Početkom proleća potrebno je obratiti posebnu pažnju na ishranu jer je to period kada su u organizmu rezerve vitamina i minerala već potrošene. Tome treba dodati i činjenicu da više temperature ubrzavaju metabolizam, pa samim tim i našu potrebu za hranljivim nutritijentima, kao i da postoji potreba da se telo očisti od masnih naslaga koje smo stvorili tokom zimskih meseci. Najbolje rešenje je u toplim supama od povrća! One su pune hranljivih materija, a uz to omogućavaju telu da izbaci toksine na prirodan način. Poslednjih godina sve je popularniji souping odnosno detoks supama kada osobe koje se podvrgnu ovom režimu nekoliko dana jedu samo supe. Ukoliko osećate prolećni umor ili iscrpljenost organizma, razlog tome je najverovatnije loša ishrana. Zato probajte da svom telu date potrebne nutritijente tako što ćete jedan obrok u danu zameniti supom. Ukoliko vam je ponestalo ideja, prenosimo vam recept Jamieja Olivera za čuvenu minestrone supu od povrća.
Proteinski šejk Jamieja Olivera za savršen početak dana
Sastojci:
1 glavica crnog luka (srednje veličine)
1 paradajz
2 štapa celera
2 šargarepe
1 tikvica
1 manji slatki krompir (može i obični)
1/2 tikve (srednje veličine)
1 kocka za supu od povrća
maslinovo ulje
so
biber
Detoks salata je odličan izbor kada želite zdravu večeru
Priprema:
Zagrejte rernu na 200ºC. Operite svo povrće, naseckajte ga na kockice, stavite u pleh i prelijte maslinovim uljem. Pecite oko pola sata ili dok svo povrće ne postane mekano. U 500ml ključale vode stavite kocku za supu i ostavite da vri manje od minute kako biste dobili bujon. Kad se povrće ispeče, stavite ga u blender i dodajte bujom. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu, a potom po ukusu dodajte so i biber i vaša supa je spremna za serviranje.
Foto: jamieoliver.com