Banana bread ili hleb od banane poslednjih godina sve je popularnija poslastica i kod nas, a to nas i ne čudi budući da se brzo priprema i izvanrednog je ukusa. Osim toga, pravi se od prezrelih banana te je savršen način da utrošite voće koje biste inače bacili. Ovaj kolač nastao je tridesetih godina prošlog veka u Americi, a danas je dobio i mnoge moderne varijante te mu se često dodaju orašasti plodovi ili borovnice i maline, pa čak i različiti filovi od vanile. Mi vam ovog puta donosimo modernu varijantu origanalnog recepta u kojoj glavnu ulogu ima svima omiljena čokolada.
Sastojci:
1 šoljica šećera
200 gr putera
2 jaja
4 izgnječene banane (birajte što zrelije)
2 šoljice brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 šolja sitno izlomljene čokolade za kuvanje
2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
50gr oraha (po izboru)
Priprema: Umutite mikserom puter, šećer i ekstrakt vanile. Dodajte jaja i izgnječene banane i nastavite da mutite još minut ili dva. Na kraju dodajte i preostale sastojke i mutite sve dok ne dobijete kompaktnu masu. Izručite sve u vatrostalni pleh i pecite na 230°C oko 40 minuta odnosno dok kolač ne dobije finu bakarnu boju.
Tekst: INJournal magazin
Foto: @halfbakedharvest