Ovog Božića kuvamo sa Bojanom Stefanović

Više od pet godina Fat Mama Blog jedna je od naših omiljenih online adresa kada smo u potrazi za receptima, posebno onim za slatkiše, a osim uputstva za pripremu najfinijih kolača i tarteva, posebno nas inspirišu priče ih koje prate. Iza čitavog projekta stoji naša poznata glumica Bojana Stefanović koja je, uz mamu i baku, još u detinjstvu zavolela kuvanje, a kasnije je usavršavala svoje znanje da bi danas pripremala hranu koja budi sva čula čak i najvećih hedonista.
Pred kraj prošle godine, Fat Mama Blog dobio je i svoj YouTube kanal, koji je zapravo mala porodična manufaktura video recepata – dok Bojana priprema hranu, njen suprug, Istok Tornjanski, zadužen je za režiju, a u mnogim kadrovima gledamo i njihovog sina Matiju i ćerku Višnju kako asistira mami.
– Ideja da pokrenemo YouTube kanal postojala je već nekoliko godina. S obzirom na to da je moj suprug reditelj imali smo sve usove za to, međutim, nikad nismo uspevali da pronađemo dovoljno vremena između proba, snimanja i svih drugih obaveza koje naše primarne profesije nose. Međutim, kako život sve složi kako treba, tokom prošle godine imali smo mnogo slobodnog vremena, koje smo iskoristili da realizujemo davnašnji plan. Kanal je samo nastavak bloga, što znači da nam nije važno da u video klipovima prenesemo samo recept, iako to jeste primarno, već i određenu emociju.

Za Bojanu je priprema hrane čin ljubavi, a delić te magije i sami ćete moći da osetite kada pogledate bilo koji video na njenom kanalu. Predstojeći Božić odlična je prilika da neki od njenih recepata i isprobate, a glumica tvrdi da najradosniji hrišćanski praznik ne može da zamisli bez pečenja i ruske salate, mamine paštete, reforma torte i puter keksića.
– U našoj kući se Nova godina i Božić proslavljaju uz tradicionalne specijalitete sa dodatkom nekoliko savremenih delicija. Ove godine ću, recimo, praviti i eggnog – kremasti liker koji se u SAD i Kanadi pije tokom praznične sezone, a iako je reč o alkoholnom koktelu, može da se pravi i bez alkohola, tako da je prava božićna poslastica za celu porodicu.
Omiljene božićne recepte naše sagovornice pogledajte u nastavku.

BOŽIĆNI KEKSIĆI

Sastojci:
200g putera na sobnoj temperaturi
400g brašna
150g kristal šećera
kesica vanilin šećera
1 jaje
po potrebi još malo vode
začini po ukusu, cimet, djumbir, kardamom, muškatni oraščić
puter za premazivanje

Priprema: Ugrejte rernu na 160 stepeni.
Umešajte brašno, puter, šećer i vanili šećer prstima. Kada se formiraju mrvice, dodajte jaje i vode po potrebi, i zamesite testo. Ostavite testo u foliji sat vremena u frižideru.
Nakon toga, oklagijom razvucite testo na debljinu po želji, ja uglavnom na nekih pola centimetra.
Redjajte u pleh, na peki papir.
Što se tiče začina imate dve opcije, jedna da umešate začine u testo, u brašno na početku, i onda premažete kaksiće pre pečenja puterom i pospete šećerom.
A druga da ostavite začine da pospete takodje po keksićima, ja to radim kada koristim samo cimet.
Peku se u rerni 20tak minuta. Sami procenite, ne treba da budu previše tamni, osim ako nemaju u sebi dosta začina.
Ako želite da ih šarate umešajte jedno belance, sa 250 grama prah šećera i malo limuna, i špricom šarajte keks. Možete i da bojite smesu za šaranje. Pustite mašti na volju.
Video za ovaj recept možete pogledati ovde.

