Zdrave grickalice koje mogu biti idealna zamena za užinu

Potreba za hranom verovatno je najjača dok sedimo na poslu tokom radnog vremena ili kad stignemo kući i sednemo ispred televizora. Iako svesno znamo da nismo gladni, uglavnom posežemo za bilo kojom grickalicom, a to onda najčešće bude nešto nezdravo poput čipsa, smokija, presoljenog kikirikija… Međutim, kada bi bar malo počeli da obraćamo pažnju na ono što nesvesno gutamo dok gledamo omiljenu seriju i pripazimo na kvalitet grickalica koje unosimo i kalorije koje one sadrže, mogli bismo da se oslobodimo straha da ćemo dobiti neželjene kilograme. U nastavku pročitajte koje sve grickalice možete priuštiti kao zamenu za svoje dosadašnje omiljene proizvode.

ORAŠASTI PLODOVI
Orasi, bademi, lešnjaci, pistaći, brazilski orasi i drugi orašasti plodovi spadaju u grickalice za kojima možete posezati u kriznim trenucima. Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim masnoćama, ali ako preterate opet neće biti dobro jer su kalorični. Šaka dnevno sasvim je dovoljna, a zasitiće vas mnogo više od grickalica punih aditiva i veštačkih boja. Potrudite se da ih jedete neslane, a ukoliko ih sami pečete, za puniji ukus dodajte malo balsamika.

1zg 23517

SEMENKE
Semenke suncokreta i bundeve zarazne su za grickanje, ali ukoliko izaberete one koje nisu pržene i soljene već pečene ne morate da brinete o unosu nepotrebnih kalorija. Iako možda nemaju ukus na koji ste navikli, s vremenom će vam postati omiljene.

ČIPS OD POVRĆA ILI VOĆA
Čips od kelja ili onaj od jabuka sa dodatkom cimeta još jedna su odlična opcija. Kupovne varijante dostupne su u većini radnji zdrave hrane, a ako ste raspoloženi da uložite malo truda, čips možete jednostavno napraviti kod kuće. Dovoljno je da svoje omiljeno voće ili povrće narežete na listiće i ostavite u rerni da se osuši.

2zg 23517

SUVO VOĆE
Kad se radi o suvom voću i bobicama, takođe, imate mnogo izbora. Suve smokve, šljive, kajsije, brusnice, banane, borovnice, grožđe ili goji bobice potpuno su dozvoljene. Ovde morate pripaziti na veliku količinu šećera koji se krije u njihovom sastavu, pa zato nemojte preterivati.

KOKICE
Ako baš nikako ne možete odustati od klasičnih grickalica najbolje da posegnete za kokicama, ali ne vrstom koja se sprema u mikrotalasnoj pećnici. Kupite vrećicu kukuruza kokičara i na vrlo malo ulja i sa malo soli pripremite kokice koje će ipak biti zdravije od nekih drugih kupovnih grickalica. Ukoliko želite puniji ukus možete ih začiniti karijem, mlevenom paprikom ili nekim drugim začinom.

3zg 23517

Tekst: INJournal magazin
Foto: carriesexperimentalkitchen.com, foodfashionparty.com, killingthyme.net

Podeli

Scroll to Top