Četiri koraka koje bi trebalo da preduzmete ako osećate prolećni umor

Dolazak proleća ne podrazumeva obavezno i dobro raspoloženje, naprotiv, mnogi s prvim sunčanim danima osećaju neobjašnjiv svakodnevni umor i iscrpljenost. Neki čak ustaju iz kreveta umorni i teško im padaju uobičajene svakodnevne obaveze. Ukoliko spadate u ovu grupu, znajte da osećate simptome prolećnog umora koji se mogu manifestovati kroz nedostatak energije, konstantnu pospanost, napetost u mišićima, a nekad i kroz povremnu vrtoglavicu.
Postoji nekoliko razloga zbog kojih se javlja prolećni umor, a jedan od najvažnijih je loš režim ishrane u prethodnim mesecima. Naime, prekomerno unošenje kalorija tokom zime dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu, koji opterećuju digestivni trakt, usporavaju rad bubrega, otežavaju cirkulaciju… Usled velike koncentracije toksina, s jedne strane i sve viših temperatura zbog kojih dolazi do širenja krvnih sudova, s druge, vitalni organi, a posebno mozak, nemaju dovoljno kiseonika, što za posledicu ima konstantan umor i nedostatak energije.
Osim toga, zbog nedostatka sunca, naš organizam do kraja zime uglavnom potroši sve rezerve serotonina (hormona sreće) dok se istovremeno povećava nivo melatonina koji dodatno uzrokuje pospanost.

KAKO SE REŠITI PROLEĆNOG UMORA
U ovom periodu našem organizmu najpotrebniji su detoksikacija i fizička aktivnost. To ne znači da bi trebalo da se podvrgnete nekom od strogih režima ishrane ili treninga već će sasvim dovoljne biti i sledeće male promene:
Hidratacija: unos telnosti od presudnog je značaja kada želimo da se oslobodimo nagomilanih toksina, pa bi sada trebalo da pijemo oko pola litre vode više nego obično. Vodu možemo menjati i biljnim čajevima, kao što su zeleni, čaj od koprive ili đumbira, koji će dodatno pospešiti izbacivanje štetnih materija.
Unos svežeg voća i povrća: svaki obrok trebalo bi obogatiti salatom od sezonskih namirnica, a pre svega rotkvicama, mladim lukom i zelenim lisnatim povrćem koji su bogati vitaminima i dijetalnim vlaknima. Kada je reč o voću, i dalje ne treba odustajati od citrusa jer sadrže antioksidanse i vitamine koji su važni za jačanje imuniteta.
Lagani obroci: jedite hranu koja se lako vari, kao što su čorbe i variva, zatim belo meso, riba, salate…
Fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu: kada smo fizički aktivni kroz znojenje izbacujemo toksine, ubrzavamo metabolizam i pospešujemo varenje. S druge strane, boravak na suncu od presudnog je značaja da nadoknadimo zalihe seratonina koje smo potrošili u zimskom periodu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top