Jagode su za mnoge najdraže prolećno voće, koje volimo zbog slasnog ukusa, ali i niza benefita koje ima za zdravlje. Sočne voćkice odličan su izvor vitamina A i C, a bogate su i vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom. Zbog toga su odličan saveznik imunog sistema i snažan antioksidans koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala na ćelije našeg organizma. Ukusne jagode spadaju u niskokalorične namirnice, podstiču rad probavnog sistema i pomažu u borbi s povišenim holesterolom. Volimo da ih jedemo same, sa šećerom ili šlagom, a često ih dodajemo i u različite dezerte. U nastavku vam donosimo tri recepta za poslastice sa jagodama, koja ćete želeti da isprobate dok traje sezona.
GALETA OD JAGODA
Sastojci:
1 komad listatog testa
4 šolje jagoda
1/4 šolje meda
1 supena kašika kukuruznog skroba
1 supena kašika svežeg timijana (po želji)
1 supena kašika ekstrakta vanile
1/2 šolje džema od maline ili jagoda
1 jaje
2 kafene kašike smeđeg šećera
Priprema: Sačekajte da se listato testo odmrzne, a potom ga razvucite tako da njegova debljina bude oko 1/2 cm. Obložite pleh papirom za pečenje i pažljivo stavite testo vodeći računa da se ne oštetiti. Premažite testo džemom, ali izostavite ivice. U posudi pomešajte jagode, med, kukuruzni skrob i timijan (ako ga koristite) i tako sjedinjene sastojke ravnomerno rasporedite po testu. Preklopite ivice testa preko voća, a potom ih premažite jajetom, koje ste prethodno umutili, i pospite smeđim šećerom. Stavite galetu u frižider na oko 20-ak minuta, a za to vreme zagrejte rernu na na 200 stepeni. Pecite galetu 30-40 minuta odnosno dok testo ne porumeni. Po želji je možete poslužiti sa sladoledom od vanile.
FROZEN JOGURT
Sastojci:
1 i 1/2 šolje kokosovog mleka (ili drugog mleka po vašem izboru)
1/2 šolje meda
2 kašike šipka ili dve vrećice čaja od šipka
2 štapića vanile
3 šolje jagoda
3 šolje grčkog jogurta
Priprema: Stavite mleko i med u šerpu i kuvajte ih na srednjoj temperaturi sve dok ne provre. Dodajte šipak i semenke koje ste izvadili iz štapića vanile i kuvajte još 10-ak minuta. Procedite smedu i stavite je u blender zajedno s jagodama i jogurtom i mutite dok se sastojci ne sjedine. Ostavite u zamrzivaču na oko sat vremena i poslužite.
PAVLOVA TORTA
Sastojci:
3 belanca
100 gr šećera u prahu
2 kafene kašike brašna
1 kafena kašika soka od limuna
1/2 kašike ekstrakta vanile
200 ml slatke pavlake
300 gr jagoda
Priprema: Zagrejte rernu na 150 stepeni. Stavite papir za pečenje u pleh pa uz pomoć tanjira srednje veličine iscrtajte krug, koji će vam poslužiti kao podloga za koru od belanaca. Penasto umitete belanca (važno je da jaja budu na sobnoj temperaturi), a potom dodajte polovinu prah šećera i još kratko mutite. Dodajte i drugu polovinu šećera i mutite još malo. Na kraju dodajte i brašno i sve lepo sjedinite mikserom. U smesu dodajte ekstrakt vanile i limunov sok, a onda ponovno mutite dok se ne stvori kompaktna masa koja se ne razliva već zadržava čvrstoću. Rasporedite smesu na papir za pečenje i to unutar iscrtanog kruga tako što ćete u sredini napraviti malo udubljenje. Temperaturu rerne smanjite na 140 stepeni i pecite 1 sat. Nakon toga, otvorite napola rernu i ostavite koru unutra još 10-15 minuta, a potom je izvadite i ostavite da se ohladi. Dok se kora hladi umutite slatku pavlaku i namažite je preko kore, a na vrh torte poređajte jagode. Po želji možete dodati i nekoliko listova mente.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram