Sladoled je omiljena letnja poslastica, jer ne postoji bolji i ukusniji način da se rashladimo tokom najtoplijeg dela godine od posezanja za ovom ledenom delicijom. Istina je da danas postoji bezbroj ukusa, od tradicionalnih mlečnih i voćnih, do nešto egzotičnijih kombinacija kao što su slana karamela ili rikota sa smokvom i orasima, nekako nam je uvek najdraži sladoled od čokolade.
Kao najpopularniji letnji ukus, sladoled od čokolade ima mnogo različitih verzija, ali većina recepata sadrži rafinisane masti i šećere za koje znamo da nisu najbolji za naše zdravlje. Zato vam danas donosimo recept za vegansku verziju čokoladnog sladoleda, koji je izuzetno kremast i ukusan, a namirnice koje se koriste za njegovu pripremu neće opteretiti vaš organizam niti će nauditi vašoj liniji.
SASTOJCI:
3 šolje kokosovog mleka
1/4 šolje javorovog sirupa
2 supene kašike kakaa
1 supena kašika kukuruznog skroba
1 supena kašika instant kafe
180 gr tamne čokolade (iseckane)
1/2 kafene kašike soli
2 kafene kašike ekstrakta vanile
Čokoladni preliv
180 gr crne čokolade
1 supena kašika kokosovog ulja
PRIPREMA: U šerpi pomešajte kokosovo mleko, javorov sirup, kakao, kukuruzni skrob, instant kafu i so, pa dodajte seckanu čokoladu i kuvajte na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne, a čokolada ne rastopi (trebaće vam oko 8-10 minuta). Sklonite šerpu s vatre i dodajte ekstrakt vanile i ostavite oko pet minuta da se prohladi. Nakon toga smesu ravnomerno rasporedite u osam kalupa za sladoled i u svaki stavite po jedan štapić. Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.
Napravite čokoladni preliv tako što ćete čokoladu i kokosovo ulje rastopiti u mikrotalasnoj pećnici. Na svakih 30 sekundi izvadite posudu i promešajte pa je ponovo vratite u pećnicu na 30 sekundi. Ponavljajte postupak sve dok ne dobijete glatku smesu. Kad preliv bude gotov, sačekajte 10-ak minuta da se prohladi, a potom izvadite sladoled i prelijte ga čokoladom. Ponovo vratite u zamrzivač na oko 30-ak minuta, kada će sladoled biti spreman za serviranje. Prijatno!
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @halfbakedharvest