Zašto ovog vikenda ne biste napravili tortu od šargarepe?

Torta od šargarepe već decenijama je jedna od najčuvenijih poslastica u zapadnom svetu, dok je kod nas stekla popularnost u poslednjih desetak godina. Iako ova torta postoji od davnina (navodno je bila omiljena poslastica prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona), najveću popularnost stekla je nakon Drugog svetskog rata kada su se javile ogromne rezerve konzervirane šargarepe, koje je trebalo iskoristiti. Tada je Britansko ministarstvo hrane popularizovalo ovu deliciju koja je počela da se služi širom zemlje, a ubrzo su slični koraci preduzeti i u mnogim drugim evropskim državama.
Danas ovaj dezert spada u jedan od najpopularnijih na svetu. Najjednostavnija verzija pravi se od šargarepe, brašna, maslaca, šećera, jaja i sira, ali postoje i mnogo složenije verzije. Mi vam ovog puta donosimo klasičan recept.

Sastojci za koru:
3 jaja
200gr kristal šećera (možete koristiti i smeđi šećer)
3-4gr soli
100ml suncokretovog ulja
50ml kisele pavlake
355gr brašna
14gr praška za pecivo
4gr sode bikarbone
10gr cimeta
4gr muskatnog oraha
350gr šargarepe
50gr oraha
Sastojci za krem:
500gr krem sira
300gr maslaca (sobna temperatura)
300gr šećera u prahu
ekstrakt vanile po ukusu

Priprema: Umutite jaja kao za palačinke, pa dodajte so, šećer, ulje i pavlaku i nastavite da mutite tako da se svi sastojci sjedine. U drugoj posudi pomešajte sve suve sastojke za koru (brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, cimet, muskatni orah) i postepeno ih dodajte u smesu sa jajima neprestano mešajući. Narendajte šargarepu i iseckajte orahe (po ukusu ih možete zapeći na vrućem tiganju) i dodajte ih u testo. Ovu smesu podelite na tri dela. Svaku koru pecite po 20-25 minuta na 180 stepeni.
Za krem je potrebno da najpre umutite maslac i šećer u prahu na niskoj brzini. Potom dodajte krem sir i ekstrakt vanile po ukusu, pa nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Premažite svaku koru kremom, ali ostavite malo krema za odozgo i sa strane. Kad je torta sastavljena, možete je ukrasiti po želji. Prijatno!

Tekst: INJournal magazin
Recept i foto: @sallybakeblog

Podeli

Scroll to Top