Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete kombuchu
Ako redovno pratite wellness trendove, verujemo da ste već primetili da je kombucha postala omiljeni napitak među ljubiteljima zdrave ishrane i zdravog životnog stila uopšte. Osvežavajuć i slatkast gazirani napitak prvi talas popularnosti u zapadnom svetu doživeo je još tokom 90-tih godina, kada je čak i kod nas bio prisutan u mnogim domaćinstvima, a potiče iz Kine gde se konzumira više od 2000 godina. Pod uticajem društvenih mreža, kombucha je u poslednjih godinu dana ponovo postala aktuelna u Evropi i Americi, a mi smo istražili da li je ova opsesija drevnim napitkom opravdana.
ŠTA JE KOMBUCHA?
Kombucha je gazirani napitak koji se dobija fermentacijom SCOBY-ja (kombinacija dobrih bakterija, kvasca i šećera koje tvore gumenasti entitet) u infuziji zelenog ili crnog čaja. Pravi se tako što se SCOBY i čaj stave u teglu, a potom i čeka na fermentaciju oko nedelju dana. Ovako dobijeni napitak je prirodni adaptogen koji ima širok spektar benefita za zdravlje, a sadrži probiotike, vitamine B grupe, vitamin C, brojne antioksidanse, aminokiseline, minerale, enzime i važne organske kiseline: glukuronsku, glukonsku, mlečnu, sirćetnu…
U skladu sa tim, njeni zdravstveni benefiti kombuche su mnogobrojni, a mi smo u nastavku izdvojili pet najvažnijih.
KOMBUCHA SADRŽI PROBIOTIKE
Kao što smo rekli, kombucha sadrži probiotike – žive mikroorganizme koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Osim što sprečavaju nadimanje, gasove, zatvor i dijareju, probiotici pomažu da naše telo apsorbuje minerale iz hrane, da proizvodi vitamine i da stvara više od 30 neurotransmitera koji su neophodni za rad mozga, među kojima je i hormon seratonin koji ima presudnu ulogu na naše raspoloženje.
DELUJE KAO ANTIOKSIDANS
Osim što sadrži probiotike, ovaj napitak bogat je i vitaminom C i drugim antioksidantima, koji pomažu telu da se oslobodi štetnih toksina, neutralizujući slobodne radikale.
POVEĆAVA ENERGIJU
Kombucha, između ostalog, sadrži i prirodni kofein zbog čega može da pruži blagi energetski podsticaj bez nervoze koju izazivaju drugi kofeinski napici.
SMANJUJE RIZIK OD OBOLJENA SRCA I KRVNIH SUDOVA
Svi znamo da su bolesti srca najčešći uzrok smrti u čitavom svetu, a studije koje su sprovedene na pacovima pokazuju da kombucha može značajno da poboljša dva markera srčanih bolesti: „loš“ LDL i „dobar“ HDL holesterol i to za samo 30 dana. Što je još važnije, ona štiti čestice LDL holesterola iz pouzdanog izvora od oksidacije, za koju se smatra da doprinosi srčanim oboljenjima.
SPREČAVA RAZVOJ DIJABETESA TIPA 2
Statistika pokazuje da se skoro pola miliona ljudi širom sveta suočava sa dijabetesom tipa 2 koji karakteriše visok nivo šećera u krvi i insulinska rezistencija. Zbog toga je i važna studija iz 2012. godine, koja je sprovedena na dijabetičkim pacovima, a koja je otkrila da kombucha usporava varenje ugljenih hidrata, što smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe, prošle godine rađena je pilot studija koja je pokazala da učesnici koji su konzumirali kombuchu (240ml na dan tokom četiri nedelje) imali niži nivo šećera u krvi od početne vrednosti, dok placebo grupa nije. Osim toga, nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2023. godine otkrilo je da kombucha smanjuje odgovor šećera u krvi na obroke sa visokim glikemijskim indeksom kod zdravih odraslih osoba.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @provisionskenya
Foto: Instagram