Smoothie od kefira za brži rad metabolizma

Poslednjih godina često slušamo o tome koliko je pravilan rad creva važan za celokupno zdravlje našeg organizma, a dve ključne reči koje se tom prilikom pominju su probiotik i mikrobiom. Po definiciji, probiotici su živi mikroorganizmi koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Samo ime probiotik izvedeno je iz latinskih reči pro, što znači za, i biotic što znači život. Pravilno odabrani probiotici mogu da iscele mikrobiom creva – skup mikroorganizama koji nastanjuju sistem za varenje, u kom postoje korisne i patogene bakterije. U normalnim uslovima, one žive u ravnoteži, jer dobre neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom. Nažalost, ovaj balans lako se narušava pa loša mikroflora brojčano nadjača dobru i tu probiotici imaju važnu ulogu.

@shecomesincolors

Ravnoteža crevne mikroflore nije važna samo da bismo izbegli nadimanje, gasove, zatvor i dijareju već i za sve ostale aspekte našeg zdravlja. Naučno je dokazano da probiotici pomažu da telo apsorbuje minerale iz hrane, da proizvodi vitamine i da stvara više od 30 neurotransmitera koji su neophodni za rad mozga, među kojima je i hormon seratonin koji ima presudnu ulogu na naše raspoloženje. Zdrav mikrobiom može smanjiti i krvni pritisak, normalizovati nivo holesterola u krvi, poboljšati zdravlje bubrega i boriti se protiv bolesti srca…
Kao jedan od najefikasnijih probiotika, kefir preporučuju mnogi nutricionisti u redovnoj ishrani, a osim što stimuliše rad sistema za varenje, ovaj mlečni proizvod ima i niz drugih blagodeti. Lekoviti napitak bogat je kalcijumom, vitaminom B12, biotinom i fosforom, a sadrži i visok procenat proteina. Posebna prednost kefira je u tome što ga podnose čak i osobe koje su netolerantne na laktozu.

@helloglowblog

U skladu sa tim, danas vam donosimo recept za probiotski smoothie od kefira, koji možete konzumirati za doručak ili užinu. Pored kefira, ovaj napitak sadrži i krastavac, korijander i limun, a svaki od ovih sastojaka ima svoju funkciju. Krastavac je bogat vodom zbog čega hidrira telo, ima protivuplasna svojstva, balansira nivo šećera u krvi i podstiče gubitak kilograma. S druge strane, korijander oslobađa telo od toksina i uspostavlja balans crevne flore dok limun ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i snižava nivo šećera u krvi.

@helloglowblog

Sastojci:
2 šolje kefira
1 šolja oljuštenog i naseckanog krastavca
1/4 šolje listova svežeg korijandera
sok od jednog limuna
1/2 kašičice mlevenog kima
prstohvat soli
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Prijatno!

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @helloglowblog
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top