Sladoled je definitivno svima omiljena poslastica tokom letnjih dana, a bez obzira na to što ponuda najrazličitijih ukusa iz godine u godinu raste, kvalitetan sladoled od čokolade još uvek je za većinu prvi izbor. Intenzivan ukus u kombinaciji s hladnom, kremastom teksturom najbolji je način da se rashladimo, ali kalorije koje dolaze sa svakom kuglom sladoleda mnoge sprečavaju da bez griže savesti uživaju u ovoj poslastici. Upravo zbog toga donosimo vam recept za veganski sladoled od čokolade koji već danas možete da napravite i da uživate u njemu tokom celog vikenda.
Za prirpremu ovog sladoleda trebaće vam svega sedam sastojaka i dvadesetak minuta. Njegova baza sastoji se od vode, kakaa, kokosovog mleka i šećera od trske dok mu bogat ukus daju tamna čokolada i ekstrakt vanile.
Sastojci:
180ml vode
300ml kokosovog mleka
150gr šolje organskog šećera od trske (kao zamenu možete koristiti javorov sirup ili kokosov šećer)
65gr kakaa
1/4 kašičice morske soli
170gr tamne čokolade
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema: U velikoj šerpi pomešajte vodu, kokosovo mleko, šećer od trske, kakao i so i umutite žicom tako da se sastojci dobro sjedine. Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi i uz povremeno mešanje sačekajte da provri. Potom kuvajte još jedan minut pa sklonite s ringle. Dodajte čokoladu i ekstrakt vanile i dobro promešajte dok se čokolada ne rastopi. Sačekajte da se sladoled prohladi do sobne temperature, pa ga prebacite u blender i mutite oko 30 sekundi. Stavite sladoled u posudu koju ste prethodno rashladili u frižideru i odložite u zamrzivač na 7-8 sati. Da biste postigli još kremastiju teksturu na svakih sat vremena izvadite sladoled i dobro ga promešajte.
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @minimalistbaker