Istražili smo da li su nam probiotici zaista potrebni u svakodnevnoj ishrani ili je reč o još jednom trendu

Probiotici su postali omiljena reč u svetu suplemenata, međutim, da li je hype zaista opravdan?

Nema sumnje da su probiotici postali jedna od omiljenih reči u industriji suplemenata, a osim u obliku tableta i kapsula, poslednjih godina sve češće nam se nude i kroz hranu i piće. Reč je o proizvodima koji sadrže žive mikroorganizme, uglavnom dobre bakterije, čija je uloga da uspostave ravnotežu crevne mikroflore koja dalje utiče na naš imunitet, metabolizam i, naravno, težinu. U skladu sa tim, čini se da je svakodnevno kozumiranje probiotika potpuno logična stvar, međutim, da li je zaista tako ili se radi o još jednom trendu saznajte u nastavku.

KAKO PROBIOTICI DELUJE NA NAŠ ORGANIZAM?
Probiotici su živi mikroorganizmi koji blagotvorno utiču na sistem za varenje, kao i na imuni sistem. Samo ime probiotik izvedeno je iz latinskih reči pro, što znači za, i biotic što znači život. Pravilno odabrani probiotici mogu da iscele mikrobiom creva – skup mikroorganizama koji nastanjuju sistem za varenje, u kom postoje korisne i patogene bakterije. U normalnim uslovima, one žive u ravnoteži, jer dobre neutrališu loše pa je broj patogenih bakterija pod kontrolom. Nažalost, ova ravnoteža se lako narušava pa loša mikroflora brojčano nadjača dobru i tu probiotici imaju važnu ulogu da bi se ponovo uspostavio balans, koji je važan za sve segmente našeg zdravlja.
Ukratko, osim što sprečavaju nadimanje, gasove, zatvor i dijareju, probiotici pomažu da naše telo apsorbuje minerale iz hrane, da proizvodi vitamine i da stvara više od 30 neurotransmitera koji su neophodni za rad mozga, među kojima je i hormon seratonin koji ima presudnu ulogu na naše raspoloženje.
S druge strane, probiotici imaju i niz benefita za našu kožu (poslednjih godina sve je popularnija kozmetika sa probioticima), sprečavaju opadanje kose, a poboljšavaju i atletske performanse.

U KOJIM SITUACIJAMA SU PROBIOTICI OBAVEZAN DODATAK ISHRANI?
Verujemo da većina vas već dobro zna da su probiotici obavezni u periodu kada uzimamo terapiju antibioticima. Razlog je jednostavan. Antibiotici ne prave razliku između dobrih i loših bakterija već uništavaju sve bakterije u našem organizmu i prave haos u mikrobiomu jer stvaraju uslove za bujanje drugih patogenih organizama, kao što su gljivice. Suplementi probiotika preporučuju se i u terapiji sindroma iritabilnog creva, raznih vrsta dijareja i inflamatornih bolesti creva. S tim u vezi, treba imati u vidu da oni nisu lek već samo dodatak terapiji.

DA LI JE SVAKODNEVNO UZIMANJE PROBIOTIKA POTREBNO ZDRAVIM LJUDIMA?
Protivnici ovog trenda tvrde da ne postoje istraživanja koja potvrđuju benefite probiotika na zdrav ljudski organizam. Naime, mikrobiom se razlikuje od čoveka do čoveka pa je jako mala verovatnoća da ćete konzumirati suplemente koji sadrže baš one bakterije koje vama fale, ako vam uopšte i fale neke bakterije. S druge strane, ovi suplementi svakako neće napraviti ni neku štetu u vašem organizmu što znači da najgora stvar koja može da vam se desi jeste da uzaludno trošite novac na dodatak u ishrani od kog vaš organizam nema mnogo korist.

ZAKLJUČAK: Svakodnevno konzumiranje probiotika svakako nije neophodno potpuno zdravim ljudima, jer neće osetiti velike benefite, ali sa druge strane ne može ni da nanese štetu njihovom organizmu. U skladu sa tim, najbolje je da slušate svoj organizam. Ukoliko osećate benefite kada konzumirate probiotike, nastavite. Ako nemate nikakve koristi od njih, ne morate uzalud da trošite novac.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @rocky_barnes
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top