Ovo su beogradske adrese na kojima ćete probati najbolji sladoled

Kad temperatura pređe 30 stepeni, teško je zamisliti dan bez sladoleda. Bez obzira na to da li je reč o tradicionalnim ukusima ili o kreativnim i neobičnim kombinacijama, u ovoj kremastoj, slatkoj i neodoljivoj poslastici svi volimo da uživamo tokom letnjih dana. U Beogradu je tokom poslednjih nekoliko godina otvoreno mnogo sladoledžinica koje nude omiljenu letnju poslasticu napravljenu od najkvalitetnijih sastojaka, a mi vam predstavljamo adrese koje bi trebalo da se nađu na mapi svakog istinskog ljubitelja sladoleda. Dovoljno je reći da ćete, pored tradicionalnih, pronaći i najzanimljivije moguće ukuse, poput šljivovice, kokica ili žvaka. Zvuči primamljivo, zar ne?

LUFF

Pre pet godina na Vračaru je otvoren prvi Luff Gelato (Prote Mateje 30), a danas u istim ukusima možete uživati i na adresi Kralja Petra 53 i u kompleksu West 65. Luff je plod dugogdišnjeg traganja za savršenom recepturom, a tim ove sladoledžinice do sada je ljubiteljima ove poslastice pružio više od stotinu različitih ukusa. Neke od najzanimljivijih kombinacija su ananas i crveni biber, maskarpone sa belom čokoladom i borovnicom, rikota sa smokvom i orasima ili štrudla sa makom. Jednako su popularni i nešto klasičniji ukusi, poput badema, crne čokolade, pistaćija, lešnika, marcipana, oraha, maline, manga ili marakuje. Ako ste vegan, ovde ćete pronaći i odličan izbor sorbea punog ukusa tako da nećete poverovati da nemaju ni trunke mleka i šećera.

BACIO GELATO

Ako tragate za tradicionalnim italijanskim sladoledom Bacio Gelato (Njegoševa 1a i Višnjićeva 10) je pravo mesto za vas. Na dve adrese, Beograđani imaju priliku da probaju sladolede od prirodnih sastojaka koji imaju pun ukus, a pripremaju se kao zanatski gelato po recepturi starih italijanskih majstora. U ponudi su tri kategorija sladoleda – mlečni, veganski i sladoled zaslađen stevijom. Inače, bacio je u Italiji naziv za sladoled od lešnika i mlečne čokolade, pa je upravo ovaj kremasti ukus postao zaštitni znak poslastičarnice i omiljeni sladoled najmlađih. Među ukusima koje takođe ne bi trebalo da propustite svakako su i kafa u mleku, maskarpone i suva šljiva, lešnik i bela nutela, slana karamela i kikiriki ili titamisu i piškote.

CRNA OVCA

Crna ovca uspešno je zavela Beograđane još 2015. godine kada je otvorena na Dorćolu (Kralja Petra 58), a danas u njihovim sladoledima možete uživati i u Njegoševoj 45, Bulevaru Zorana Đinđića 125, Petra Mećave 2g, i u Novom Sadu (Katolička porta 4). Početna ideja kreatora ovog brenda bila je da stvore sladoled koji je drugačiji, kremastiji, intezivnijeg ukusa, koji se sporije topi, manje je hladan i sladak, zbog čega nije samo letnje osveženje već dezert koji se može jesti tokom cele godine. I uspeli su u tome. Osim po odličnom kvalitetu sladoleda, Crna ovca prepoznatljiva je i po tome što je prva ponudila nesvakidašnje ukuse, poput kajmaka ili slaninice, a neki od ukusa koje bi trebalo da probate svakako su mak, pistaći, tiramisu i lavanda-kupina.

HOME MADE

Ako volite tržne centre onda smo sigurni da ste bar jednom probali Home Made sladolede i da su vas oborili s nogu. Njihove neodoljive i kremaste ukuse možete naći u shopping mallovima Ušće, Merkator i BEO, a kada ih jednom okusite stalno ćete im se vraćati. Home Made sladoledi nastaju zanatskom izradom od sirovina najboljeg kvaliteta i porekla, što je i tajna njihovog punog i neodoljivog ukusa. Nama su omiljeni sladoledi od vanile i crne čokolade, mada su u ponudi i dosta egzotičniji ukusi, a za ljubitelje sirove prehrane tu su i raw sladoledi.

