Dr Ivana Filipović Marković: Moj princip estetike bazira se na soft liftingu

Pristupajući svom radu sa mnogo ljubavi, Dr Ivana Filipović Marković jedna je od najuspešnijih svetskih stručnjaka kada je reč o anti age procedurama. Ova ambiciozna dama završila je Medicinski fakultet, a već tokom studija je otkrila svoj talenat u ovoj oblasti kada imala priliku da u Parizu uči od eminentnog Dr Le Coza, sa kojim je radila i usavršavala metode i tehnike mezoterapije. Po njegovoj preporuci, odlazi i u Nimes kod Dr Marthana vodećeg i najpoznatijeg strućnjaka u ovoj oblasti i usavršava finese anti age procedura. Zahvaljujući svom radu, perfekcionizmu i srtućnosti od njih dobija preporuku za specijalizaciju mezoterapije na Medicinskom fakultetu u Parizu tako da je jedini je zvanični specijalizant mezoterapije u Srbiji.
Ona je u Beogradu osnovala Centar za nutricionizam, mezoterapiju i estetsku medicinu Delta estetica u kome je okupila tim mladih doktora medicine koji vole izazove, inovacije i usavršavanja.
Zbog ljubavi prema svom poslu Dr Filipović Marković neprestano i posvećeno nastavlja učenje po svetskim centrima Amerike, Francuske, Španije, Italije… A znanje, iskustvo, diskretnost i perfekcionizam ključ su njenog uspeha.

Studenti medicine uglavnom vole kliničke predmete, kako je došlo do toga da se zainteresujete za estetiku još tokom studija na Medicinskom fakultetu?

– Mislim da je verovanje da svi upisuju medicinu da bi postali hirurzi, a pogotovo estetski hirurzi, zabluda. Ja sam upisala medicinu zbog ljubavi prema toj oblasti, a sticajem okolnosti otišla sam tokom studija u Pariz što mi je utabalo put da počnem da se bavim neinvenzivnom estetikom i ta ljubav traje već osam godina.

Vaše dve poslednje edukacije bile su u Rusiji i Americi, koliko se negovanje žena u tim zemljama razlikuju?

– Nema mnogo razlike, mada je sve individualno. Jedino gde se primećuje razlika je u Francuskoj. Tamošnje žene neguju prirodnu lepotu i rade tretmane tako da ne prave drastične promene na svom licu. Ne povećavaju usne što je jako zastupljeno u Rusiji, Americi, pa i kod nas već samo održavaju svoj mladalački izgled uz pomoć hijalurna i praktikuju neoperativne liftinge. Kada vidite Francuskinju nikada ne možete da procenite koje je tretmane radila i to je pokazatelj odličnog rada. S druge strane, kod žena u ostatku sveta često možete da primetite i kojim preparatima se podmlađivala.

Jeste li zagovornik francuske škole lepote?

– Jesam, jer sam ja francuski đak. Moj princip estetike se i bazira na soft liftingu, mada ima i slučajeva kada klijenti traže da se promena vidi.

2p ifm 26115

Uskoro putujete na kongres u Atinu, šta vas tamo očekuje?

– Reč je o skupu od oko tridesetak lekara koji su imali najviše iskustva sa 3D mezonitima, a iz Srbije putujemo ja i još jedan kolega. Tamo ćemo iznositi svoja iskustva, a cilj okupljanja je da se pronađe šema za lečenje komplikacija koje su nastale upotrebom kineskim kopija tih niti kojima je tržište je preplavljeno. A u poslednje vreme su se pojavile i brazilske, pa i meksičke kopije. Upotreba takvih preparata može da stvori velike komplikacije, a najteže je to što ne znamo koji su materijali korišćeni u njima i samim tim je jako teško naći način za lečenje komplikacija. Sada se prave opšte šeme da se ti problemi leče bez biopsije koja podrazumeva da mora da se iseće parče kože i pošalje na analizu jer bi to stvorilo ožiljak na licu.

Šta vas još očekuje u narednom periodu kada su u pitanju edukacije?

– Po povratku iz Atine putujem u Seul. Tamo će biti reči o novim filerima i novim mezoterapijskim koktelima, kao i o novim preparatima za jačanje kose. Ono u čemu se Azija razlikuje od Evrope jeste što su oni razvili peptide koji privlače vodu kao hijaluron i samim tim podmlađuju lice. Posle toga sledi najveći svetski kongres anti-agea u Monte Karlu koji traje tri dana. Tamos e obrašuje mnogo tema od aparaturnog podmlađivanja, pa sve do hirurškog. U pitanju je najveći skup lekara te vrste u godini, obično nas ima između deset i petnaest hiljada i tada se sumira sve što se dešavalo prethodne godine i razgovara se o onome što sledi u narednoj.

Koliko vam je bitno da stalno budete u toku, s obzirom na to da se novi pronalasci pojavljuju takoreći svakog meseca?

– Nekada se desi da se nova otkrića pojavljuju i na nedeljnom nivou, ali to što je novo ne znači i da je dobro. Moj princip rada je takav da idem na svaki kongres, u kontaktu sa svim lekarima i uključena sam u mnogo naučnih studija. Zato, kada se pojavi nešto novo, mogu da procenim da li će dati dobre rezultate i da li to treba usvojiti i reklamirati ili odustati u samom startu.

1p ifm 26115

Da li sve više muškaraca posećuje vašu ordinaciju?

– Da, sada je procenat 50-50 kada je u pitanju odnos žena i muškarac koji posećuju ordinaciju. Međutim, do pre samo tri godine osamdeset posto pacijenata su bile žene, a samo dvadeset muškarci.

Koji tretmani su najtraženiji?

– Predstoji nam proleće, a to je vreme kada se najčešće radi skidanje masnih naslaga i celulita, dok se tretmani lica rade tokom čitave godine.

Kada je pravo vreme da se počne sa estetskim tretmanima?

– Pravo vreme je kada se na koži pojave prve bore, prve fleke i prve akne, a to je sve individualno. Imala sam pacijentkinje koje su morale da već sa dvadeset i pet godina da rade tretmane hijaluronom dok sam juče imala pacijentkinju koja je prvi put to uradila sa četrdeset i osam i zaista nije ni bilo potrebe za ranijim tretmanima. Sve zavisi od genetioke, načina života, kvaliteta kože, nege i raznih drugih faktora.

Podeli

Scroll to Top