Praznična euforija uveliko se uselila u naše domove, a kako je do dočeka Nove godine ostalo još svega 10-ak dana, verujemo da ste već počeli da razmišljate o pripremi praznične trpeze. Ukusna hrana neizostavan je deo okupljanja sa porodicom i prijateljima, koja su rezervisana za poslednje dane decembra i početak januara jer neodoljivi mirisi dodatno zagrevaju atmosferu. Zato smo odlučili da recepte za prazničnu trpezu potražimo od naših omiljenih domaćih food blogerki Marije Vasić, Sandre Pecić i Julije Radojević.
Novogodišnji medenjaci po receptu Marije Vasić
– Volim kad su hrskavi i mirisni, a mogu dugo da ostanu sveži ako ih čuvate u zatvorenoj posudi. Moram da kažem da je ovo testo fenomenalno, jako je „poslušno“ i lako se sa njim radi, a što je najvažnije, medenjaci se ne lepe i ne deformišu tokom pečenja! Samo pratite uputstva, naravno. O ukusu da ne pričam – pravi praznični. Možete ih šarati kako želite a i ako ih ostavite „gole“ biće super.
Sastojci:
175gr smeđeg šećera
85gr meda
100gr putera
350gr brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1.5 kašičica mlevenog đumbira
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraha
1 jaje
Priprema: Šećer, med i puter otopiti na tihoj varti.
U većoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir, cimet i muskatni orah. U suve sastojke dodati jaje i otopljenu smesu od šećera, meda i putera i sve lepo sjediniti. Oblikovati valjak od testa, uviti ga u prijanjajuću foliju i ohladiti nekoliko sati u frižideru.
Kada ste spremni za igru, testo rastanjiti na oko 5mm debljine i modlama vaditi oblike. Pre pečenja ih dodatno ohladite u frižideru oko 10-ak minuta da se ne bi previše razvukli, pa direkt u rernu.
Peku se u zagrejanoj rerni na 180°C 10-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kada se malo prohlade, pustite mašti na volju i udahnute život u svoje medenjake.
Glazuru pravite tako što jedno belance malo promutite mikserom, pa lagano dodate 200gr prosejanig šećera u prahu i na kraju još malo mutite. Smesa treba da je bela i gusta. Gustinu možete i pojačati tako što ćete dodati još šećera. Sipajte smesu u kesicu za zamrzivač koju pre toga okrenete na ćošak i stavite u času. Odsecite baš malu rupicu i igrajte se. Možete da ih šarate i otopljenom čokoladom.
——————————————————————-
Praznična integralna galeta po receptu Sandre Pecić
– U ovo doba godine uglavnom pribegavam lakim i brzim receptima jer koliko god da sam svesno planirala vreme tog meseca, vremena jednostavno nema. Ipak ne bih mogla bez barem nekoliko ovakvih svečanih šarenih postavki na stolu. Na sreću pa su to sve brza rešenja.
Sastojci za testo:
150gr speltinog brašna
100gr ovsenih pahuljica
50gr suncokreta
150gr maslaca
1/2 kašičice soli
voda po potrebi
Sastojci za nadev:
krem sir ili kisela pavlaka
blitva ili spanać
crni luk
crvena paprika
jaje
so
(količine su proizvoljne)
Priprema: Za pripremu testa prvo pomešate sve suve sastojke, a onda dodajte na kockice nasečen hladan maslac. Brzo rukama ugnjavite tu mrvičastu smesu da se maslac previše ne ugreje. Zatim dodajte kašiku po kašiku (nekoliko kašika) hladne vode da testo bude kompaktno (ali ne lepljivo). Uvijte testo u prijanjajuću foliju i odložite u frižider na 30 minuta.
Razvucite testo oklagijom u kružnicu preko papira za pečenje. Premažite ga obilno krem sirom ili kiselom pavlakom pa preko poređajte sve ostale sastojke. Ja uvek pravim oblik venčića i u sam centar stavim jaje.
Pecite na 200°C oko 20-30 minuta ili onoliko dugo koliko vam rerna diktira.
——————————————————————-
Torta od jagode i pistaća po receptu Julije Radojević
– Moja omiljena torta. Kombinaciju jagode i pistaća obožavam, još sa dodatkom bele čokolade – božanstveno. Pritom je priprema toliko brza i jednostavna da može uvek da se spremi. Tekstura je kremasta, boje pastelne, šta više reći osim – isprobajte!
Sastojci za koricu:
300gr mlevenog keksa
100gr istopljenog putera
140ml mleka
Sastojci za fil sa jagodom:
300gr jagoda (ako koristite zaleđene prethodno ih odledite)
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 kašika limunovog soka
2 kašike gustina
4 kašike vode
Sastojci za pistać fil:
250gr maskarpone sira
200gr @slatkadomacica pistać krema
300ml slatke pavlake
2 kesice kremfixa (nije neophodno)
Sastojci za beli ganaš:
100gr bele čokolade
50ml slatke pavlake
Priprema: Za koricu pomešati sve sastojke i smesu utisnuti u kalup prečnika 22cm. Odložiti u frižider.
Za fil sa jagodama, skuvati jagode sa šećerom, limunovim sokom i vanilin šećerom pa po želji ispasirati. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele jagode. Mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti nekoliko minuta i rasporediti po korici. Opet odložiti u frižider.
Za pistać film kratko umutiti maskarpone sir i pistać krem. Slatku pavlaku i kremfix zasebno umutiti. Umućenu slatku pavlaku spojiti sa filom i rasporediti preko sloja sa jagodama. Odložiti u frižider.
Za ganaš, zagrejati slatku pavlaku sa čokoladom, čim se smesa istopi i sjedini, preliti preko pistać fila i ostaviti tortu da se hladi najmanje 3h.
Tekst: Kristina Blagojević
Foto: Privatna arhiva