POSLASTIČARNICA

Kada smo kod egzotičnih ukusa, možda ćete najzanimljivije naći upravo u Maršala Birjuzova 7. Poslastičarnica nudi sladolede od šljivovice, bundeve, kokica sa karamelom, dinje cerovače ili tamjanike. Pod sloganom Pred vama nemamo tajni, u ovoj sladoledžinici pronaći ćete tri kategorije sladoleda – mlečne, zatim sorbeto sladelede pravljene na vodi i gelato di crema. Ono po čemu se Poslastičarnica razlikuje od svih ostalih je i činjenica da nude sladolede bez šećera za kućne ljubimce.

MORITZ EIS

Ovo je svakako jedan od najpopularnijih brendova zanatskih sladoleda na našim prostorima, sa najbogatijom ponudom koja broji više od 200 ukusa. Neki od najzanimljivijih su crveno i belo vino, kokice, baklave, hleb, smoki, bananica, crna limunada i kraft pivo. Njihovi sladoledi prave se isključivo od prirodnih sastojaka, bez emulgatora, veštačkih aroma i boja ili pojačivača ukusa. Moritz Eis možete naći na dve lokacije u Beogradu – Vuka Karadžića 9 i u YU biznis centru, a prodajna mesta imaju i u Novom Sadu i Pančevu.

SAPORE

Želite da uživate u pravom italijanskom sladoledu? Posetite poslastičarnicu Sapore u Cara Dušana 15. U ponudi ćete naći oko 25 ukusa, poput kreme sapore, plazme, kokosa ili amareta, a tu su i sladoledi prilično zanimljivih naziva, kao što su Majin san ili Poljubac. Veganima će se verovatno dopasti i to što imaju odličan izbor sorbeta, među kojima neki ukusi ne sadrže čak ni šećer.

SPECIJAL GELATERIA

Poslastičarnica Specijal možda nije fensi mesto sa društvenih mreža, ali je svakako adresa (tačnije dve) na kojoj ćete pojesti jedan od najukusnijih sladoleda u Beogradu. Special ćete naći u Nušićevoj 7 i Prizrenskoj 7, a njihova odlična ponuda torti i kolača upotpunjena je i neodoljivim sladoledom. Omiljena letnja poslastica u njihovoj izvedbi je kremasta i ukusna, pravljena od kvalitetnih sastojaka. U ponudi su manje-više klasični ukusi, ali ćete naći i sladolede od 100% voća, kao i one koji su zaslađeni stevijom.

MUZEJ SLADOLEDA

Pod sloganom Za decu u svima nama, prošle godine je u Beogradu otvoren Muzej sladoleda (Uzun Mirkova 6). Ne, nije u pitanju statična muzejska postavka, naprotiv, u maštovitom enterijeru možete uživati u autentičnim sladolednim aromama fino kremaste strukture, uz neobične kornete u bojama. Izbor ukusa podleže dnevnoj i sezonskoj inspiraciji, a neki od ukusa koji se nude su Oreo, Nutella, crna čokolada, marakuja, banana ili žvaka. Posebno su ponosni na sladoled od pistaćija, za koji i autorka ovog teksta tvrdi da ga morate probati. U ponudi su i veganski sladoledi koji će vam se dopasti čak iako niste na ovom režimu ishrane.

BUBAMARA

Ovo je još jedna adresa koju ne bi trebalo da propustite ukoliko volite pravi italijanski sladoled. Osnivač Bubamare živeo je godinama u Italiji, gde je tajne pravljenja dobrog gelata učio od majstora Mikelea čije je iksustvo duže od četiri decenije. Smeštena u Kosovskoj 10, ova sladoledžinica nudi ukuse kao što su mlečna čokolada, đanduja, orah, slani pistaći ili crna belgijska čokolada, a na meniju su i veganski sladoledi, bez laktoze i glutena.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @luffgelato
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top