Pet recepta za ledenu kafu s različitih strana sveta

Ledena kafa već vekovima se služi u mnogim zemljama Afrike i Azije dok je u Evropi postala popularna mnogo kasnije. Prvo su je prihvatili Francuzi, poslednjih decenija sve se više pije u Americi, a veoma je popularna i kod nas. S obzirom na to da je živa na termomentru počela da prelazi 30 stepeni, želja da se rashladimo i malo nadogradimo omiljeni kofeinski napitak sve više je prisutna, pa vam danas donosimo pet recepata za iced coffee koji vode poreklo iz pet različitih svetskih zemalja.

MAZAGRAN

@jamieoliver

Ovo je izvorni recept za ledenu kafu koji vodi poreklo iz Severne Afrike, a u zapadnom svetu prvo su ga prihvatili Francuzi, gde je počela da se služi još u 19. veku. Pravi se od espreso kafe u koju se dodaju led i sok od limuna.

Sastojci:
2 doze espreso kafe
nekoliko kockica leda
1/4 limuna
voda

Priprema: Napravite espreso kafu, dodajte nekoliko kockica leda, sok od 1/4 limuna, a po ukusu možete dodati i malo vode. Kao zamenu za espreso možete koristiti i instant kafu.

GRČKI FRAPE

 

@rattomarty

Grčki frape sastavni je deo ponude svih kafića, restorana i kafeterija u toj zemlji, a služi se i u najvećem broju naših ugostiteljskih objekata. Iako se izvorno pravi od instant kafe, može biti jako ukusan i ukoliko upotrebite espreso.

Sastojci:
1 kašičica instant kafe
hladna voda
kocke leda
malo mleka
šećer

Priprema: U šejker stavite kafičicu kafe, vodu i led pa dobro protresete. Nakon toga, dodajte mleko i šećer po ukusu.

HLADNO PIVO

@rattomarty

Kafa koja nosi naziv hladno pivo postala je pravi hit na aparatima širom Amerike, ali je možete napraviti i sami kod kuće, a ovaj slatko-kiseli napitak verovatno je najbolji izbor kada hoćete da se rashladite.

Sastojci:
8 kašičica hladne vode
1 kašičica instant ili domaće kafe
kocke leda
mleko
šećer

Priprema: Pomešajte kašičicu kafe s osam kašičica vode i ostavite da odstoji 18 do 24 sati. Nakon toga vremena, ukoliko ste koristili domaću kafu, najpre procedite napitak, a potom dodajte led, mleko i šećer po ukusu.

VIJENTNAMSKA KAFA

@rattomarty

Ovo je neodoljiva slatka varijacija ledene kafe, koju na lokalnom jeziku zovu cà phê sua dá. Pravi se od kondenzovanog mleka zbog čega ima neodoljiv kremasti ukus, a kao alternativu možete koristiti i kokosovo mleko.

Sastojci:
1 doza espreso kafe
1 šoljica zaslađenog kondenzovanog mleka
nekoliko kockica leda

Priprema: Napravite espreso pa dodajte hladno kondenzovano mleko i led.

MILKSHAKE KAFA

@jamieoliver

Ova ledena kafa ima veoma bogat ukus i sigurno će vas osvojiti. Reč je o modernoj verziji popularnog napitka sa dodatkom zdravih namirica, kao što su kokosovo mleko i chia seme, a nastao je pre svega nekoliko godina.

Sastojci:
1 kašičica chia semenki
50ml kokosovog mleka
2 doze espreso kafe
liker od kafe (po želji)
Zamrznuti krem:
1/2 kašičice semenki vanile
150ml kokosovog mleka

Priprema: Pomešajte vanilu i kokosovo mleko, malo ugrejte smesu kako bi se sastojci sjedinili, pa sačekajte da se rashladi i stavite je u zamrzivač. U međuvremenu, potopite chia semenke u kokosovo mleko i odložite u frižideru na nekoliko sati. Na kraju zamrznutu smesu, chia semenke i dozu espreso kafe stavite u blender i sve dobro izmiksajte, Po želji, možete dodati i malo likera od kafe.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @rattomarty
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top