Jesen nam je donela uzbudljive trendove u svetu enterijera, pogledajte o čemu se radi

Iako se trendovi u svetu enterijera ne menjaju istom brzinom poput modnih trendova, svaka sezona donosi nekoliko noviteta koji, kada se mudro implementiraju, mogu da donesu novu dinamiku i uzbudljivu promenu u naše domove. U skladu sa tim, odlučili smo da istražimo koji će home decor trendovi obeležiti sezonu jesen/zima 2023/24, a ono što nas je obradovalo jesu zanimljive boje i teksture, koje lako možemo da unesemo u svoje domove. Podrazumeva se, ako se uklapaju u već postojeći životni prostor.
Uvek imajte u vidu da trendovi nastaju kao reakcija na svet oko nas. Oni mogu biti kreativni i lepi, praktični i invetivni, mada su nekad, u najmanju ruku, čudni ili smešni. S druge strane, klasični dekor je onaj koji je izdržao test vremena zbog čega prevazilazi trendove.
Bez obzira na to da li više volite klasiku ili trendove, važno je da vaš dom uvek bude u skladu sa vašim ukusom i životnim stilom jer je on upravo to – vaš dom.
Sada kada smo apsolvirali ove važne lekcije, vraćamo se na jesenje trendove čiji vas pregled čeka u nastavku.

Boje jeseni i zime

Kada govorimo o koloritu, ove sezone najpoželjnije će biti boje meda i to u svim tonovima – od najsvetlijih do najtamnijih. S obzirom na to da je reč o toploj boji, koja se savršeno slaže sa jesenjom i zimskom atmosferom, a pritom se lako kombinuje sa drugim koloritima, razmislite o jastucima, ćebadima, vazama ili drugim detaljima u ovim nijansama, mada nećete pogrešiti ni ako se odlučite za bilo koji komad nameštaja u tonovima meda. Druge boje koje će biti aktuelne jesu cigla crvena i žalfija zelena, ali i smeđi i bež tonovi. Neutralni kolorit posebno je aktuelan na zidovima, pa ako razmišljate o krečenju, birajte krem i bež nijanse umesto belih. Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa jeste da boja nema mnogo žutih tonova jer može da stvori efekat manjeg i skučenog prostora.

Crni detalji

Mada crna boja spada u večitu klasiku, ove godine stekla je status trenda. To se najbolje vidi po tome što su crne kuhinje sve popularnije, kao i police, komode i drugi drveni komadi u ovoj boji. Međutim, da biste uneli ovu boju u svoj dom, ne morate da menjate nameštaj. Biće dovoljno da kupite crni svećnjak, vazu, ram za slike, pa čak i salvete.
Prednost ove (ne)boje je ta što se poput kameleona lako prilagođava različitim enterijerima, kako onim u svetlim tako i onim tamnim bojama, svejedno da li se radi o modernom ili rustičnom životnom prostoru.

Wabi-sabi

U poslednje vreme sve je popularniji takozvani wabi-sabi dizajn. Kao što verovatno već znate, u pitanju je japanska filozofija u uređenju enterijera koja slavi lepotu nesavršenosti, prirodnih materijala i oblika. Fokus je na stvaranju tople atmosfere i na organske materijale, kao što su drvo, ratan ili kamen. Nama se ovaj pravac dopada jer svakom životnom prostoru daje dozu tihog luksuza, a pritom je wabi-sabi definitivno neprolazan trend sa kojima ne možete da pogrešite.

Pliš

Kad smo kod materijala, ne možemo da ne spomenemo da se pliš vraća u velikom stilu. Tkanina koja se vekovima koristi za izradu nameštaja i dekorativnih elemenata poseduje dozu sofisticirane privlačnosti zbog čega nikada ne odlazi u zaborav. Odličan je izbor za sve koji žele da unesu dozu luksuza u svoje domove, svejedno da li ćete izabrati fotelju ili troded od pliša ili ćete uneti svega nekoliko jastučića od ovog materijala. Osim toga, reč je o tkanini koja će dati toplu atmosferu vašem životnom prostoru, a upravo je to ono što će nam biti potrebno u narednim mesecima.

Oversized detalji

Baš kao što su oversized aksesoari osvojili svet mode, u svetu enterijera dominantno mesto zauteli su XXL detalji. Zato razmislite o velikoj slici ili ogledalu koje biste mogli da implementirate u svoj životni prostor. Ili možda o ogromnoj vazi koju ćete držati na podu. Osim što će učiniti da vaš dom izgleda šik, ovakvi elementi stvaraju i osećaj većeg prostora, a to svi želimo.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @beckiowens
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top