Dve Cezar salate za dane kada ne želimo da provodimo vreme pored šporeta

Prave letnje temperature postale su naša realnost, a bez obzira na to da li slobodne trenutke radije provodite na nekom od gradskih bazena ili kod kuće ispod klime, verujemo da poslednjih dana izbegavate da budete u blizini šporeta. Osim što na taj način sebi olakšavate život, i telo će vam biti zahvalno ukoliko posegnete za laganim obrokom umesto da ga opteretite teškom hranom, u kojoj je većina uživala tokom proleća i zime. Obrok salate idealan su izbor u takvim situacijama, jer se lako vare a uz pravu kombinaciju namirnica ostaćete dugo siti. Najpopulanija u ovoj kategoriji svakako je Cezar salata, koja je prvi put poslužena 1946. godine u jednom restoranu u Los Anđelesu. Recept je smislio Caesar Cardini, italijanski emirgant koji je vodio mnoge restorane u SAD, mada su kasnije mnogi želeli da sebi pripišu zasluge za ovo jelo, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

1os 19719

Originalan recept za Cezar salatu već nam je dobro poznat, pa vam zato danas donosimo dve malo drugačije verzije. U jednoj od njih glavnu ulogu ima testenina dok je u drugoj feta sir obavezni sastojak.

VEGETARIJANSKA CEZAR SALATA

2os 19719

Sastojci:
3 šake testenine
500 gr čeri paradajza
1 kelj ili bilo koja zelena salata
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
parmezan po ukusu
dresing za Cezar salatu
so
biber

3os 19719

Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvu s pakovanja, ocedite je i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 250 stepeni i ispecite čeri paradajz koji ste prethodno začinili maslinovim uljem, solju i biberom. Biće vam potrebno oko 15 minuta dok se ne ispeče. Ukoliko ne želite da uključujete rernu, možete koristiti i svež paradajz.
Isecite listove kelja ili zelene salate i stavite ih u veću činiju, pa dodajte ohlađenu pastu i čeri paradajz. Dodajte dresing za Cezar salatu i parmezan.

Ukoliko želite da sami pripremite dresing za Cezar salatu, recept je sledeći:

4os 19719

Sastojci:
4 kašike majoneza
malo limunovog soka
1 kasika senfa
3 manja inćuna
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
biber
2-3 kašike jogurta (opciono)

Priprema: Sitno naseckajte beli luk, a potom ga zgnječite tako da dobijete pastu. Deliće koje niste uspeli dovoljno da usitnine slobodno odložite jer je za ovaj preliv dovoljno jako malo belog luka. Dobijenu pastu stavite u činiju, pa dodajte vrlo sitno naseckane inćune i sve ostale sastojke. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini.

CEZAR SALATA NA GRČKI NAČIN

5os 19719

Sastojci:
350 gr pilećih prsa
1 zelena salata po izboru
2 čaše bebi spanaća
1 čaša svežeg bosiljka
200 gr čeri paradajza
1 čaša maslina bez koščica
4 kuvana jaja
50 gr feta sira
1/2 čaše pinjola
maslinovo ulje
dresing za Cezar salatu
so
biber

6os 19719

Priprema: Ugrejte maslinovo ulje u gril tiganju i isgrilujte pileća prsa koja ste prethodno isekli na šnicle, izlupali i začinili solju i biberom. Kad se meso ispeče (po 3-4 minuta sa svake strane), isecite ga na trakice. U istom tiganju, potom propržite malo pinjole. Ukoliko želite nešto bržu varijantu ovog recepta, svežu piletinu možete zameniti dimljenom koju nećete morati termički da obrađujete.
Skuvajte jaja i isecite ih na četrtine, a naseckajte i zelenu salatu. U velikoj posudi stavite svo povrće i kuvana jaja i začinite ih maslinovim uljem, solju i biberom. Na kraju dodajte i naseckanu piletinu. Ovu salatu služite uz dresing i feta sir.

Tekst: INJournal magazin
Recepti i fotografije:
Vegetarijanska Cezar salata: foodiecrush.com 
Cezar salata na grčki način: halfbakedharvest.com

Podeli

Scroll to Top