Tri recepta za zdravu užinu koje možete isprobati ovog vikenda

Svi znamo da osnovno pravilo izbalansirane ishrane podrazumeva da bi tokom dana trebalo da imamo tri glavna obroka i dve užine, ali malo ko se striktno pridržava ovog pravila. Zbog toga nam se često dešava da između obroka osetimo napad gladi kada obično posežemo za grickalicama ili slatkišima, koji ne samo da sadrže mnogo kalorija nego i zbog velikog procenta šećera i holesterola nisu dobri za naše zdravlje. Ovakva navika neretko je razlog zbog čega ne možete da se oslobodite viška kilograma, uprkos tome što vodite računa o ishrani i uvek imate zdrave glavne obroke.

 72743854f8c6ecf4fefa3c6c88377938

@_kimberlyparsons_

Nutricionisti se slažu da bi užina trebalo da nam da dovoljno energije da premostimo glad između obroka, ali i da bude bogata hranljivim namirnicama. Ne postoji strogo pravilo oko toga koliko bi ona trebalo da bude obimna jer sve zavisi od individualnih potreba, a pre svega od toga koliko je vaš prethodni obrok bio obilan. S obzirom na to da većina voli da pojede nešto slatko između obroka, ovog puta smo vam pripremili tri predloga za zdravu i slatku užinu u kojoj možete uživati bez griže savesti. Predstojeći vikend odlična je prilika da isprobate neki od ovih recepata, a već sledeće nedelje ponesite svoju užinu na poslu kako bi izbegli da usred radnog vremena pojedete čokoladicu ili bilo koju slanu grickalicu iz marketa.

PLOČICE OD JOGURTA

1 zu 29520

@diethood

Sastojci:
2 šolje grčkog jogurta
1/4 šolje agava sirupa (možete koristiti i med ili javorov sirup)
1/2 kafene kašike ekstrakta vanile
1/4 kafene kašike limunovog soka prstohvat soli
200gr jagoda, borovnica, malina (možete kombinovati voće ili koristiti samo jedno u zavisnosti od ukusa, a nemorate se ni striktno držati predložene mere)
50gr oraha (po želji)

2zu 29520

@diethood

Priprema: U posudi pomešajte jogurt, agava sirup, ekstrakt vanile, limunov sok i so i mešajte do se svi sastojci ne sjedine. Prebacite smesu u pleh na koji ste prethodno postavili papir za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Odozgo stavite voće koje ste izabrali i po želji pospite naseckanim orasima. Pleh stavite u zamrzivač na 2-3 sata, a potom izežite na komade i poslužite.

CHIA PUDING

4zu 29520

@thesimpleveganista

Sastojci:
2 šolje nezaslađenog bademovog mleka
1/4 šolje + 2 kašike chia semenki
1/3 šolje kakao praha
1/3 šolje javorovog sirupa (možete koristiti i med)
2 kafene kašike ekstrakta vanile
prstohvat soli

5zu 29520

@thesimpleveganista

Priprema: Stavite sve sastojke u veću posudu i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Budite strpljivi jer će biti potrebno nekoliko minuta da se kakao prah sjedini s ostalim sastojcima. Poklopite posudu i stavite je u frižider na pola sata, a potom je izvadite i ponovo dobro izmešajte sastojke, pa vratite u frižider. Ponovite ovaj postupak još 2-3 puta na svakih pola sata. Puding je spreman za serviranje posle četiti sati, a najukusniji je nakon 8-10 sati. Po ukusu možete servirati s omiljenim voćem ili šlagom od kokosa.

KEKS OD BADEMA

6zu 29520

@_kimberlyparsons_

Sastojci:
2 šolje mlevenih badema
1 kafena kašike soli
1 supena kašika prašaka za pecivo
1/2 šolje meda
3/4 šolje tahini paste
2 kafene kašike ekstrakta vanile
malo grubo naseckanog pistaćija (po želji)

7uh 29520

@_kimberlyparsons_

Priprema: Pomešajte mlevene bademe, so i prašak za pecivo. U drugoj posudi sjedinite med, tahini pastu i ekstrakt vanile i stavite na srednje jaku vatru. Kuvajte uz povremeno mešanje 5-7 minuta. Pomešajte dobijenu smesu sa suvim sastojcima i mešajte sve dok se ne formira testo, koje bi trebalo da bude toplo i mekano. Ostavite ga da se prohladi 10-ak minuta kako bi malo očvrslo. Formirajte keksiće i ređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Po želji, na sredini svakog keksića možete staviti i malo pistaćija. Kekse pecite u rerni na 200 stepeni oko 8-10 minuta. Nakon toga isključite rernu, ali nemojte vaditi pleh, sve dok se keksići ne ohlade.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @_kimberlyparsons_
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top