Dr Marijana Krstičević vam otkriva sve što ste hteli da znate o starenju kože

Starenje kože neminovan je proces koji počinje negde oko 25. godine života, kada opada prisustvo hijalurona i kolagena u koži, a kao posledica toga javljaju se bore i drugi znaci starenja koji sa godinama postaju sve vidljiviji. Mada je ovaj proces nemoguće zaustaviti, danas itekako možemo da ga usporimo, a u tu svrhu na raspolaganju su nam različiti kozmetički sastojci i proizvodi, kao i veliki broj kako neinvanzivnih tako i invazivnih tretmana. Izbor je čak toliko veliki da nekada može da nas zbuni. Zbog toga smo potražili pomoć od dr Marijane Krstičević, specijaliste dermatovenerologije i osnivača Visage ordinacije.

Dr Marijana Krstičević, specijalista dermatovenerologije

Upoznajte našu sagovornicu:
Dr Marijana Krstičević je specijalista dermatovenerologije sa desetogodišnjim iskustvom u anti-ageingu i aplikaciji hijaluronskih filera i botoksa i primeni lasera. Osnivač je Visage ordinacije koja je prepoznatljiva po upotrebi Morpheus 8 Foton lasera i najsavremenijom tehnologijom rada.
Sarađivala je sa čuvenim dermatolozima, među kojima su Radina Denkova, Mauricio de Maio, Raj Aquilla i mnogi drugi, a i sama je predavač na mnogim kongresima. Član je izvršnog odbora SESIAM udruženja i učesnik na Allerganovim i Gallderminim svetskim skupovima, kao i na IMCAS i AMWC kongresima.

Šta su glavni pokazatelji starenja kože?
– Najčešći pokazatelji da je došlo do starenja kože, gubitka kolagena i promene strukture jesu bore, fleke i koža koja počinje da visi. Fleke se nažalost danas javljaju veoma rano, često i pre 30. godine života i to najčešće zbog preterane izloženosti sunčevim zracima, hormonskog disbalansa i slično.
Kada je reč o borama, najpre se javljaju one koje su posledica mimike, poput bora između obrva ili bora smejalica. Važno je naglasiti da su tanka i suva koža mnogo podleznije stvaranju bora nego drugi tipovi kože.
Koji su se kozmetički sastojci po vama najdelotvirniji?
– Najbolje su se pokazali proizvodi koji u sebi sadrže retinol, nijacinamid i slične sastojke. Trebalo bi ih uvesti u režim nege oko 30. rođendana, ali u zavisnosti od tipa kože, mogu se uvesti i ranije. U svakom slučaju, trebalo bi da se posavetujete sa dermatologom pre nego što to učinite, jer nisu svi aktivni sastojci pogodni za sve tipove kože. Takođe, sve supstance koje imaju antioksidativno dejstvo, poput C vitamina, pokazale su se kao delotvorne u sprečavanju staranje kože.

Kako preventivno delovati na starenje kože?
– Za početak je važno da se pravilno hranite, da redovno čistite kožu i da koristite odgovarajuće proizvode za negu. Prevencija starenja kreće od kuće, tačnije od mudro izgrađene beauty rutine, koja podrazumeva temeljno čišćenje lica, adekvatnu negu i upotrebu SPF proizvoda tokom cele godine, a ne samo leti. Tek nakon toga slede tretmani koje bi trebalo odabrati u skladu sa potrebama kože.
Tremani koje preporučujete su…
– Pravilno aplikovani hijaluronski fileri najbolja su prevencija starenja kože, jer nadoknađuju izgubljeni volumen, vraćaju sjaj, brišu umor i podočnjake. Posle aplikacije filera trebalo bi da izgledamo kao da smo se dobro naspavali.
Pored filera, jako volim tretmane laserom, zatim PRP tretmane i tretman biorevitalizacije. Smatram da samo negovama koža može biti lepa koža. Maksima kojom se moje kolege u ordinaciji Visage i ja rukovodimo jeste Ja hoću da ličim na sebe.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Instagram, Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top