Da li ste znali da i vaša kosa može ostariti pre vremena?

Da li vam se nekad čini da je vaša kosa sve tanja, slabija i da gubi volumen? Ili možda primećujete da gubi sjaj, a da njena boja polako bledi. Utisak vas ne vara jer, baš kao i koža, i naša kosa vremenom počinje da stari. Mada bi prve promene trebalo da počnemo da primećujemo tek oko 40. rođendana, praksa pokazuje da se ove pojave sve češće javljaju kod znatno mlađih osoba i to uglavnom usled loših životnih navika, štetnih uticaja iz spoljne okoline ili hormonskog disbalansa. Srećom, proces starenja danas možemo znatno da usporimo, a sve detalje otkrila nam je dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd.

Dr Elena Arsova

Sve češće slušamo o starenju kose, kako biste opisali ovu pojavu?
– Starenje kose je složeni proces tokom kojeg kosa koja je kvalitetna, sjajna i puna volumena postaje slaba, lomljiva i nevitalna. Nastaje usled dejstva genetskih faktora i faktora iz spoljne okoline, koji izazivaju promene u matičnim ćelijama folikula dlake, a koje se manifestuju tako što se menja struktura, debljina i boja dlake. Kad govorimo o starenju kose, najvažnija su dva aspekta: estetski, koji se odnosi na izgled, strukturu i boju dlake; i biološki, koji se odnosi na funkciju, biohemiske i molekularne promene u korenu dlake.
Koje su karakteristike kose koja stari?
– Estetske promene kose koja stari su smanjivanje debljine dlake, pojava sedih vlasi i povećanje suvoće i lomljivosti. Kao posledica toga, dolazi do smanjenja gustine, volumena i sjaja kose. S druge strane, biološke promene su smanjenje funkcije matičnih ćelija, sve manja aktivnost melanocita i poremećaj ciklusa rasta dlake. Kada je rad folikula oslabljen, oni ulaze u fazu mirovanja i opadanja, a istovremeno sve teže prelaze u fazu novog rasta i obnavljanja.

@rocky_barnes

Zašto se javlja starenje kose?
– To je kompleksan proces na koji deluju brojni genetski, hormonski i spoljašni faktori. Baš kao što je to slučaj sa kožom, tako je i starenje kose genetski predoređeno, ali ovaj proces može biti ubrzan zbog uticaja štetnih faktora iz spoljne okoline, poput UV zračenja, kao i zbog loših životnih navika, kao što su pušenje ili nepravilna ishrana. Proces može biti ubrzan i usled hormonskog poremećaja, naročito kada dođe do disbalansa hormona štitne žlezde, zatim zbog dugoročne anemije ili hroničnog stresa. Međutim, naučne studije pokazuju da najveći uticaj na proces starenja, posebno na molekularnom nivou, ima oksidativni stres.
Šta je oksidativni stres?
– Oksidativni stres se javja zbog uticaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su visoko reaktivni molekuli koji direktno oštećuju ćelijske strukture, proteine, lipide i DNA. Mada naše telo ima odbrambene mehanizme zahvaljujući kojima neutrališe rad slobodnih radikala, vremenom se njihova funkcija smanjuje te se povećava broj slobodnih radikala zbog čega dolazi do progresivnog oštećenja ćelija i pojave procesa starenja.

@rocky_barnes

Кada se javja starenje kose?
– Ispitivanja pokazuju da starenje kose počinje posle 40. godine. Međutim, u danjašnje vreme, sa ovim problemom sve češće se suočavaju i znatno mlađe osobe, pre svega zbog loših životnih navika, neadekvatnog ili prekomernog tretiranja kose, nepravilne ishrane… U praksi, primećujem izražene promene u celokupnom kvalitetu kose mojih pacijenata još u njihovim 30. godinama dok se pojava sedih javlja i ranije.
Možemo li da podmladimo svoju kosu i kako?
– S obzirom na to da promene nastaju na nivou dlake i na nivou korena dlake, strategija podmlađivanja uvek ide u oba smera. Po mom mišlenju, fokus bi trebalo da bude na funkciji korena jer sa poboljšanjem rada korena dlake, obezbeđujemo rast kvalitetne i zdrave kose. Zato uvek preporučujem stimulativne tretmane, kao što su tretman mezonitima, PRP tretman, laserski tretmani ili mezoterapija sa biomimetičnim peptidima, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom svih nabrojanih tretmana. S druge strane, potrebno je koristiti i adekvatne proizvode za negu, a pre svega šampone koji koji povećavaju sjaj, elastičnost i volumen kose. Njihova funkcija je da poboljšaju izgled dlake, a bez toga ne možemo imati pun efekat.

Intervju: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @rocky_barnes
Foto: Instagram, Petar Đorđević

Podeli

Scroll to Top