Anja i Strahinja su pre pet godina dali otkaz i počeli da obilaze svet, evo kako danas izgleda njihov život

Anja Vuković i Strahinja Tanasković su intelektualci, avanturisti, nomadi i pripadnici plemena hrabrih i odvažnih. Ona je diplomirani FON-ovac, a on ekonomista, ali su pre više od pet godina odlučili da napuste svoje tadašnje poslove i da sa jazavičarem Šljurom počnu da obilaze svet. Na tom putu ih nije sprečio nedostatak novca jer ostvarenje naših snova zapravo nikada i ne zavise od para, što je ovaj par i dokazao. U skladu sa tim, njihov Instagram profil nosi naziv Whatifness, jer šta ako uradimo ono što želimo i ne ugušimo ideju u startu suvišnim pitanjima.
U iskrenom intervjuu otkrili su nam neke od najzabavnijih trenutaka sa svojih putešestvija, da li se njihov život promenio otkako su postali roditelji blizanaca i kakvi su im planovi za 2023. godinu.

Anja i Strahinja

U kom trenutku ste odlučili da napustite siguran posao i krenete u avanturu zvanu život frilensera
Anja: Ja nikada nisam ni imala taj čuveni siguran posao, osim ako ne računate radno mesto u noćnom klubu Tramp u Londonu koje sugurno i sad mogu da dobijem nazad posle 7 godina pauze.
Strahinja je rešio da napusti siguran posao u advertajzing agenciji kada smo putujući jednom zajedno preko Durmitora, bili potpuno švorc ali smo se snašli i platili uslugu vulkanizera sa viskijem iz gepeka. Tada nam je sinulo da bismo ako ujedinimo naše veštine, snalažljivost i potpuni manjak racionalnosti, mogli bez ikakve ušteđevine da obiđemo svet. Ili barem da probamo.
Da li ste imali određene strahove u tom trenutu i kako ste ih prevazišli? Šta su vam rekli vaši najbliži?
Strahinja: Da smo imali strahove verovatno ne bismo to ni uradili. Anja i ja smo optimisti i verni poklonici kud puklo da puklo filozofije pa nam retko kad uopšte pada na pamet da bi nešto moglo da pođe naopako (iako naravno uvek tako bude al tada je već kasno, napravio si prvi korak). Roditelji su se krstili, pretili odricanjem i govorili: Zašto ne možete da budete malo više kao XYZ, vidiš kako on/ ona “normalno” živi, lepo zarađuje, ima firmu, kola itd.. ?

Senen (Velika Britanija)
Alberobelo (Italija)

Koje je bilo prvo putovanje na koje ste otišli i kakvo je bilo to iskustvo?
Anja i Strahinja: Kupili smo kartu za Kambodžu ali u jednom smeru (za toliko smo imali para) i samo krenuli. Iskustvo je bilo malo je reći zanimljivo, prepuno kulturoloških šokova i izazova, novčanih poteškoća, problematičnih situacija iz kojih smo se čupali… Ali ujedno i predivno. Nikad više nismo povukli ručnu. U Beograd smo se sa tog prvog puta vratili sa Kube, devet meseci kasnije, odmah kupili stari kombi, prepravili ga u kuću i krenuli da živimo na točkovima.

Kuba

Koja su najneobičnija, a koja vama najdraža mesta koja ste do sada obišli? 
Anja i Strahinja: Najneobičnije mesto je definitivno podzemlje Pariza u koje smo sa jednom lokalnom ekipom ušli ispod žita i proveli noć u katakombama, odnosno lavirintu podzemnih kanala koji se protežu i do nekih 300km. Ulazi se kroz šahtu i spušta merdevinama nekoliko metara ispod zemlje i sa rudarskim lampicama baulja kroz prolaze u kojima su tekovine iz bukvalno svih epoha od kada ovaj podzemni univerzum postoji. Usput možete sresti druge katafile (ljubitelje katakombi) koji su isto kao mi ušli na mufte i tu šetaju, bleje, cirakju, dele sve među sobom pošto su poput podzemne komune. Najdraže mesto nam je Portugalija i od prvog momenta kada smo došli u tu zemlju, zezamo se da smo nas dvoje zapravo Portugalci zarobljeni u telo Srba.

Porto
London

Kako su se vaši životi menjali kada ste postali roditelji blizanaca? Jeste li morali u nekom trenutku da ukočite i koliko je to trajalo? 
Anja i Strahinja: Na prvo kraće kampovanje sa bebcima išli smo kad su imali četiri meseca i to na Sotsko jezero, pa posle okuraženi uspehom, na mesec dana u Grčku. Tada su imali sedam meseci. Najdalji put sa bebcima je bio do Londona i nazad, prošle godine, kad smo kombijem prešli 5 hiljada kilometara i kampovali po celoj Engleskoj nekoliko nedelja.
Uživaju li Ognjen i Ada na putovanjima? Koliko su zemalja do sada obisli?
Anja i Strahinja: Nama se čini da vole jer obožavaju kombi (kobit – na njihovom jeziku). Tu su im sve igračke, TV sa produženom dozvolom za crtaće dok traje vožnja a i sigurni smo da vole kad smo mi dobro raspoloženi, a to je kad istražujemo neka nova mesta zajedno.

U međuvremenu ste započeli i neke druge projekte, poput pravljenja kuće od autobusa, koliko vremena provodite tamo? 
Anja i Strahinja: Autobus je skoro gotov, tako da ćemo tamo, na Divčibarama, gde smo ga doterali, da provodimo više vremena od proleća. Prošle godine smo lansirali i mali brend – @Beberusha_. Pravimo super praktične nosiljke za bebce koje olakšavaju akcijanje roditeljima koji vole da nose svoju mladunčad svugde sa sobom.
Kakvi su vasi planovi za 2023. godinu?
Anja i Strahinja: Trebalo bi da sredimo autobus do kraja i pokrenemo našu malu ugostiteljsku priču koju smo nazvali Idi Begaj (@idi.begaj.holiday.homes) gde će ljudi moći da rezervišu svoj beg od gradskog ludila i uživaju u planinskom odmoru, smešteni u retro jugoslavenski autobus.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top