Zeleni smoothie koji leči nesanicu

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u novom milenijumu je prosečno spavanje osoba skraćeno za 90 minuta, a oko 30% populacije spava manje od šest sati dnevno. Za to postoje brojni razlozi, kao što su neredovna ishrana, brz životni ritam i gomila informacija koje naš mozak prima svakog dana. Međutm, u najvećem broju slučajeva uzrok nesanice je plavo svetlo koje emituju kompjuteri i telefoni, a koje znatno odlaže prirodno oslobađanje melatonina i time direktno utiče na naš unutrašnji sat.

@thehealthyavo

U skladu sa tim danas nam se nude brojna rešenja za kvalitetniji san, kao što su izbegavanje upotrebe uređaja dva sata pre spavanja, odlazak u krevet svake večeri u isto vreme, opuštajuća kupka, smanjenje kofeina ili izbegavanje jakih obroka i alkohola u kasnim satima. Mada pomenuta pravila na duže staze daju odlične rezultate, u situacijama kada sutradan imamo važan sastnak, a san ne dolazi na oči, potrebno nam je instant rešenje. Upravo su zbog toga poslednjih godina sve popularniji napici koji se piju pre odlaska u krevet, a pomažu nam da lakše utonemo u san i da se ne budimo tokom noći. Već smo vam pisali o zlatnom mleku, a sada vam otkrivamo recept za smoothie koji uspostavlja balans melatonina.
Iako su smoothie napici do sada uglavnom bili simbol doručka, pokazali su se i kao odlična opcija kada se konzumiraju pre spavanja. Zato vam ovog puta donosimo jednostavan recept s mudro odabranim sastojcima.

@helloglowblog

SASTOJCI:

Kelj sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, uključujući triptofan, koji naše telo pretvara u serotonin, hormon neurotransmitera koji reguliše ciklus spavanja i budnosti. Epifiza, zauzvrat, koristi serotonin za sintezu melatonina – najvažnijeg hormona za zdrav san.
Banana je odličan izvor kalijuma i magnezijuma koji opuštaju mišiće i stvaraju alkalno okruženje u organizmu za obnavljanje ćelija tokom noći. Pored toga, ovo voće bogato je i triptofanom.
Jogurt, kao i drugi mlečni proizvodi, sadrži triptofan, ali i kalcijum, koji pomaže telu da iskoristi triptofan za proizvodnju melatonina.
Kivi je bogat antioksidanatima za koje najnovije studije pokaziju da podstiču kvalitetan san, a sadrži i serotonin – hormon koji nam pomaže da brže zaspimo i da se ne budimo tokom noći.
Seme lana sadrži triptofan, kao i omega-3 esencijalne masne kiseline koje smanjuju anksioznost i stres.
Puter od badema odličan je saveznik za bolji san zbog visoke koncentracije magnezijuma i proteina.

@helloglowblog

Recept:
1 šolja listova kelja
1 šolja grčkog jogurta
1 banana
1 kašika bademovog putera
2 kašičice mlevenog semena lana
2 kivija
1/2 šolje bademovog mleka
Sve sastojke stavite u blender i mutite dok se ne sjedine. Napitak konzumirajte odmah nakon pripreme.

@thehealthyavo

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @thehealthyavo
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top