Ako spadate u osobe koje su uvek spremne za eksperimentisanje u kuhinji i u stalnoj ste potrazi za originalnim receptima na internetu, verovatno vam je već dobro poznat food blog „Prstohvat soli“, autorke Ane V. Đurđević. Šarmantna Beograđanka je ljubav prema hrani nasledila od mame i bake, a 2010. godine hobi je pretočila u digitalnu stranicu koja je brzo postala vodeća na domaćoj gastro sceni. Osim odličnih recepata, razlog tome su i kvalitetne fotografije koje imaju presudnu ulogu na svakom food blogu.
U želji da ode korak dalje, naša sagovornica je prošle godine, u saradnji sa umetnicom Bojanom Brkić, koja se bavi izradom porculana i keramike i stoji iza brenda „Re:art:concept“, osmislila projekat „Concept Styling“. Cilj ovog koncepta jeste da prikaže lepotu življenja i umetnosti kakvom je vide njegove autorke.
Kako je nastala ideja za osnivanje bloga „Prstohvat soli“?
– Nikada hranu nisam gledala samo kao sredsto za preživaljanje, već više kao tačku okupljanja ljudi i to mi je bila inspiracija. Volim dobru hranu, uživam u pripremi i konzumaciji, a volim i fotografiju. Dugo sam pratila nekoliko domaćih i stranih food blogera i, inspirisana njima, neobavezno sam počela da pišem svoj blog, ne sluteći gde će me to odvesti. Ispostavilo se, da je to bila odluka koja mi je promenila životni put.
Da li neko ko ima gastro blog mora da bude hedonista i da istinski uživa u hrani?
– Ne mogu da zamislim da neko ko piše o hrani i redovno je sprema, ne bude uživalac iste. To je kao kada ljudi kuvaju bez da probaju svoje jelo, što je apsurdno, ako hoćeš da ti klopa bude ukusna. Tako da bi moj odgovor bio da food bloger mora da bude hedonista, bar u smislu da istinski voli hranu, pazi kako se hrani i brine o kvalitetu namirnica.
Poznato je da su fotografije na food blogovima od presdudnog značaja, da li je bilo teško savladati veštinu dobrog fotografisanja hrane?
– Kada se osvrnem na put koji je iza mene, a to je 5 godina aktivnog blogovanja i fotografisanja, i kada pogledam svoje početke, shvatim da jeste bilo teško, s obzirom na to da sam samouka. Food fotografija je specifična grana, koja zahteva veštinu i kreativnost. Ljudi su često u zabludi da je hranu lako fotografisati, jer fotografisati hranu tako da gledaocu prenesete ukus iste ili probudite apetite, izuzetno je zahtevan posao. Još uvek učim i ima još dosta toga što treba da savladam, ali uživam u svakom trenutku tog puta.
Koliko često vam se javljaju ljudi koji prate vaš blog i koja su njihova najčešća pitanja?
– Ljudi se javljaju kada hoće da pohvale neki recept ili da razjasne neku nedoumicu, a u poslednje vreme se najviše javljaju zbog fotografija, što mi je posebno interesantno.
Na vašem blogu podstičete čitaoce da eksperimentišu u kuhinji, da li spadate u osobe, koje nikada isto jelo ne spreme dva puta, jer svaki put nešto promene?
– Drago mi je kada se neko javi da kaže da je isprobao recept, ali i da je dodao nešto svoje. Volim kada ljudi razmišljaju o onome što rade, a ne slede slepo pravila. Često se desi da to što su oni promenili, ja sledeći put primenim. Naravno, da se dešava da jedno jelo spremim više puta na isti način, ali generalno kod nas je na meniju svake nedelje nešto novo. Uglavnom zavidim svom suprugu, jer kada dođe sa posla, uvek ga sačeka iznenađenje.
Postoje li recepti koje ste nasledili od mame ili bake, a po kojima uvek rado kuvate?
– Postoji jedna sveščica moje bake u koju obožavam da virnem. Tu su svi oni recepti sa posebnim ukusom i mirisom, kojima se često vraćam. Uglavnom su to klasični recepti – za kiflice, štrudlu, pitu… Naravno, tu su i mamini recepti za dane kada želim da spremim nešto domaće ili kada mi se ne eksperimentiše. Kako su obe vešte u kuhinji, bilo je teško da me taj talenat zaobiđe.
Pratite li strane gastro blogove i koji su vam omiljeni?
– Pratim, pre svega zbog inspiracije. Uglavnom su to blogovi koji mi se vizuelno dopadaju. Trenutna inspiarcija mi je blog „What should I eat for breakfast today“, sa odličnim idejama za doručak i fenomenalnim fotografijama.
Koliko je potrebno vremena da bi nastao jedan post na vašem blogu?
– Zavisi od raspoloženja i obaveza koje imam, ali u suštini, ako se sve kockice poslože – recept uspe i vremenske prilike budu u službi fotografisanja, novi post je gotov za 2-3 dana.
Možete li da zaradite od tog posla i kako naplaćujete svoj rad?
– Kada sam 2010. godine počela da pišem food blog, bilo je gotovo nezamislivo zaraditi pare od ovakve vrste hobija. Stvari su se u međuvremenu promenile, na bolje, tako da imam uspešne saradnje sa nekoliko domaćih brendova, malih proizvođača, a već 2 godine sam autor gastro rubrike u Elle magazinu. No, kao i svaki kreativni posao u ovoj zemlji, teško je realno naplatiti svoj rad i uloženo vreme.
Jeste li razmišljali o pisanju sopstvenog kuvara?
– Ne mogu da kažem da trenutno gajim takvu ambiciju, koliko god ona primamljivo zvučala. Mislim da naše tržište mora još da sazri za tip recepata kakve plasira nekolicina food blogera sa naše scene, uključujući i mene.
Dajete li prednost slatkim ili slanim jelima?
– Mislila sam da je ta podela kod mene izbalansirana, ali kada sam nedavno pogledala blog, uvidela sam da slatkiši dominiraju. Generalno više volim slatko, a i slatkiši su lepši za fotografisanje.
U saradnji sa „Re:art conceptom“ osmislili ste projekat „Concept Styling“, o čemu je reč?
– Projekat „Concept styling“ postoji više od godinu dana. Za saradnju na tom projektu smo se odlučile iz ljubavi prema fotografiji, keramici i hrani. S obzirom na to da na svom blogu spremam, stilizujem i fotografišem hranu, a Bojana, koja stoji iza brenda „Re:art:concept“, ručno izrađuje komade od porcelana i keramike, bilo je više nego jasno da treba da se udružimo. „Concept Styling“ prikazuje lepotu, kakvom je mi vidimo – lepotu življenja i umetnosti. Polazimo uvek od godišnjeg doba, a zatim dodajemo mirise i ukuse, dok boje i teksture dolaze kao inspiracija.
Poslednji photoshoot koji smo radile, „Kraljevska dekadencija“, inspirisan je kraljevskom trpezom, ekstravagancijom, bojama i ukusima vina, kao i zlatom. To je, ujedno, i način na koji vidimo bogatstvo jeseni, ali i uvod u pretprazničku atmosferu. Spremamo i sledeći „Concept Styling“ koji će, naravno, odisati zimom i praznicima.