Dnevna inspiracija: Najlepši citati čuvenog brazilskog pisca Paula Coelha

On je omiljeni pisac najvećeg broja ljudi širom planete, a njegova dela spadaju u najčitanije knjige našeg vremena. Brazilac Paulo Coelho ima 68 godina, ali i dalje inspiriše ljude svojim mudrim zapisima.
Njegov roman „Alhemičar“ uvršten je u sto knjiga koje se najradije čitaju, ali ne smemo da zaboravimo ni dela koja su poput pravih zborka citata – Zahir, Đavo i gospođica Prim, Jedanaest minuta, Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala, Veštica iz Portobela, Preljuba…
Zato danas prelistavamo najbolje i naše omiljene citate ovog nadarenog pisca.

– Kada čovek dublje zagleda u dušu sveta lako shvati da na svetu uvek postoji jedna osoba koja čeka drugu, bilo to nasred neke pustinje ili nasred velikog grada. I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva prošlost i sva budućnost gube značaj i samo postoji taj trenutak

– Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrićeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti.

– Snovi postaju neostvarljivi samo zbog jedne stvari: straha od neuspeha.

– Najmračniji trenutak nastupa uoči samog izlaska sunca.

– Kada nastojimo da budemo bolji nego što smo, sve oko nas takođe postaje bolje.

– Šta si mogla da izgubiš? Svoje dostojanstvo. Da se namećem tamo gde nisam dobrodošla. A šta je dostojanstvo? Je li to želja da te svi smatraju dobrom, pristojnom osobom, punom ljubavi prema bližnjima? Poštuj prirodne zakone, gledaj filmove o životinjama pa ćeš videti kako se one bore za svoj prostor.

– Kad su nam velika blaga pred nosom, nikad ih ne primećujemo

– Sve što se jednom desi, ne mora se nikad ponoviti. Ali sve što se desi dva puta, desiće se sigurno i treći put.

– Kada viđamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu deo našeg života, onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život. A nikad nemaju pojma kako treba da prožive sopstveni život.

– Ako kreneš obećavši ono što nemaš, izgubićeš volju da ga stekneš.

– Uvek nastoj da znaš šta hoćeš.

– Ne odustaj nikad od svojih snova.

– Nije zlo ono što ulazi u čovekova usta, nego je zlo ono što iz njih izlazi.

– Već sam iskusila patnju kada sam izgubila osobe u koje sam bila zaljubljena. Danas sam čvrsto ubeđena da niko nikoga ne gubi, jer niko nikoga ne poseduje.

– Najjača ljubav jeste ona koja može pokazati svoju slabost.

– Iskusan borac podnosi klevete; poznaje snagu svoje pesnice, spretnost svojih udaraca.Kad se nađe pred nespremnim suparnikom, gleda ga pravo u oči i pobeđuje,bez potrebe da prenosi borbu na fizički plan.

– Važno je dopustiti nekim stvarima da odu, da nestanu.

Foto: Facebook/Paulo Coelho

Podeli

Scroll to Top