INJournal tema: kako putovanja utiču na mentalno zdravlje

Svima nam je poznat onaj osećaj uzbuđenja kada planiramo naredno putovanje, zatim entuzijazam koji nas obuzima dok upoznajemo nove ljude i kulture tokom samog odmora, kao i energetski boost koji osećamo nedeljama nakon što se vratimo kući. Da putovanja pozitivno utiču na naše mentalno zdravlje odavno smo se uverili, a za to postoje i brojni naučni dokazi. Na stotine različitih studija pokazalo je da odlazak na odmor ima veliki broj benefite na različite aspekte života. Upravo je to tema kojom smo se danas bavili, a u nastavku saznajte kako putovanja utiču na mentalno zdravlje. Možda vas ovaj tekst podstakne da dok traje proleće organizuje makar jedan „beg iz grada“ tokom vikenda.

PUTOVANJA OSLOBAĐAJU OD STRESA
Bez obzira na to da li ćete otići na potpuno novu i daleku destinaciju ili na mesto gde ste i ranije bili, izlazak iz svakodnevne rutine definitivno će vam pomoći da se oslobodte od napetosti i stresa, koji moderan način života nosi sa sobom. Tokom putovanja vaš um ima priliku da se opusti i isceli, a naučno je dokazano da putovanja ojačavaju vašu mentalnu snagu i da mogu da ublaže simptome depresije i anksioznosti. Prema studiji iz 2013. sa ljudima od 25 do 70+ godina, 80% ispitanika je reklo da putovanje poboljšava njihovo opšte raspoloženje i pogled na život, a 75% ispitanika takođe kaže da im putovanja pomažu u smanjenju stresa.
Ovaj proces se dodatno povećava kod osoba koje mogu sebi da priušte odmor nekoliko puta godišnje jer redovan odlazak na različita mesta produžava optimizam koji osećate nakon povratka kući i na do pet nedelja.

POBOLJŠAVAJU KONGNITIVNE SPOSOBNOSTI
Kada ste pod hroničnim stresom, vaše pamćenje, koncetracija i mogućnost da postavite ciljeve po pravilu stradaju. Zato vam odvajanje vremena da odete negde i pobegnete od rutine može pomoći da budete produktivniji i fokusiraniji kad se vratite kući. To je i logično ako imamo u vidu da mozgu treba vremena da se odmori i resetuje.

POVEĆAVAJU KREATIVNOST
Upoznavanje novih ljudi i kultura itekako ima pozitivan uticaj na kreativnost, pa mnoge uspešne osobe ističu da su upravo tokom ili nakon putovanja smislile svoje najbolje ideje. Naime, sklapanje prijateljstava, učenje o novim kulturama, isprobavanje različite hrane i slušanje drugačije muzike pomažu vam da upoznate svet na drugačiji način što je usko su povezano sa veštinom rešavanja problema.
Uranjanje u nove kulture povećava sposobnost vašeg uma da se kreće između različitih ideja, dublje razmišlja i integriše misli. Profesor Adam Galinski, autor brojnih studija o povezanosti kreativnosti i putovanja, kaže da odlazak u inostranstvo povećava kognitivnu fleksibilnost i dubinu i integrativnost misli.

POZITIVNO UTIČU NA PRODUKTIVNOST
Vreme odsustva sa posla povećava vašu energiju i produktivnost kada se vratite na posao. Studija Harvard Business Reviewa na preko 400 putnika pokazala je da je 94% ispitanika imalo isto toliko ili više energije nakon povratka sa dobrog putovanja.

POVEĆAVAJU EMPATIJU I TOLERANCIJU
Putovanja povezuju ljude i pružaju priliku za učenje o novim i drugačijim kulturama, što može pomoći da povećate empatiju prema drugima. Takođe pomažu u poboljšanju vaše ukupne tolerancije, smanjenju predrasuda, pa čak i smanjenju frustracije.

LEČE NESANICU
Ne spavate dobro? Rezervišite putovanje da biste resetovali svoj unutrašnji sat za spavanje. Naime, mnoge savremene studije pokazuju da čak trećina odraslog stanovništva pati od nesanice, koja je usko povezana sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i depresija. Međutim, putovanja mogu biti isceljujuća za vaš san jer „bežanje“ od rutine koju imate kod kuće, čak i samo za vikend, može pomoći da resetuje obrazac spavanja narušavanjem svih navika koje negativno utiču na kvalitet vašeg sna. Spavanje u novom okruženju pomoći će vam da se opustite i zaspite, ali i da se osećate odmorno nakon buđenja.

SMANJUJU RIZIK OD DEPRESIJE
Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da postoje istraživanja koja podržavaju vezu između putovanja i sreće jer nova iskustva popravljaju raspoloženje. Jedna naučna studija je pokazala da žene koje odlaze na odmor najmanje dva puta godišnje imaju manje šanse da pate od depresije i hroničnog stresa od žena koje odlaze na odmor manje od jednom u dve godine. Dakle, potrudite se da sebi redovno organizujete „beg iz grada“, makar i u blizini na svega 2-3 dana, ali nekoliko puta godišnje jer čak i sam čin planiranja odmora popravlja raspoloženje, poboljšava san i smanjuje stres.

POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE
Pozitivne emocije iščekivanja i planiranja putovanja itekao doprinose vašoj sreći. Planiranje putovanja omogućava bekstvo od dosadnih ili svakodnevnih rutina, a iščekivanje istog jednako je uzbudljivo kao i sam odmor. Dakle, ako zapadnete u koloteču, bilo ličnu ili profesionalnu, odmor od svakodnevne rutine može biti prava stvar za izlazak iz nje. Gledanje novih prizora, slušanje novih zvukova, doživljavanje novog stimulišu različite delove vašeg mozga i popravljaju raspoloženje.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@sarahlysander)

Podeli

Scroll to Top