Poznate mame učestvovale na radionici za roditelje

Pevačica Ana Štajdohar, glumica Borka Tomović i blogerka Marija Hudolin učestvovale su na jučerašnjoj radionici o roditeljstvu koju organizuje Fondacija Novak Đoković, u okviru programa Podrška, ne preferencija. Besplatan program za roditelje i staratelje organizuje se već dve i po godine u saradnji sa najboljim pedagozima iz Srbije i stručnjacima sa Harvard univerziteta, a cilj je da osnaži roditelje da prepoznaju potrebe i osećanja deteta.

1 Radionica programa Podrska, ne perfekcija1 (1)

– U Srbiji skoro svaki drugi roditelj ili staratelj kaže da nema dovoljno vremena za sebe i da je iscrpljen. Osnovna poruka programa je da deci nisu potrebni savršeni roditelji, već roditelji koji će podržavati decu, koji će umeti da čuju šta je detetu potrebno. Porodice nekada imaju izazove, preplavljene su različitim strahovima. Kada se roditeljima i starateljima pruži uvažavanje i razumevanje, onda se stvore uslovi za promenu. Čim oni počnu da menjaju stav i ponašanje u porodici, i deca menjaju svoje ponašanje – rekla je na radionici Smiljana Grujić, osnivač i koordinatorka programa Podrška, ne perfekcija.

2 NDF PNP foto Jelena Ivanovic-8 (1)

Smiljana Grujić, osnivač i koordinatorka programa Podrška, ne perfekcija

Učesnici radionice, među kojima su bile i spomenute poznate mame, imali su priliku da podele svoja roditeljska iskustva, ali i dileme. Tako je pevačica Ana Štajdohar rekla da bi volela da decu nauči strpljenju, koje sama često nema.
– Meni je roditeljstvo najizazovniji zadatak sa kojim sam se susrela do sada u životu, i svaki dan je neki novi test. Svaki dan se u nekom momentu nađem u situaciji u kojoj razmišljam kako bih trebala da postupim i kako da se postavim, zato je ovakva radionica neophodna svakom roditelju.
Isto mišljenje deli i blogerka Marija Hudolin, koja ima četvero dece.
– Iako mi svi govore da su moja deca za primer, ja uvek kažem da ću tek za deset, petnaest godina znati da li sam ih zaista izvela na pravi put. Želim da moja deca budu pre svega dobri ljudi, da budu lepo vaspitani jer su u današnje vreme prave porodične vrednosti malo i zaboravljene.

3 Marija Hudolin na radionici Podrska, ne perfekcija (1)

Marija Hudolin u razgovoru sa drugim mamama

Glumica Borka Tomović, čiji će sin sledećeg meseca napuniti godinu dana, na radionici je bila sa suprugom, odbojkašem Novicom Bjelicom. Ona je istakla da je sigurna da će joj saveti stručnjaka koje je dobila koristiti u vaspitavanju sina.
– Još nemam probleme sa vaspitnim medotama zato što je moj sin mali, ali će mi današnja razmena iskustva sa drugim roditeljima pomoći da se u budućnosti što bolje snađem u ovoj ulozi.

5 Radionica programa Podrska, ne perfekcija (1)

Zaključak radionice bio je da deca prate primere roditelja zbog čega je potrebno da im budemo pozitivni uzori i da smo spontani i nežni sa njima. Polaznici su imali priliku da nauče i kako da izgrade konstruktivnu interakciju sa decom, kako da reaguju na napade ljutnje, uspostave efikasan sistem nagrađivanja i učine da negativno dečije ponašanje na kraju ima dobre i logične posledice.

4 NDF PNP foto Jelena Ivanovic-6 (1)

Foto: Jelena Ivanović

Podeli

Scroll to Top