EGGNOG

Sastojci:
5 žumanca
100g šećera
7ml ekstrakta od vanile
500ml mleka
200ml slatke pavlake
cimet
karanfilić
muskatni oraščić
rum, burbon ili viski (po želji)

Priprema: Odvojite 5 žumanca i penasto ih umutite sa 100 grama šećera, pa dodajte 7ml ekstrakta od vanile.
Pola litre mleka ulijte u šerpu sa debljim dnom. Dodajte malo cimeta i karanfilića.
Uključite ringlu na srednju vatru. Kada se mleko ugreje temperirajte jaja tako što ćete deo toplog mleka uliti u njih, a zatim zajedno vratite u šerpu. Mleko ne bi trebalo da proključa, samo da se zagreje dovoljno da lepo obloži varjaču.
Sklonite sa vatre i dodajte 200 ml slatke pavlake. Ohladite u frižideru, a po želji dodajte rum, burbon ili viski. Ja uvek biram rum i na kraju narendam muskarni oraščić. Živeli!
Video za ovaj recept možete pogledati ovde.

PAŠTETA OD PILEĆE DŽIGERICE

Sastojci:
750g pileće džigerice
150g slanine
2 manja luka
1 kisela pavlaka
150g sredine hleba natopljenog u mleko
3 žumanca
senf, biber, so

Priprema: Pileću džigericu, seckani luk i slaninu dobro izdinstati u dubljem tiganju. Za početak može poklopljeno, a kasnije fino zapeći da dobije tamno braon moču.
Kada se malo prohladi, samleti u multipraktiku, dodati pavlaku, žumanca, hleb u mleku, i začine. Obratite pažnju da je težina hleba kad je već natopljen u mleko, a ne dok je suv.
Sve izmiksati i uliti u kalup, po izboru. Zapeći u rerni na 200 stepeni, dok ne dobije finu koricu. Po želji pleh možete obložiti i šnitama tanko sečene slanine.
Služi se uz tost, džem od luka kao savršenu kombinaciju, može i uz švapski sir sa vlašcem, kiselu pavlaka, krastavčiće, ili već po vašem ukusu.

PUTER POGAČA

Sastojci:
500 ml vode
40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
1 kašika šećera
1 puna kašika soli
50 ml ulja
200 gr putera ( maslaca )
1 kg brašna ( 850 utrošeno za mešenje i još malo za razvlačenje )
1 žumance za premazivanje

Priprema: U posudu u koju ćete mesiti usuti vodu koja je topla. Dodati šećer i izmrvljen kvasac, ili kesicu, pa promešati. Dodati pola mere brašna pa sve varjačom izmutiti. Dodati opet malo brašna, so i pola mere ulje pa opet sve izmešati. Kada je testo već tvrdo da ne može da se meša varjačom dodati malo brašna i premesiti rukom. Testo je gotovo kada prestane da se lepi za ruke. Ukoliko se lepi još malo, na pojedinim mestima isto je gotovo, važno da je mekano. Pouljiti preostalim uljem, okrenuti, saviti ivice ka unutra , opet okrenuti testo, oblikovati u loptu i prekriti krpom, pa ostaviti da odstoji oko sat vremena da testo naraste.
Puter staviti u zamrzivač.

Kada je testo naraslo posuti brašnom radnu površinu, istresti testo pa ga blago premesiti, više oblikovati rukama valjak. Podeliti na 5 približno jednakih delova. Podeliti puter na 5 delova. Svako testo razvući u krug izmedju 20 i 30 cm pa narendati jedan deo putera, razvući drugi deo testa i preklopiti prvi, pa opet narendati puter. Tako uraditi sa preostalim testom i puterom, jedan deo putera vam preostaje za mazanje tepsije i premazivanje pogače na kraju.
Kada smo naslagali sve krugove blago rukom ispritiskati celu površinu testa od sredine ka krajevima, okrenuti pa ponuviti postupak. Posuti testo brašnom pa oklagijom razvući okrećući testo otprilike prečnika 60 cm.
Nožem iseći testo na približno jednake trouglove, kojih će biti 16. Trouglove uvijemo u kifle i poredjamo po stolu.
Preostalim puterom premažemo pleh 30 cm prečnika pa slažemo kifle. Okolo idu najveće, u sredinu idu preostale tako što prvo pravite krst, pa najmanje kifle stavljate kao krake pahulje, izmedju stranica krsta. Otopiti preostali puter, prohladiti ga pa dodati žumance i izmutiti. Premazati pogaču, sve utrošiti pa ostaviti pogaču da nakisne dok nam se rerna zagreje na 200 stepeni. Nakoh nekih 20 minuta staviti da se peče. Peče se oko 35 minuta.

Foto: Fat Mama Blog

Podeli

Scroll to Top