Jaja su jedna od onih namirnica koje uvek imamo u frižideru, a iako ih koristimo na mnogo različitih načina, najviše volimo da ih konzumiramo za doručak. Zbog svoje hranljive vrednosti i velikog sadržaja proteina i holina, ona su odličan izbor za početak dana, a njihova važna prednost jeste i činjenica da dugo drže sitost. Osim toga, belančevine iz jaja ubrajaju se u najvrednije, jer su lako svarljive i služe kao standard za merenje kvaliteta proteina u hrani.
Postoji mnogo načina za pripremu jaja, a ako pratite gastro trendove na društvenim mrežama onda ste sigurna primetili da je trenutno najpopularniji doručak – salata od jaja na tostiranom hlebu. Reč je o jednostavnom i veoma ukusnom obroku za koji su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u frižideru. Recept je u nastavku.
Sastojci:
6 jaja
4 slajsa slanine
2 kisela krastavčića
2 kašike majoneza
1-2 kašike limunovog soka
1 kašika senfa
1 kašika kisele pavlake
so
biber
prepečeni hleb
Priprema: Skuvajte i oljuštite jaja, a potom odvojite belanca od žumanca. Žumancima dodajte majonez, pavlaku, senf, limunov sok, so i biber, pa sve izgnječite viljuškom da biste dobili glatku smesu. Belanca, krastavčiće i slaninu isecite na kockice i dodajte smesi sa žumancima. Sve lepo izmešajte i namažite salatu na prepečeni hleb.
Recept je preuzet sa Instagram profila @essen_paradies.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @eatingbirdfood, @we_comfortable_world
Foto: Instagram