Iako su poslednjih dana oblačni i kišni intervali češći od sunčanih, pijace su već neko vreme prepune sezonskog voća u kome volimo da uživamo u svežem obliku, ali priznajemo da su nam ipak malo draži kolači i pite u kojima dominiraju ukusi leta. Sezona brzih i laganih dezerta uveliko je počela, a danas vam donosimo jedan toliko jednostavan recept da čak ni najveći amateri nemaju prostora da naprave grešku.
Reč je crumleu, poslastici koja je nastala u Velikoj Britaniji tokom Drugog svetskog rata kada su količine pšenice bile ograničene, pa za priprema obične voćne pite nije bilo dovoljno brašna. Zbog toga su se pravile tako što se voće prekrivalo mrvicama od brašna, putera i šećera, pa je tako ovaj dezert, koji u doslovnom prevodu znači mrvica, i dobio ime.
U origanalnoj verziji kolač se pravio od jabuke, dok se danas za ovu finu deliciju koristi bukvalno svako voće, a osim brašna, najčešće sadrži i griz, ovsene pahuljice, bademe i druge orašaste plodove. Savremeni recepti uglavnom podrazumevaju i upotrebu vanilin šećera, cimeta, kardamona…
Ova poslastica najukusnija je kad se servira dok je još topla sa sladoledom od vanile ili šlagom, a za pripremu možete koristiti svako voće koje vam padne na pamet ili miks više voćkica koje volite. Mi vam u nastavku donosimo recept za letnji crumble, a vi se slobodno igrajte sa sopstvenim kombinacijama. Najbolje od svega je što vam priprema ovog dezerta neće oduzeti više od 10-ak minuta.
Sastojci:
200 gr jagoda
200 gr malina
200 gr borovnica
200 gr trešanja (očišćenih od koščica)
1 čaša ovsenih pahuljica
1 čaša griza
1 čaša oštrog brašna
1 čaša smeđeg šećera
1 vanilin šećer
150 gr hladnog putera
1 kafena kašičica cimeta
1 kafena kašičica kardamona
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Vatrostalnu posudu premašite tankim slojem maslaca i pospite s malo brašna. Voće pomešajte sa polovinom smeđeg šećera, vanilin šećerom, cimetom i kardamonom, pa stavite u pripremljenu posudu. Drugu polovinu šolje šećera pomešajte sa preostalim suvim sastojcima i dodajte im puter. Mrvite suve sastojke zajedno sa puterom dok ne dobijete mrvičastu smesu, a zatim je rasporedite preko voća. Pecite oko pola sata odnosno dok crumle ne dobije zlatnu boju, a voće omekša.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @helloglowblog
Foto: Instagram