Zašto se odluka Vrhovnog suda SAD o pravu na abortus tiče svih nas?

Početkom meseca na HBO-u premijerno je prikazan dokumentarac The Janes – film o tajnoj mreži koja je krajem 60-tih i početkom 70-tih pomagala ženama koje su tražile sigurne, pristupačne, ilegalne abortuse. U vreme kada je u Americi bio zabranjen prekid trudnoće, one su izgradile podzemnu službu, a procenjuje se da je zahvaljujući njima oko 11 hiljada žena dobilo priliku da abortira. Uhapšene su u proleće 1972. godine, kada je policija upala u stan koji su koristile na južnoj strani Čikaga. Pet decenija kasnije, ova priča ponovo je aktuelna. Američki Vrhovni sud je sa šest glasova za i tri protiv poništio presudu Roe v. Wade iz 1973. godine, koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus. U skladu sa tim, od sada će pojedinačne savezne države odlučivati da li će i kada abortus biti legalan. I dok mnoge države najavljuju da neće ukidati ženama pravo na pobačaj (neke su čak već počele da donose odredbe kojima će dozvoliti abortus i ženama iz država koje su organičile ovo pravo), očekuje se da će oko polovina saveznih država zabraniti ili ograničiti prekid trudnoće. Najveću cenu, naravno, platiće najsiromašniji sloj, odnosno žene koje neće moći da priušte odlazak u drugu državu radi abortusa. One će biti prinuđene da rađaju decu koju ne mogu da izdržavaju, što će ih oterati u još veće siromaštvo.

KOTROVERZA ZA KONTROVERZOM

Zanimljivo je da je ovo prvi put u istoriji da je Vrhovni sud poništio svoju ranije donetu odluku, a ovakav razvoj situacije omogućen je zahvaljući trojici republikanskih sudija koji su imenovani za vreme Donalda Trumpa zbog čega sada u ovoj instituciji sedi čak šest konzervativaca i samo tri demokrate. Aktivistkinje upozoravaju i na licemerje ovog suda koji je doneo još jednu kontroverznu odluku kada je omogućio pojedincima da nose oružje u javnosti za samoodbranu i to u zemlji koja nikako da suzbije nasilje izazvano vatrenim oružjem.

SLUČAJ ROE VERSUS WADE
Hrabra Norma Leah Nelson McCorvey uložila je 1969. godine žalbu na zakone države Teksas kojima je bio zabranjen abortus, osim u slučaju kada je život majke ugrožen. Tužbu je podnela pod pseudonimom Jane Roe na ime lokalnog okružnog tužioca Henryja Wadea. Norma je tada bila trudna i nezaposlena ali je rešila da se suprotstavi sistemu i zakonima koje pišu i brane konzervativni muškarci. Dobila je slučaj, a žene su obezbedile pravo na abortus. Ipak ona se porodila, jer je sudski postupak trajao do 1973. godine.

KAKVE VEZE ODLUKA VRHOVNOG SUDA AMERIKE IMA SA NAMA?

Pravo na abortus ženama u SFRJ omogućeno je 1974. godine (godinu dana nakon što je isto pravo omogućeno ženama u SAD), a od tada do danas niko ga ozbiljno nije dovodio u pitanje. Iako se Amerika čini daleko, zapravo se slične stvari događaju i na starom kontinentu. Setimo se da je Poljska prošle godine ženama ukinula pravo na abortus, a slučaj Zagrepčanke Mirele Čavajdi nedavno je čitav region podigo na noge. Njoj su lekari odbili da prekinu trudnoću u 27. nedelji, iako je utvrđeno da će plod ili umreti u utrobi majke ili će se roditi sa teškim oboljenjima, pa je pobačaj obavila u Sloveniji. O pravu na abortus žestoko se polemisalo prošle nedelje i u Crnoj Gori i to nakon emisije na Javnom servisu u kojoj su na ovu temu govorili jedan lekar, jedna feministkinja i sveštenik Gojko Perović. Njegovo gostovanje izazvalo je najviše reakcija u javnosti jer je zastupao stavove mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Joanikija, koji je prošlog meseca izjavio: Namerni prekid trudnoće u bilo kom njenom stadijumu užasan je greh i direktno je usmeren protiv prvobitne biblijske božije zapovesti o rađanju.
Iako u Srbiji ovo civilizacijsko pravo žena za sada niko ne osporava, činjenica je da desničarska struja jača u celom svetu, a posledice toga vidimo na delu. Najtužnije od svega jeste to što će abortusa uvek biti, svejedno da li su legalni ili ilegalni, a već danas u zemljama gde je pristup abortusu ograničen ili je nelegalan, žene trpe negativne zdravstvene posledice kao što su infekcije, prekomerno krvaranje ili perforacije materice. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine 23.000 žena umire zbog nesigurno izvedenih abortusa, a još desetine hiljada dožive značajne zdravstvene komplikacije. Možda je najtačniju dizagnozu čitave situacije dala Jane Fonda koja je, između ostalog, izjavila da: Očigledno, i dalje živimo u patrijarhalnom društvu koje ne želi da žena ima kontrolu nad svojim životom

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@activistnyc)

Podeli

Scroll to Top