Pet načina da izvučete maksimum iz svakog treninga

Ako spadate u osobe koje nemaju naviku da redovno treniraju verovatno tokom zime ne razmišljate mnogo o fizičkoj aktivnosti. Možda ste do skoro i odlazili redovno u teretanu pa ste zbog epidemiološke situacije odlučili da napravite pauzu. Međutim, ukoliko stvari počnete da posmatrate iz drugog ugla, period tokom kog najveći deo vremena provodimo kod kuće upravo može biti odlična prilika da steknete naviku da redovno vežbate. Danas na YouTubeu postoji niz dobro osmišljenih treninga među kojima svako može da pronađe program koji mu najviše odgovara, a sve što treba da uradite jeste da odvojite dva do tri sata nedeljno. Osim što će vam telo biti zahvalno jer ove zime nećete dobiti nekoliko kilograma viška, već i ptice na grani znaju da fizička aktivnost podstiče lučenje hormana sreće i pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje.
Ukoliko smo vas ubedili da počnete da vežbate verujemo da želite da izvučete maksimum iz svakog treninga i zato vam u nastavku donosimo pet ključnih saveta uz koje ćete lakše ostvariti zacrtane ciljeve.

@basebodybabes

VEŽBAJTE UJTRU

Većina fitness stručnjaka se slaže da osobe koje vežbaju u jutarnjim satima postižu mnogo bolje rezultate od onih koje idu na treninge popodne ili uveče. Jedan od razloga je taj što imaju najmanju tendenciju da propuštaju treninge dok osobe koje vežbaju posle posla ili pre spavanja često zbog umora odustaju od vežbanja. Pored toga, kada počnete dan bilo kojim vidom rekreacije vaš metabolizam se ubrzava i nastavlja da radi istim tempom tokom čitavog dana pa će trošiti više kalorija. U skladu s tim, čak i petnaestominutne jutarnje vežbe kod kuće mogu napraviti bitnu razliku.

ISTEZANJE

Znamo da je istezanje nakon treninga obavezno, ali nova istraživanja pokazuju da je neophodno i pre početka vežbanja, kao sastavni deo zagrevanja. Na taj način ćete se najefikasnije zaštiti od bolova u mišićima koje osećate nakon treninga. Takođe, vaša izdržljivost će biti veća, pa ćete više uživati u vežbanju.

@ninasandbech

IZBOR REKREACIJE

Da biste bili dosledni jako je važno da izaberete vrstu treninga koji vam najviše odgovara. Pronađite sport koji je u sklasu s vašim karakterom i u kom ćete istinski uživati. Prilikom izbora odgovarajuće aktivnosti jako je važno i da znate kakve rezultate želite da postignete – na koji način želite da oblikujete mišiće, da li želite da smršate ili da samo zategnete telo, da li vam je glavni cilj da se dobro osećate ili da vam svaki mišić bude definisan… Sve su to pitanja na koja bi sebi trebalo da odgovorite.

FOKUS NA HRANU I PIĆE

Postoje kontradiktorna mišljenja o tome da li bi trebalo jesti i piti vodu pre vežbanja, a nedavna istraživanja pokazala su da ako su obroci mudro osmišljeni onda vam samo mogu dati dodatnu energiju. Idealno bi bilo da pojedete lagani obrok oko sat vremena pre treninga, a na meniju bi trebalo da imate proteinske namirnice poput piletine, ribe ili grčkog jogurta koje je najbolje kombinovati s ugljenim hidratima iz slatkog krompira ili pirinča. Kada je reč o konzumiranju vode, možete popiti jednu čašu oko pola sata do sat pre treninga.

@matiamubysofia

KAFA PRE TRENINGA

Ispijanje kafe pre treninga možda zvuču čudno, ali je veoma delotvorno. Ukoliko popijete crni napitak bez mleka i šećera obezbeđujete dodatnu energiju uz niz zdravstvenih prednosti. Pre svega, kafa ubrzava sagorevanje masti tokom vežbanja i povećava izdržljivost i koncentraciju koja vam je neophodna da biste izvukli maksimum iz treninga.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @florboncuero
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top