Kraj radne nedelje nikako ne može proći bez slasnih zalogaja. Iako je petak gotovo svima omiljeni dan, to ne znači da ga ne treba dodatno zasladiti. Bilo da i dalje radite od kuće ili ste se vratili u kancelariju, sigurno će vam prijati sočan i ukusan brownie, koji će vaše slobodne trenutke učiniti još lepšim. A ukoliko je reč o kolaču koji nema mnogo kalorija, a pritom se sprema za svega 10-15 minuta, imate dobitnu kombinaciju.
Brownie kolačiće svi vole jer su krajnje jednostavni, a opet vrlo ukusni. S obzirom na to da su pravi kulinarski kameleoni koji dolaze u mnogo različitih varijanti, danas vam donosimo jednu zdravu verziju ove popularne poslastice. U nastavku vas čeka recept za gotovo besgrešan brownie sa ovasom, a ovoj osnovnoj verziji slobodno možete dodati omiljene začine, voće ili prelive što će vaš vikend pretvoriti u oazu gastro užitaka.
Sastojci:
2 i 1/2 šolje ovasa
2 šolje brašna
1 šolja smeđeg šećera
1 kafena kašika sode bikarbone
1/2 kafene kašike soli
1 šolja rastopljenog kokosovog ulja
2 jaja
1 kašika ekstrata vanile
250 gr crne čokolade
Priprema: Umutite jaja mikserom, a potom mešajući polako dodajte ovas, brašno, smeđi šećer, sodu bikarbonu, so, rastopljeno kokosovo ulje i ekstrat vanile. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine u kozistentno testo, a potom dodajte polovinu čokolade koju ste prethodno usitnili na male komadiće. Pleh za pečenje obložite papirom i dodajte polovinu testa, potom ravnomerno rasporedite ostatak čokolade, koju ste takođe prethodno usitnili i na kraju stavite drugu polovinu testa. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Nakon što se kolač ispeče, sačekajte oko pola sata pre nego što ga isečete i poslužite.
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @halfbakedharvest