Ovo su beogradski restorani u kojima se služi najbolja pica

Beograd je odavno grad sa impresivnom gastronomskom ponudom, a iako u našoj prestonici imamo priliku da uživamo u odličnim japanskim, kineskim, španskim ili francuskim specijalitetima, i dalje je najpopularnija italijanska kuhinja. U skladu sa tim, Beograd ima odličnu ponudu italijanskih restorana u kojima se služe autentični specijaliteti iz ove zemlje, često pripremljeni od sastojaka koji se uvoze sa Apeninskog poluostrva.
Zato smo odlučili da napravimo krug i povedemo vas u restorane u čijoj ponudi ćete pronaći najbolje pice u gradu. Iako bi naša lista mogla da bude mnogo duža, izbor smo sveli na sedam adresa na kojima ćete garantovano pojesti najbolju picu u gradu.

Pietra pizzeria & cocktail bar

Foto: @pietra_belgrade

Adresa: Kumanovska 6
Ako vam kažemo da je glavni pica majstor ovog restorana, Goran Abramović, prošle godine osvojio prvu nagradu na tradicionalnom takmičenju u Napulju – Campionato Mondiale del Pizzaiuolo, onda vam je jasno da se na ovom mestu služe najkvalitetnije i najukusnije italijanske pice. Inače, Goran je osvojio prvo mesto u najtežoj i najkompleksnijoj S.T.G. kategoriji, u kojoj se prave tradicionalne Margherita i Marinara pice, a na takmičenju je učestvovalo više od 1000 majstora iz celog sveta, uključujući i domaćine iz Napulja, Palerma, Milana i drugih italijanskih gradova.
I drugi članovi Pietra tima su najbolji pizzaiuolo majstori sertifikovani od strane Napuljskog udruženja pizzaiuola, a njihove pice se prave od specijalno uvezenih sastojaka iz Italije. U skladu sa tim, ovo je mesto gde možete okusiti pravu napolitansku picu, a autorka ovog teksta vam garantuje da imaju najukusnije testo u gradu. Obavezno probajte originalnu Margaritu, zatim picu Stracciatella i Proscuitto con Burrata.
Za potpuni ugođaj tu su i odlični kokteli koje prave barmeni sa sertifikatom BA® akademije, a u ponudi je i odličan izbor vina.

Pizza bar

Foto: @pizzabarserbia

Adrese: Bulevar Mihajla Pupina 165v i Mutapova 5-7
Pizza bar je, od samog otvaranja 2011. godine, postao je omiljeni restoran među ljubiteljima italijanske kuhinje. Ono po čemu se ovo mesto izdvaja od ostalih jeste to što nudu dve vrste testa – klasično italijansko i takozvano Čikago stil testo. Prvo je tanko i hrskavo dok je drugo nešto deblje, vazdušasto i potpuno drugačije od svega što ćete moći da probate u Beogradu. Tu su i njihove čuvene Black Delight i Black’n’Hot pice od crnog testa, koje takođe svima preporučujemo.
U ponudi je 20-ak različitih pica, a nama omiljene su Bresaola i Bianca. Osim pica, imaju i odličnu ponudu pasta, rižota, supa, salata, sendviča, jela od mesa i dezerta, a posebno nam se dopada njihova selekcija doručka.

Emma Pizza & Cocktails

Foto: @pizza_emma

Adresa: Braće Baruh 24
Picerija Emma otvorena je pre nešto više od dve godine na donjem Dorćolu, a već je stekla status jednog od omiljenih beogradskih restorana. U njihovoj ponudi ćete naći 34 pice napravljene od najkvalitetnijih italijanskih sastojaka. Ono što ih razlikuje od drugih je testo koje je od organskog brasna mlevenog na kamenu i bez kvasca, a zanimljivo je da ćete umesto noževa dobiti makaze za sečenje. Nama je omiljena pica koja nosi naziv restorana – Emma, a verujemo da će vam se dopasti i ponuda pasta i rižota. Takođe, poznati su i po velikom izboru koktela.

Botako

Foto: @pizzabotako

Adrese: Nevesinjaska 6 i Šantićeva 8
Verujemo da u Beogradu nema istinskog ljubitelja pice i drugih italijanskih specijaliteta koji do sada nije bio u Botaku i koji se iznova ne vraća u njihove restorane na Vračaru i na donjem Dorćolu. Ukusno testo sa koricom koja je posuta susamom u kombinaciji sa najkvalitetnijim nadevom zadovoljava sva čula i tera vas da pojedete još jedno parče. U ponudi su standardne i porodične pice koje dugo drže sitost, a nama je omiljena Botako pica sa pršutom, rukolom i crnim vinom (da, dobro ste pročitali). Sigurni smo da ne moramo da vam kažemo da imaju i odlične paste i špagete, salate, supe i potaže, zatim predjela, dezerte i još mnogo toga.

Majstor i Margarita

Foto: @pizzamajstorimargarita

Adrese: Vuka Karadzića 12 i Bulevar kralja Aleksandra 248a
Ljupka porodična picerija već tri godine za redom nosi titulu najbolje picerije u Srbiji, a isto toliko puta našla se i na mapi 50 najboljih evropskih picerija. Na dve beogradske adrese imate priliku da probate prave napolitanske pice napravljene od sastojaka koji se uvoze iz Italije, ali i još po neki zalogaj, zatim odlične poslastice i odabrana vina i piva. Ovaj restoran proslavila je klasična pica Margarita, a mi vam preporučujemo da obavezno probate i Margaritu Madre.

Cuoco Tratoria Italiana

Foto: @restorancuoco

Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 250
Ako volite autentične pice iz peći sa bukovim drvima, onda morate da posetite ovaj restoran. Cuico je stari italijanski naziv za kuvara pa je, u skladu sa tim, u ponudi veliki broj autentičnih specijaliteta iz raznih regija Italije koji se pripremaju kako od lokalnih tako i od izvornih italijansksih namirnica. Kada je reč o picama, izbor je zbilja impresivan, a naše omiljene su Stracciatella i Del Cuoco. Ono po čemu je još ovaj restoran prepoznatljiv jeste pica na metar u okviru koje možete poručiti tri različite pice sa menija restorana.

La Cucina

Adresa: Bulevar Vudroa Vilsona 12 (TC Galerija)
Ovo je još jedan od novijih beogradskih restorana u kome ćete probati verovatno najukusnije italijanske specijalitete. Šef kuhinje i vlasnik restorana, Srđan Sergio Gligorin, ima više od 25 godina iskustva rada u prestonicama svetske gastronomije – Italiji i Francuskoj, a svojim gostima nudi autentična jela pripremljena od najkvalitetnijih namirnica. U skladu sa tim, i njihove pice su autentične i drugačije od onih koje ćete probati u drugim picerijama. Naša topla preporuka je da probate njihovu Capriciosu i picu Bresaola.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @pizza_emma, @pizzamajstorimargarita
Foto:cx Instagram

Podeli

Scroll to Top