Aleksandra Sanja Orlandić Sretković otkriva tajnu svog uspeha i daje nam korisne make-up savete

Renomirani make-up artist Aleksandra Sanja Orlandić Sretković već petnaest godina uspešno se bavi svojim poslom, a zahvaljujući predanom radu i konstantnoj edukacji uspela je da se nametne kao jedna od vodećih šminkera u našoj zemlji. Sprisak modnih editorijala i spotova koje je radila ova šarmantna dama, vrtoglav je i teško se može izabrojati, a među mnogim celebrity ličnostima omiljeni je beauty ekspert. Perfekcionizam i ljubav prema poslu, glavni su „začini“ njenog uspeha. U korak sa mnogobrojnim angažmanima koje svakodnevno ima, Sanja ovog proleća planira da pokrene i svoju školu make-upa u okviru koje će znanje podeliti sa mladim polaznicima. Za naš magazin, ona je otkrila šta je njena pokretačka snaga, ali i daje mnoge korisne make-up savete.

Jedna ste od najangažovanijih šminkera u našoj zemlji, da li je bilo teško postići taj status?

– Kompleksno pitanje. Da bi jedan šminker bio angažovan potrebno je da osim talenta, vrhunskog make-upa (kozmetičkih proizvoda koje koristi) i želje za edukacijom, bude i ambiciozan, vredan, odgovoran i timski igrač. Koliko god naš posao delovao glamurozno, snimanja su duga i naporna, a ponekad traju i po 20 sati. Često ste na putu i vikendi ne postoje. Ipak, ako strastveno volite svoj posao, sve navedeno vam neće teško pasti i uspeh neće izostati.

Koliko dugo se bavite make-upom i gledate li na vaš posao kao na umetnost?

– Make up-om se bavim više od 15 godina i kao što i sam naziv profesije kaže make up artist, make up jeste umetnost. Svako lice mi je neiscrpni izvor inspiracije.

Da li je za uspeh u vašem poslu potrebno da čovek po prirodi bude perfekcionista?

– Ako želite da budete među najboljima u svom poslu ta osobina je od presudne važnosti. Razlika između dobrog i izuzetnog šminkera je u potpunoj posvećenosti poslu i zapažanju svakog detalja.

Možete li da izbrojite koliko editorijala i spotova ste do sada radili ili je ta brojka tolika da više ne može da se zapamti?

– To bi zahtevalo opsežno istrazivanje. Ne, zaista ne znam tačan broj, ali vrlo štreberski skupljam magazine u kojima su izašli moji radovi razvrstani po godinama, pa bih mogla da proverim. Sa snimanja editorijala i spotova pamtim ono najlepše, a to je rad sa našim najtalentovanijim rediteljima, fotografima, kreatorima, stilistima, frizerima i glumačkim i pevačkim zvezdama sa kojima sam imala čast da sarađujem.

Često ističete da je najteži zadatak dobro našminkati lepu ženu, zbog čega je tako?

– Možda zvuči kao paradoks, ali istina je da je lepu ženu najteže našminkati. Iako se kaže da je lepota u oku posmatrača, definicija lepog lica je što simetričnije lice i tu su priroda i geni odradili veći deo posla. Često se šminkeri zanesu pa pokušaju da popravljaju nešto što se ne treba popravljati već samo blago i suptilno naglasiti, pa naprave više štete nego koristi.

Koliko je bitno da se konstantno edukujete i da pratite novine u svetu make-upa?

– Od izuzetne je važnosti da pratite trendove i stalno se edukujete, a onog trenutka kad pomislite da ste sve savladali počećete da stagnirate i samim tim i nazadujete. Jer se u make-up industriji stalno nešto dešava i menja. Novi proizvodi, nove teksture, nove tehnike…

1p so 13215

Koje proizvode bi po vama svaka žena trebalo da ima u svom neseseru?

– Pre svega kvalitetan tečni puder prilagođen vašem tipu kože, zatim puder u prahu ili presovani puder za matiranje T zone, korektor za pokrivanje sitnih nesavršenosti koje puder nije uspeo da prekrije (podočnjaci, crvenilo oko nosa, bubuljice)… Obavezni su i mat bronzer koji sluzi za konturiranje lica (naglašavanje jagodica, sužavanje nosa, sakrivanje podbratka), sveže rumenilo u roze ili kajsija boji koje daje svežinu licu (mnoge žene misle da su bronzer i rumenilo ista stvar, a-nisu). Kada su u pitanju olovke za oči, potrebne su vam crna i boja vanile koje se nanose na unutrašnjost donjeg kapka (sa svetlom bojom oči deluju krupnije i odmornije, a sa tamnim kreonom oko izgleda dramatičnije i atraktivnije mada vizuelno manje). Crna olovka se takođe može koristiti i kao ajlajner. Potrebne su i dve olovke za usta jedna neutralna i jedna crvena ili bordo ako pratite trenutne trendove. Podrazumeva se da uz te olovke idu i ruzevi odgovarajuće nijanse. Nude ili crveni odnosno bordo. Senke za oči u bar tri nijanse – najsvetlija boja vanile stavlja se ispod obrva, bež ili svetlo braon bakarna preko celog kapka, a za posebne prilike crna ukoliko želite smokey eyes. Maskara i odgovarajuća olovka za obrve da se popune eventualne nesavršenosti i to bi bilo to. Dakle, taj neseser bi po meni trebao da ima 36 pregrada i poprilicnu zapreminu. Šalu na stranu, da rezimiramo – puder, puder u prahu, korektor, bronzer, rumenilo, neoliko olovčica, par senki, maskara i dva karmina.

Kakav make-up je u trendu za predstojeće proleće?

– Trenutni trend je no make up – make up. To podrazumeva brižljivo našminkano lice, ali pastelnim bojama i tako dobro izblendirano da deluje sveže i prirodno.

Uskoro planirate da otvorite vašu školu šminkanja, kada će ona početi sa radom?

– Prostor se uveliko uređuje, ako sve bude po planu, škola šminkanja kreće sa radom na proleće.

Po čemu će vaša škola biti prepoznatljiva?

– Malo teorije i puno prakse – to će biti moto moje škole. Takođe, postoje i individualni časovi na kojima se uči kako sami sebe da šminkate i da vam usluge profesionalnih šminkera više ne budu potrebne. škola ce biti prepoznatljiva i po tome što se na konkretnim modelima uči šminkanje mlade, zrele i problematične kože, a radićemo i posebne tehnike make-upa koje se koriste za snimanje modnih editorijala i spotova.

Postigli ste mnogo uspeha u karijeri, kakve su vam ambicije za budućnost kada je posao u pitanju?

– Uspeh je relativna stvar. Volim svoj posao i želim još dugo, dugo njime da se bavim. Iz dugogodišnje prakse shvatila sam da ne postoje neostvarivi snovi, ako su želje smislene i realne, a mi svakodnevno radimo na njihovom ostvarenju. Korak po korak. Verujem da me veliki projekti tek očekuju.

Aleksandrine radove možete pogledati na:
web: aleksandramakeup.com
instagram: sanjaorlandicsretkovic
facebook: Aleksandra Sanja Orlandić Sretković

Kontakt:
064 126 54 54
sanjasretkovicorlandic@gmail.com

Podeli

Scroll to Top