremate tokom leta?
– Leto me nekako asocira na hladan čizkejk, kremaste, lagane dezerte, pa tako nešto najradije i spemam, mada mi nije teško ni da uključim rernu kada poželim da jedem neke mekane rolnice ili mafine.

MARIJINI OMILJENI LETNJI RECEPTI

Cheesecake od jagoda

Sastojci za koricu:
300gr mlevenog keksa
50gr mlevenih badema/lešnika
125gr otopljenog putera
50ml toplog mleka

Sastojci za pire od jagoda:
350gr svežih jagoda
50gr šećera u prahu
2 kašike gustina

Sastojci za kremu:
500gr krem sira (Philadelphia ili maskarpone)
130gr šećera u prahu
1 kašičica arome vanile
pire od jagoda
250ml slatke pavlake
2 kesice kremfixa ili 1 kesica želatina

Priprema: Kalup sa odvojivim dnom prečnika 20cm obložite sa svih strana prijanjajućom folijom. Sve sastojke za koricu pomešajte i utisnute u kalup, izdignite ivice malo i odložite u frižider.
Sveže jagode, 50gr šećera u prahu i gustin izblendajte pa prokuvajte da se smesa zgusne. Pokrijte prijanjajućom folijom pa potpuno ohladite.
Krem sir umutiti sa šećerom i vanilom dok se potpuno ne sjedini. Dodajte pire od jagoda (jednu kašiku pirea odvojite i ostavite sa strane), pa dodajte umućenu slatku pavlaku sa kremfixom. Ako volite čvršći cheese možete koristiti i želatin pripremljen po uputstvu sa kesice.
Sipajte fil preko korice, lepo rasporedite pa ukrasite površinu sa pireom i čačkalicom. Ohladite dobro u frižideru, najbolje preko noći. Ja volim da je prebacim u zamrzivač na sat-dva, nakon nekoliko sati hlađenja u frižideru jer se tako lakše rukuje tortom i kalup i folija se odvoje bez problema. Posle toga vratim regularno u frižider.

Sirovi cheesecake od borovnica

Sastojci za bazu:
200gr otkoštenih urmi
150gr badema
1/2 kašičice arome vanile
1/2 kašičice cimeta

Sastojci za cheese sloj:
260gr sirovog indijskog oraha (potpoljenog u vodu preko noći i oceđenog)
170gr gustog dela iz konzerve kokosovog mleka (konzervu čuvati u frižideru pre upotrebe)
50gr kokosovog ulja
80gr javorovog sirupa
40ml limunovog soka
150gr borovnica

Sastojci za džem:
100gr borovnica
1 kašičica limunovog soka
1 kašika javorovog sirupa
1 ravna kašika čia semenki

Priprema: Veče pre pripreme cheesecakea potopiti indijske orahe u vodu i napraviti džem. Za džem zagrejati i izgnječiti borovnice na srednjoj vatri dok ne počnu da ključaju, onda smanjiti temperaturu i kuvati ih 10-ak minuta. Kada se zgusnu dodati limunov sok i javorov sirup. Skloniti sa vatre i umešati čia semenke. Ohladiti dobro u frižideru.
Izblendati sve sastojke za bazu i ustisnuti smesu ravnomerno u tepsiju dimenzija 20x20cm obloženu pek papirom. Ohladiti.
Izblendati oceđene indijske orahe i sve ostale sastojke za cheese sloj, osim borovnica. Kada dobijete glatku smesu, podeliti je na dva dela. Jedan deo ostavite kakav jeste. Drugom delu dodati borovnice i džem pa ponovo izblendajte. Sipati preko baze u kalup naizmenično po jednu kašiku od oba dela, pa ih izmešati čačkalicom da dobijete lepu šaru. Ohladiti u zamrzivaču nekoliko sati. Izvaditi 10-ak minuta pre služenja i seći na kocke. Čuvati u frižideru.

Kuglice sa jagodama

Sastojci:
150gr mrvljenog keksa
110gr Philadelphia krem sira
40gr šećera
60gr sitno seckanih jagoda
300gr bele čokolade
jedna kap crvene boje za kolače (opciono)

Priprema: Umutiti krem sir i šećer, pa dodati keks. Kada se sve sjedini dodati jagode. Odvojiti po jednu kašičicu smese na pek papir pa dobro ohladiti u frižideru. Kada se stegne, oblikovati kuglice. Sada je najbolje kuglice nabosti na čačkalice, pa ih ubosti u neki karton ili još bolje stiropor, pa ostaviti u zamrzivaču pola sata.
Umakati ih uz pomoć čačkalice u istopljenu belu čokoladu, pa vratiti u frižider na još nekoliko minuta. Ovo naravno možete raditi i na bilo koji drugi način, koji vam odgovara, meni je ovako bilo najjednostavnije i najčistije.

Puter rolnice

Sastojci:
1 kesica suvog kvasca
180ml mleka
110ml vode
3 žumanca
80gr šećera
2 kašičice vanile
4 kašike otopljenog maslaca
prstohvat soli
600gr brašna

Priprema: Sipati kvasac u toplu mešavinu mleka i vode i dodati jednu kašičicu šećera. Kada se aktivira, dodati žumanca, maslac, ostatak šećera i vanilu i mešati dok se ne sjedini. Dodati so i malo po malo brašna dok se ne formira testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste 1h. Nakon toga rasklagijati tanko u pravougaonik i premazati otopljenim maslacom.
Nožem za pizzu seći tanke trake po dužoj strani i svaku traku urolati. Poređati u pleh preko papira za pečenje. Pokriti i ostaviti još 1h da naraste. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta. Posuti šećerom u prahu.

Mafini sa malinama i belom čokoladom

Sastojci:
370gr brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
malo soli
80gr istopljenog putera
80gr ulja
150gr šećera

50gr smeđeg šećera
2 jaja
240gr mleka
80gr grčkog jogurta
1 kašičica arome vanile
120gr iseckane bele čokolade
150gr malina
100gr bele čokolade za prelivanje

Priprema: Umutiti ulje, istopljeni puter i šećere (ako ih prelivate čokoladom, ukupno 150gr šećera), pa im dodati jaja, vanilu, mleko i grčki jogurt. Pomešati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so, pa mešavinu dodati mokrim sastojcima. Najbolje bi bilo da ovo uradite kratko mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju umešati maline i iseckanu čokoladu. Smesu izliti u kalup u kome su korpice za mafine, posuti ih kristal šećerom, pa peći u zagrejanoj rerni 5 minuta na 220°C, pa zatim još 15 minuta na 180°C. Poslužiti prelivene istopljenom belom čokoladom.

Tekst: Kristina Blagojević
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top