Japanski suši ili tempura već dugo su veoma popularni i na našim prostorima, ali tek nedavno počeli smo da istražujemo i poslastice koje dolaze iz ove zemlje. Glavna među njima, kada je reč o aktuelnoj sezoni, svakako je sladoled. Imajući u vidu ljubav Japanaca prema zdravoj hrani, jedan od omiljenih ukusa im je sladoled od matche.
Matcha je vrsta zelenog čaja o kojoj smo mnogo toga slušali poslednjih godina, a najvažnije je da je veoma moćan antioksidant i zato volimo sve napitke i poslastice sa ovim sastojkom. U nastavku vam donosimo jednostavan recept koji je idealan za uživanje tokom nedeljnog popodneva.
SASTOJCI:
2 šolje mleka
2 šolje slatke pavlake
3/4 šolje šećera
5 žumanca
1 i 1/2 supene kašike matcha praha
prstohvat soli
1 supena kašika gustina
1 kafena kašika ekstrakta vanile
Za glazuru:
2 šolje čokoladnog čipsa
1 i 1/2 šolje kokosovog ulja
2 šolje badema
PRIPREMA: U velikoj posudi pomešajte šećer, matcha prah, so i gustin i odložite. Sjedinite i mleko i slatku pavlaku i zagrejte do ključanja, a potom sklonite s ringle i dodajte prethodno umućena žumanca uz neprestano mešanje.
Dve do tri kašike dobijene smese stavite u posudu u kojoj ste pomešali suve sastojke i dobro izmešajte kako bi dobili kompaktnu smesu. Potom tu smesu sipajte u šerpu s mlekom, slatkom pavlakom i žumancima uz neprekidno mešanje i vratite na šporet da proključa i zgusne se. (postupak je isti kao kada pravite puding) Dobijeni krem procedite, dodajte ekstrat vanile i sačekajte da se malo ohladi, a potom stavite u kalup i odložite da se hladi oko 6 sati.
Dok se sladoled hladi napravite glazuru tako što ćete rastopiti u miktrotalasnoj pećnici čokoladni čips i kokosovo ulje, a potom dodati iseckani badem. Kad se sladoled stegne umočite ga u ohlađenu glazuru.
Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @ohhowciviliyed