Više od 20 hiljada turista dolazi u Beograd na prvi EuroPride u jugoistočnoj Evropi

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske. Tim povodom nedavno je na brodu Horizont održana konferecija za novinare na kojoj je predstavljen zvanični program, kao i sve aktivnosti koje će se održati tokom manifestacije.
– Tokom tih dana, cela Evropa gledaće u Srbiju, koja će imati priliku da pokaže novo lice – solidarno, tolerantno i slobodno. Dvadeset i jednu godinu nakon prvog Prajda koji je organizovan u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, vreme je da se pošalje drugačija poruka. Ovaj grad je za to spreman i zato kažemo, vreme je za Beograd, za solidarnost, za ravnopravnost. Vreme je za EuroPride – rekao je Goran Miletić, koordinator EuroPridea 2022.

Goran Miletić

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović poručio je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.
– Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost. Naša prestonica je dobila istorijsku priliku da bude prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati EuroPride, a procena je da će Beograd tokom Nedelje ponosa posetiti oko dvadeset hiljada ljudi – rekao je Mihailović.
Dodao je i da će EuroPride, nakon pandemije korona virusa, Beograd vratiti na turističku mapu Evrope i da je za sve posetioce pripremljen bogat program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

Marko Mihailović

Tokom Nedelje ponosa svi posetioci imaće priliku da uživaju i u pozorišnom Prajd festivalu koji će okupiti umetnike iz čitave Evrope. Jedna od predstava koju će moći da pogledaju biće i Naš sin, reditelja Patrika Lazića.
– Program festivala sastoji se od šest predstava i pet pratećih programa, od čega su četiri gostujuće predstave iz Holandije, Poljske, Francuske i Švajcarske, a dve su Hartefaktove produkcije koje nastaju u Beogradu sa autorima iz regiona. Ove smo godine naglasak stavili na lični autorski pristup, odnosno kritičko preispitivanje naših uloga, uloga naših porodica i perspektive solidarnosti – rekao je Lazić.

Patrik Lazić

Pored pozorišnog festivala, ključni deo programa EuroPridea biće konferencija o ljudskim pravima, koja će trajati četiri dana i biće smeštena u Domu omladine, koji će tokom Nedelje ponosa služiti kao Prajd haus. Konferencija će okupiti evropske i domaće donosioce odluka, aktiviste i javne ličnosti koje su svojim zalaganjem doprinele boljem položaju LGBTI+ zajednice. Beograd će posetiti evropski poslanici, predstavnici Saveta Evrope, kao i evropska komesarka za ravnopravnost.
Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar. Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima već pet godina.
Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača nastupiće i poznata evropska imena.
U organizaciji EuroPridea u Beogradu učestvovaće i više stotina volontera iz Srbije i čitave Evrope, a manifestaciju su do sada podržale kompanije Coca-Cola, Medtronik, Ikea i Coing, kao i brojne ambasade.

Tekst i foto: Promo

Podeli

Scroll to Top