INJournal tema: šta je kombucha i zbog čega bi svi trebalo da je konzumiramo?

Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete kombuchu

Ako redovno pratite wellness trendove, verujemo da ste već primetili da je kombucha postala omiljeni napitak među ljubiteljima zdrave ishrane i zdravog životnog stila uopšte. Osvežavajuć i slatkast gazirani napitak prvi talas popularnosti u zapadnom svetu doživeo je još tokom 90-tih godina, kada je čak i kod nas bio prisutan u mnogim domaćinstvima, a potiče iz Kine gde se konzumira više od 2000 godina. Pod uticajem društvenih mreža, kombucha je u poslednjih godinu dana ponovo postala aktuelna u Evropi i Americi, a mi smo istražili da li je ova opsesija drevnim napitkom opravdana.

ŠTA JE KOMBUCHA?

Kombucha je gazirani napitak koji se dobija fermentacijom SCOBY-ja (kombinacija dobrih bakterija, kvasca i šećera koje tvore gumenasti entitet) u infuziji zelenog ili crnog čaja. Pravi se tako što se SCOBY i čaj stave u teglu, a potom i čeka na fermentaciju oko nedelju dana. Ovako dobijeni napitak je prirodni adaptogen koji ima širok spektar benefita za zdravlje, a sadrži probiotike, vitamine B grupe, vitamin C, brojne antioksidanse, aminokiseline, minerale, enzime i važne organske kiseline: glukuronsku, glukonsku, mlečnu, sirćetnu…
U skladu sa tim, njeni zdravstveni benefiti kombuche su mnogobrojni, a mi smo u nastavku izdvojili pet najvažnijih.

KOMBUCHA SADRŽI PROBIOTIKE
Kao što smo rekli, kombucha sadrži probiotike – žive mikroorganizme koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Osim što sprečavaju nadimanje, gasove, zatvor i dijareju, probiotici pomažu da naše telo apsorbuje minerale iz hrane, da proizvodi vitamine i da stvara više od 30 neurotransmitera koji su neophodni za rad mozga, među kojima je i hormon seratonin koji ima presudnu ulogu na naše raspoloženje.

DELUJE KAO ANTIOKSIDANS
Osim što sadrži probiotike, ovaj napitak bogat je i vitaminom C i drugim antioksidantima, koji pomažu telu da se oslobodi štetnih toksina, neutralizujući slobodne radikale.

POVEĆAVA ENERGIJU
Kombucha, između ostalog, sadrži i prirodni kofein zbog čega može da pruži blagi energetski podsticaj bez nervoze koju izazivaju drugi kofeinski napici.

SMANJUJE RIZIK OD OBOLJENA SRCA I KRVNIH SUDOVA
Svi znamo da su bolesti srca najčešći uzrok smrti u čitavom svetu, a studije koje su sprovedene na pacovima pokazuju da kombucha može značajno da poboljša dva markera srčanih bolesti: „loš“ LDL i „dobar“ HDL holesterol i to za samo 30 dana. Što je još važnije, ona štiti čestice LDL holesterola iz pouzdanog izvora od oksidacije, za koju se smatra da doprinosi srčanim oboljenjima.

SPREČAVA RAZVOJ DIJABETESA TIPA 2
Statistika pokazuje da se skoro pola miliona ljudi širom sveta suočava sa dijabetesom tipa 2 koji karakteriše visok nivo šećera u krvi i insulinska rezistencija. Zbog toga je i važna studija iz 2012. godine, koja je sprovedena na dijabetičkim pacovima, a koja je otkrila da kombucha usporava varenje ugljenih hidrata, što smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe, prošle godine rađena je pilot studija koja je pokazala da učesnici koji su konzumirali kombuchu (240ml na dan tokom četiri nedelje) imali niži nivo šećera u krvi od početne vrednosti, dok placebo grupa nije. Osim toga, nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2023. godine otkrilo je da kombucha smanjuje odgovor šećera u krvi na obroke sa visokim glikemijskim indeksom kod zdravih odraslih osoba.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @provisionskenya
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top