Sedam namirnica koje tope masnoće u predelu stomaka

Bolna je činjenica da je područje u predelu stomaka jedno od onih na koje se masne naslage najlakše lepe, a najteže skidaju. Zbog toga, čak i žene koje se redovno bave rekreacijom često ne mogu da oblikuju do perfekcije svoje trbušne mišiće. Nutricionistkinje Henrietta Norton i Karen Collins tvrde da je za ravan stomak najvažnije da imamo dobar probavni sistem koji u poslednje vreme sve češće stručnjaci nazivaju i drugi mozak. Kako će funkcionisati naši organi za varenje zavisi od nekoliko faktora među kojima su: način ishrane, količina sna i fizičke aktivnosti, ali i stresa. Ukoliko nemate dovoljno volje da menjate svoje svakodnevne navike kada je reč o ishrani ili fizičkoj aktivnosti, a stres je sastavni deo vašeg života, ipak, možete nešto da uradite. Norton i Collins predlažu da u svakodnevni meni uvedete sledećih sedam namirnica koje ubrzavaju metabolizam i najbrže troše masne naslage u predelu stomaka.

EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
Razne studije pokazale su da mediteranski način ishrane može imati neverovatno pozitivan učinak na organizam – smanjuje šansu od nastanka bolesti srca, dijabetesa i moždanog udara. Ali, to nije sve. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži i polifenole koji deluju kao antioksidansi i blagotvorno deluju na creva.

BELI LUK
Mada ovu namirnicu u svežem obliku često izbegavamo zbog specifičnog mirisa koji se dugo zadržava u ustima, Collins tvrdi da upravo termički neobrađeni beli luk pomaže u razmnožavanju dobrih bakterija u crevima.

CRNI LUK
Dobra vest je da crni luk možete jesti i nakon termičke obrade, a njegov učinak na vaš stomak biće isti kao i da ste ovo povrće jeli u svežem obliku. On je bogat vlaknima i zato ima blagotvorno dejstvo, a kako bi bio i nežan za želudac Collinsova savetuje da ga dinstate na laganoj vatri 15 do 20 minuta pre konzumiranja.

BANANE
Mada mnogi izbegavaju banane kada drže dijete, to je potpuno pogrešno. Ovo voće preporučuje se svima koji žele da imaju ravan stomak jer je, kao i luk, bogato vlaknima, ali i pomaže u razmnožavanju dobrih bakterija u crevima.

TEF
Ne, nismo samo izmislili nov izraz. Reč je o bezgluteinskoj žitarici koja je odlična za zdravlje creva, a njeno brašno odlična je zamena za belo kada želite da pravite palačinke ili da umesite hleb. I dok uživate u svojim omiljenim gresima, masne naslage na vašem stomaku će se topiti.

KISELI KUPUS
Fermentirane namirnice poput kiselog kupusa odlične su za zdravlje creva, jer su dobra su zamena za sve probiotike.

NEPRERAĐENO MESO
Nortonova preporučuje redovno konzumiranje teleće čorbe. Poželjno je da čorba bude bez zaprške, a možete jesti i samo kuvanu teletinu. Ona je bogata aminokiselinama koje su odlične za crevnu floru.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @cassdimicco
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top