Alek Živković: Priče o fotografiji i inspiraciji sa mladim umetnikom

Fotografije mladog umetnika Aleka Živkovića podjenako osvajaju laike, kao i modne stručnjake. Nije potrebno biti fotografski genije kako biste prepoznali iskrenu emociju i nesumljivi dar u njegovim radovima. Svoju ljubav prema ovaj vrsti umetničnoj izraza otkrio je dok je pohađao srednju umetničku školu, a njegov talenat ubzo je i prepoznat od strane urednika poznatih domaćih magazina. Među časopisima sa kojima sarađuje su Cosmopoliten, Bazar i Hello!, ali su i mnogi svetski portali objavljivali njegove radove među kojima je i VOGUEItalian. Sa Alekom smo razgovarali o njegovim počecima, inspiracijama i planovima za budućnost.

Kada ste se zainteresovali za fotografiju?
– Moje ozbiljnije interesovanje za umetničku fotografiju javilo se dok sam pohađao umetničku školu, u kojoj sam imao prilike da se upoznam sa osnovama tehnike i teorije. Doživeo sam je kao uniju mnogih umetničkih disciplina i smerova i to je dosta uticalo da mi pored slikarstva, fotografija postane takođe jako bliska. Ponekad imam utisak da je profesionalno bavljenje modnom fotografijom počelo i pre nego što sam očekivao ili barem pre nego da sam dovoljno stasao za afirmaciju. Zapravo vrlo spontano moje fotografije bile su primećene i usvojene kao regularne i oficialne za Beauty Awards kampanju 2013. godine, domaćeg izdanja magazina Cosmopolitan. Tada sam zapravo i počeo profesionalno da se bavim fotografijom.

1p az 5515

Zbog čega ste odlučili da se umetnički izražavate kroz modnu fotografiju?
– Smatram da je svaka modna fotografija na neki način već umetnička, samim tim što podrazumeva određen umetnički sadržaj ili informaciju o modi koja svakako jeste deo primenjene umetnosti. Ono zbog čega je meni modna fotografija bliska jeste upravo sloboda likovnog i estetskog izražavanja. U većini situacija zahteva kako kreativna tako i emotivna ulaganja i napore. Baš kao i slikasrtvo pruža mogućost da u format ubacite veći ili manji deo sebe. Posebno u autoriskim projektima.
U poslednje vreme radili ste mnoge ekscentrične i veoma zapažene beauty fotografije, gde pronalazinte inspiraciju za rad?
– Nikada ne znam gde ću pronaći inspiraciju, kao ni to kada ću se naći na mestu gde ću je izgubiti. Uglavnom me inspirišu apstraktne stvari i pojave. Volim dramu, teatralnost, jake teksture, intezivne tonove i snažnu kontrast. Težim utisku, naročito vizuelnom.
Na koji vaš editorijal ste najponosniji?
– Izdvojiću jedan od mojih autorskih projekata a to je Shelter of Beauty/ Utočište Lepote koji je okarakterisan kao ekscentircan. Ili kako su ga pojedini strani portali još nazvali u svojim objavama – Clinic Beauty. Clinic Beauty je jedan od onih pokušaja da se izrazim u nekomercijalnom formatu, inspirisan večitim traganjem za lepotom i smeštanjem uma u mračnu atmosferu.

2p az 5515

Da li su vam inspirativne samo žene ili volite da radite i sa muškim modelima?
– Nisam imao mnogo prilike i vremena da se bavim muškim modelima kroz svoj objektiv za ovo kratko vreme koliko se bavim fotografijom. Bar ne na način na koji bih ja to želeo. Naše podneblje je prilično konzervativno ili bi možda bilo bolje reći da su u ovom slučaju žene mnogo hrabrije i spremnije. Samim tim i inspirativnije. Svakako, muške modele ne bih stavljao u kategoriju neinspirativnih. Već neko vreme razmisljam o Clinic Beauty 2 u koji bi bili uključeni muški modeli. Međutim, upustio bi se u tu avanturu samo u slučaju da svi uslovi za to budu povoljni. Smatram da u trenutku jake inspiracije i vizije, ne treba ići linijom manjeg otpora i pristajati na komporomise.
Beauty fotogragije su postale vaša specijalnost, da li vas podjednako inspirišu i fashion fotografije?
– Smatram da većina fotografa ima periodične faze u kojima se jednom temom bavi više nego nekom drugom. Beauty fotografija je posebna strast za fotografe koji uživaju i vole da se bave postprodukcijom. A ja sam jedan od njih. Međutim, moram reći da me podjednako inspirišu i modne fotografije. Iako uglavnom dobijam pozive da radim beauty editoriale, u planu mi je da se u budućnosti ponovo okrenem više modnoj fotografiji.

3p az 5515

Koji su svetski portali objavljivali vaše radove?
– Izdvojiću nekoliko za mene najznačajnijih objava, a to su na portalima Fashion World, Dark Beauty, VOGUE Italian, Snobbyamish, Ellemens Magazine, Insitut Magazine.
Sa kojim domaćim magazinima sarađujete?
– Bazar, Hello, Cosmopolitan, a sarađivao sam i sa StilBook-om.
Pratite li svetsku scenu i strane autore? Čiji rad najviše cenite?
– Pratim svetsku scenu kao i domaću i uglavnom se vezujem i inspirišem konkretnim fotografijama različitih autora i mnogima se divim i to svakodnevno.

4p az 5515

Podeli

Scroll to Top