Tri recepta za doručak koji će ubrzati vaš metabolizam

Strčnjaci nas već dugo upozoravaju da je doručak najvažniji obrok u danu, pa je jako važno šta ćemo prvo pojesti nakon buđenja. Hrana koju ujtru unesemo u organizam presudno utiče na naše raspoloženje, osećaj sitost odnosno gladi tokom dana, ali i rad metabolizama. Zato krofna posuta prah šećerom nije najbolji izbor, jer iako ćemo uživati dok je jedemo, kasnije ćemo osećati pad energije i tromost. Holistički nutricionista Elizabeth Stein, koja pravi program ishrane mnogim top-modelima, savetuje da za doručak jedemo zdrave namirnice bez glutena, ali da izostavimo i meso. Ona je predlaže tri odlična recepta za doručak koji će podstaknuti rad metabolizma i dati vam energiju za uspešan početak dana.

OVSENE PAHULJICE S JAGODAMA (ILI MALINAMA)

2p d 8915

Ovsene pahuljice odličan su izbor jer daju osećaj sitosti i bogate su omega-3 masnim kiselinama. Ovaj doručak je dobar za sve koji ujtru vole slatke zalogaje, jer za razliku od čokolade, ubrzava metabolizam.

Sastojci:

1/2 šolje ovsenih pahuljica
1 šolja kokosovog mleka
1 šolja jagoda ili malina
2 kašike javorovog sirupa ili meda
1 kašika balsamico sirćeta
1 kašika nane

Priprema: Prelite ovsene pahuljice kokosovim mlekom i ostavite ih da prenoće u frižideru. Jagode u tiganju prelijte javorovim sirupom i balsamiko sirćetom i pržite oko 3 do 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte ih hladnim ovsenim pahuljicama i preko stavite malo nane.

PEČURKE I JAJA

nas p d 8915

Većina od nas je navikla da jede jaja za doručak, pa će vam ovaj recept sigurno prijati. Zahvaljujući namernicama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i proteinima imaćete osećaj sitosti, a zeleno povrće odlično je za detoksikaciju organizma.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
1/2 mladog luka
1 šolja pečurki
3 šolje blitve
2 grančice majčine dušice
1/3 šoljica parmezana
2 jaja
1/2 šolje integralnog pirinča

Priprema: Skuvajte pirinač tako što ćete u šerpu staviti 1/2 šolje pirinča uz 1 šolju vode. U međuvremenu, u tiganju na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno isecakan beli luk. Propržite 1-2 minuta, a potom dodajte mladi luk i pržite još 3 minuta. Tada u tiganj stavite i sitno iseckane pečurke, blitvu i majčinu dušicu i ostavite da se dinsta oko oko 7 minuta. Kad bude gotovo, pospite smesu parmezanom. Servirajte u tanjiru sa pirinčem i jajima koja ste prethodno ispržili u drugom tiganju.

SMOOTHIE OD KAFE I BANANE

3p d 8915

Oni koji ne mogu da zamisle jutro bez kafe uživaće u ovom smoothieju. Kombinacija proteina i kofeina ubrzaće vaš metabolizam i dati vam potrebnu energiju.

Sastojci:

1 šolja espresso ili instant kafe
1 kašika maslaca
1 banana
1 šolja kokosovog mleka
1 kašika kokosovog ulja
1 šolja leda

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i mutite 1-2 minuta.

Podeli

Scroll to Top