Počinje sezona sladoleda! Donosimo vam recepte za dve zdrave verzije ove poslastice

Prave prolećne temperature u kojima uživamo poslednjih dana podsetile su nas da uskoro počinje sezona sladoleda – omiljene letnje poslastice koju vole sve generacije. Mnogo je onih koji od aprila pa sve do oktobra svakodnevno uživaju u sladoledu, jer se pokazao kao najbolji način da se osvežimo, rashladimo, ali i zasladimo tokom vrelog dana. Ova poslastica nastala je u Persiji, 500 godina p.n.e, a u njenim ukusima rado su uživali i stari Grci i Rimljani. Ništa se nije promenilo ni do današnjih dana, a jedina mana sladoleda jeste broj njegovih kalorija koje štete našoj liniju u trenutku kad to najmanje želimo. U skladu sa tim, ali i s porastom broja ljudi koji su okrenuti veganskoj i drugim konceptima zdrave ishrane, poslednjih godina nastalo je mnogo alternativnih recepata zahvaljujući kojima možemo da uživamo u omiljenoj letnjoj poslastici bez griže savesti. Gotovo sve verzije zadržale su kremastu teksturu, iako se pripremaju bez šećera i mleka, a dolaze u mnogo različitih ukusa, baš kao i originalni sladoled. Mi vam u nastavku otkrivamo dva načina da pripremite zdravu verziju ove poslastice, a oba recepta sadrže dovoljno hranljivih sastojaka da mogu biti odlična užina pa čak i doručak.

SLADOLED OD ČOKOLADE

4 zrele banane
4 urme ili 2 kašike meda
1/2 šolje bademovog mleka
1/4 šolje bademovog putera
1/4 šolje kakaa
2 kašike instant kafe
prstohvat soli

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i mutite dok se ne sjedine odnosno dok tekstura ne postane kremasta. Kao alternativu možete koristiti i štapni mikser, ali će postupak trajati malo duže. Dobijeni sladoled odložite u zamrzivač na najmanje četiri sata.

SLADOLED OD BOROVNICE

2 šolje borovnica (možete koristiti i smrznute i sveže)
2 kašike limunovog soka
4 kašike meda
prstohvat morske soli
800 ml kokosovog mleka
1 kašika ekstrakta vanile
2 kesice želatina rastvorenog u ključaloj vodi (biće vam potrebna 1/2 šoljice ključale vode)
granola i listovi nane (po izboru)

Priprema: Borovnice, sok od limuna, malo soli i dve kašike meda stavite u šerpu s poklopcem i sačekajte na proključa. Smanjite toplotu na srednju temperaturu i kuvajte 30 minuta. Ostavite sos da se ohladi, a za to vreme pripremite kremu tako što ćete kokosovo mleko, ekstrat vanile, dve kašike meda i želatin, koji ste prethodno rastvorili, (biće vam potrebno oko 10-15 minuta da se rastvori) staviti u blender i mutiti dok ne dobijete konzistentnu smesu. Dobijenu kremu sjedine s džemom tek kad se on ohladi i dobro promešajte da se lepo sjedine. Ostavite u zamrzivaču na oko tri do četiri sata, a najbolje je da sladoled stavite na sobnu temperaturu oko 45 minuta pre jela kako bi imao kremastu teksturu. Po želji dezert možete poslužiti s granolom i listovima nane.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top