Pred nama je svega nekoliko nedelja tokom kojih će paradajz imati glavno mesto na gradskim pijacama, dok će s prvim jesenjim danima njegovu poziciju zauzeti aromatična bundeva, kupus i šargarepa. Mada je reč o namirnici koja je redovno prisutna na trpezama većine domaćinstava u našoj zemlji, najčešće se koristi u salatama, iako je veoma zahvalna i za pripremu glavnih jela. Profesionalni kuvari i food blogeri vole paradajz jer se odlično kombinuje u svim laganim letnjim specijalitetima čiju priprema vam neće oduzeti mnogo vremena. Ako vam je potrebna doza inspiracije za kuvanje, u nastavku vam donosimo recepte za tri jela od paradajza koja možete poslužiti za ručak ili večeru.
PASTA OD PARADAJZA I LEBLEBIJE
Sastojci:
2 šake čeri paradajza
4 kašike maslinovog ulja
1 sitno naseckani češanj belog luka
1/4 šolje svežih listova bosiljka
1 šolja kuvane leblebije
1/4 šolje sirovih pinjola
1/2 kafene kašike narendane korice limuna
300gr testenine
so i biber po ukusu
Priprema: Isečite paradajz na četvrtine i začinite sa 3 kašike maslinovog ulja, belim lukom, bosiljkom, solju i biberom i ostavite posudu sa strane. Kuvanu leblebiju začinite maslinovim uljem, solju i biberom i stavite da se peče oko 10 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni, nakon 10 minuta dodajte pinjole i nastavite da pečete još 5 minuta. Izvadite i rerne i odložite da se prohlade, a potom ih stavite u blender zajedno s limunovom korom i solju i mutite sve dok ne dobijete sitan prah.
Testeninu skuvajte prema upustvu sa kese, a potom je prebacite u posudu s paradajzom. Posite sve prahom od pinjola i leblebija i servirajte.
PUNJENI PARADAJZ
Sastojci:
6 velikih paradajza
1 praziluk
1 šaka peršuna
300gr mlevenog mesa
2 kafene kašike bio začina
1 šoljica pirinča
2 kafene kafike paste od paradajza
1 supena kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema: Na maslinovom ulju propržite praziluk zajedno s pastom od paradajza, pa dodajte meso i začinite sve solju, biberom i bio začinom. Pržite dok meso ne bude na pola termički obrađeno. U drugoj posudi stavite 2 šolje vode i pirinač i kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Dodajte pirinač i prethodo naseckani peršun mesu i sve dobro promešajte. Paradajz izdubite i napunite nadevom, a potom poređajte u tepsiju koju ćete prekriti aluminijumskom folijom. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.
GRILOVANE TIKVICE S PARADAJZOM
Sastojci:
1 šolja pirinča
2 kašike maslinovog ulja
2 supene kašike balzamiko sirćeta
1 kafena kašika origana
1 češanj sitno naseckanog belog luka
1 šolja feta sira naseckanog na kockice
2 šolje čeri paradajza
3 tikvice
1/4 šolje pesto sosa
so i biber po ukusu
Priprema: Skuvajte pirinač zajedno sa dve šolje vode. Zagrejte maslinovo ulje u roštilj tiganju i u njemu izgrilujte tikvice koje ste prethodno isekli na pola i začinili balzamiko sirćetom, origanom, belim lukom, solju i biberom. Pecite ih sa obe strane po 3 do 5 minuta. Rasporedite tikvice u ovalnu posudu i premažite ih pesto sosom, a preko njih stavite pirinač, feta sir i paradajz koji ste prethodno presekli na pola.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram