Šest stvari koje bi trebalo da znate pre nego što donesete novogodišnje odluke

Dok se polako približava kraj 2019, mnogi od vas verovatno razmišljaju o promenama koje bi voleli da naprave u 2020. godini. Zapisivanje novogodišnjih odluka, postalo je sve popularnije u poslednje vreme, ali statistika pokazuje da čak 80% osoba odustane od promena još pre kraja januara.
Ukoliko zaista želite da unesete promene u svoj život, pre nego što donesete odluke za 2020. godinu, trebalo bi da usvojite neke lekcije koje će vam pomoći da istrajete u svojim namerama. Psiholozi tvrde da samo osobe koje imaju naredna šest uverenja, mogu da ostvare svoje novogodišnje ciljeve.

1 ng odluke

@allthatisshe

Verujte u snagu svojih reči. Već i samo ponavljanje odluke da ćemo nešto raditi drugačije u narednoj godini, može da unese veliku promenu u naš život. Taj uvid je star koliko i legenda o Postanju – neka bude svetlo… i bi svetlo.
Budite zahvalni kada najmanje promene počnu da se događaju. Ne morate da sredite baš sve odjednom, već ostvarujete jedan po jedan cilj i svakom se uporno i iskreno posvetite. Kad zagrizemo preveliki zalogaj, onda najčešće završimo tako što ništa ne završimo.

2 ng odluke

@allthatisshe

Nemojte čekati pravi trenutak da počnete s novom aktivnošću. Jednostavno, počnite. Ako je reč o fizičkom vežbanju, nemojte čekati momenat kad ćete nabaviti novu trenerku ili patike, navucite bilo šta i izađite na vazduh… Odlaganje je najčešće znak da u sebi nemamo dovoljno emocionalne snage, pa je bolje da otpočnete s novom aktivnošću a emotivna reakcija će postepeno doći sama.
Potražite podršku istomišljenika. Kao i u velikim društvenim projektima, i u ličnom razvoju neke stepenice ćemo lakše preći ukoliko nas saputnici ohrabruju.

3 ng odluke

@allthatisshe

Vodite računa o razlici između aktivnosti i željenog rezultata. Hraniti se zdravo nije isto što i gubiti kilograme, vežbanje nije isto što i zategnuta figura. Vi kontrolišete vaše ponašanje, a rezultati će sami doći. Ako još ne gubite kilograme, nemojte gubiti i istrajnost u zdravoj ishrani. Zapamtite, zdrava ishrana i sama po sebi donosi mnoge dobrobiti, pa čak i da ne izgubite na kilaži onoliko koliko ste želeli, sigurno ćete se osećati sve bolje i bolje.
Povremeno nagradite sebe.  Pauza može da vam pomogne da izdržite u svojoj odluci na duže vreme. Ali, ako otkrijete da ta pauza traje duže od jednog dana u nedelji, potrebno je da se podsetite svoje novogodišnje odluke.

4 ng odluke

@mylittlebooktique

Naslovna fotografija: @allthatisshe
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top