Pet recepta za ledenu kafu sa različitih strana sveta

Ledena kafa već vekovima se služi u mnogim zemljama Afrike i Azije dok je u Evropi postala popularna mnogo kasnije. Prvo su je prihvatili Francuzi, poslednjih decenija sve se više pije u Americi, a veoma je popularna i kod nas. S obzirom na to da smo konačno dočekali tople dane, želja da se rashladimo i malo nadogradimo omiljeni kofeinski napitak sve više je prisutna. Zato vam danas donosimo pet recepata za iced coffee koji vode poreklo iz pet različitih svetskih zemalja.

MAZAGRAN

Ovo je izvorni recept za ledenu kafu koji vodi poreklo iz Severne Afrike, a u zapadnom svetu prvo su ga prihvatili Francuzi, gde je počela da se služi još u 19. veku. Pravi se od espreso kafe u koju se dodaju led i sok od limuna.

Sastojci:
2 doze espreso kafe
nekoliko kockica leda
1/4 limuna
voda

Priprema: Napravite espreso kafu, dodajte nekoliko kockica leda, sok od 1/4 limuna, a po ukusu možete dodati i malo vode. Kao zamenu za espreso možete koristiti i instant kafu.

GRČKI FRAPE

Grčki frape sastavni je deo ponude svih kafića, restorana i kafeterija u toj zemlji, a služi se i u najvećem broju naših ugostiteljskih objekata. Iako se izvorno pravi od instant kafe, može biti jako ukusan i ukoliko upotrebite espreso.

Sastojci:
1 kašičica instant kafe
hladna voda
kocke leda
malo mleka
šećer

Priprema: U šejker stavite kafičicu kafe, vodu i led pa dobro protresete. Nakon toga, dodajte mleko i šećer po ukusu.

HLADNO PIVO

Kafa koja nosi naziv hladno pivo postala je pravi hit na aparatima širom Amerike, ali je možete napraviti i sami kod kuće, a ovaj slatko-kiseli napitak verovatno je najbolji izbor kada hoćete da se rashladite.

Sastojci:
8 kašičica hladne vode
1 kašičica instant ili domaće kafe
kocke leda
mleko
šećer

Priprema: Pomešajte kašičicu kafe s osam kašičica vode i ostavite da odstoji 18 do 24 sati. Nakon toga vremena, ukoliko ste koristili domaću kafu, najpre procedite napitak, a potom dodajte led, mleko i šećer po ukusu.

VIJENTNAMSKA KAFA

Ovo je neodoljiva slatka varijacija ledene kafe, koju na lokalnom jeziku zovu cà phê sua dá. Pravi se od kondenzovanog mleka zbog čega ima neodoljiv kremasti ukus, a kao alternativu možete koristiti i kokosovo mleko.

Sastojci:
1 doza espreso kafe
1 šoljica zaslađenog kondenzovanog mleka
nekoliko kockica leda

Priprema: Napravite espreso pa dodajte hladno kondenzovano mleko i led.

MILKSHAKE KAFA

Ova ledena kafa ima veoma bogat ukus i sigurno će vas osvojiti. Reč je o modernoj verziji popularnog napitka sa dodatkom zdravih namirica, kao što su kokosovo mleko i chia seme, a nastao je pre svega nekoliko godina.

Sastojci:
1 kašičica chia semenki
50ml kokosovog mleka
2 doze espreso kafe
liker od kafe (po želji)
Zamrznuti krem:
1/2 kašičice semenki vanile
150ml kokosovog mleka

Priprema: Pomešajte vanilu i kokosovo mleko, malo ugrejte smesu kako bi se sastojci sjedinili, pa sačekajte da se rashladi i stavite je u zamrzivač. U međuvremenu, potopite chia semenke u kokosovo mleko i odložite u frižideru na nekoliko sati. Na kraju zamrznutu smesu, chia semenke i dozu espreso kafe stavite u blender i sve dobro izmiksajte, Po želji, možete dodati i malo likera od kafe.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @rattomarty
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top