Životna priča: Vivienne Westwood

Legendarna modna kreatorka Vivienne Westwood preminula je juče u svom domu u Londonu, u 82. godini života. Kako su rekli članovi njene porodice, otišla je mirno, okružena svojim najbližima, a njen suprug i kreativni saradnik Andreas Kronthaler otkrio je da je radila do samog kraja te da mu je ostavila mnogo toga što treba da dovrši. Kontroverzna umetnica slavu je stekla 70-tih godina kada je pank i estetiku novog talasa uvela u mainstream, a osim po smelim kreacijama, bila je poznata i po aktivizmu jer je bila jedna od najvećih zagovornica nuklearnog razoružanja i borkinja protiv klimatskih promena.
Dame Vivienne Isabel Westwood (titulu dame stekla je 2006. za izuzetan doprinos u modnoj industriji) rođena 1941. godine u britanskom selu Tintvisl, a 17 godina kasnije njena porodica preselila se u predgrađe Londona – Harou. Tamo je upisala školu za izradu nakita od srebra i zlata na Univerzitetu u Vestminsteru, ali je napustila posle samo jednog semestra jer nije bila sigurna da bi kao devojka iz radničke klase mogla da zarađuje u svetu umetnosti. Zaposlila se u fabrici i paralelno studirala pedagogiju, a nakon što je stekla diplomu, postala je učiteljica. Godine 1962. upoznala je Dereka Westwooda, šegrta u Hooverovoj fabrici, u Harou, za koga se naredne godine udala, a 1963. rodila je sina Benjamina.
Brak sa Derekom nije dugo potrajao, a prekinut je nakon što je Vivienne upoznala Malcolma McLarena sa kojim je 1967. dobila sina Josepha Corréa. Iako je do 1971. radila u školi, paralelno je sa novim suprugom dizajnirala odeću, a par je privukao pažnju nakon što je McLaren postao menadžer grupe Sex Pistols čiji su članovi nosili njihove kreacije. Supružnici su početkom 70-tih u Londonu otvorio radnju Sex, koja je bila mesto okupljanja pank muzičara, a njihova odeća je šokirala, iritirala i izazvala oprečne reakcije.

Svoju prvi modnu kolekciju pod nazivom Pirate, Westwoodova i McLaren prikazali su 1981. godine, iako su godinu dana pre toga okončali svoj brak. Potom su usledile kolekcije Savages, Buffalo/Nostalgia Of Mud, Punkature, Witches i Worlds End 1984, nakon koje su prekinuli i poslovnu saradnju. Kasnije iste godine, Vivienne je predstavila kolekciju Worlds End label: Clint Eastwood.
Nakon što je prestala i poslovno da sarađuje sa McLarenom, legendarna dizajnerka je započela kreativnu fazu koju je sama nazvala Novi romantizam, tokom koje je počeo da slabi uticaj pank kulture na njeno stvaralaštvo, a njene kolekcije uglavnom su bile parodija na odeću koju su nosile pripadnice visoke klase. Usledila je nova faza (od 1988 do 1991) – Paganske godine, tokom koje se etablirala kao jedan od vodećih britanskih dizajnera. Njene kreacije nosile su brojne slavne ličnosti – Dits Von Teese udala se u njenoj venčanici za Marilyna Mansona, Marion Cotillard nosila je njenu haljinu na premijeri filma Državni neprijatelji, a princeza Eugenija je u njenoj kreaciji bila na slavlju povodom venčanja princa Williama i Kate Midleton.
Njena venčanica bila je značajan deo prvog dela filma Seks i grad. Svi se sećamo da je nakon fotografisanja Carrie Bradshow za Vogue, kreatorka lično poslala glavnoj junakinji svoju venčanicu u kojoj je trebalo da se venča sa Mr. Bigom.

Poslednjih 30 godina Vivienne je provela sa bivšim studentom Andreasom Kronthalerom, koji je 25 godina mlađi od nje. Imali su skladan brak, daleko od očiju javnosti, a bili su i najbliži poslovni saradnici.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@viviennewestwood)

Podeli

Scroll to Top