Zbog čega privlačimo emocionalno nedostupne partnere i kako da izađemo iz ovog začaranog kruga

Bez obzira na to da li ste trenutno u emotivnoj vezi ili ste slobodni, verujemo da vam je dobro poznata činjenica da je savremeni svet datinga prepun izazova. Jedan od njih svakako su emocionalno nedostupni partneri. Ali, šta ovo uopšte znači?
Ako ste pomislili da je emocionalno nedostupna osoba neko ko uopšte ne ulazi u veze, grdno se varate. Neko ko je emocionalno nedostupan uglavnom želi da uživa u svim čarima ljubavne veze. Tako će fizička strana vašeg odnosa uglavnom funkcionisati sasvim dobro, intelektualna razmena će najverovatnije postojati pa čak i razmena nežnosti, međutim, emocionalni aspekt se neće razvijati dalje od onoga na početku jer osoba nije spremna na dublju emotivnu razmenu i pravi odnos bliskosti.

Jasni pokazatelji da je osoba sa kojom ste u vezi emocionalno nedostupna
– Izbegava razgovore o vašem odnosu, posebno one koji se tiču budućih planova i dogovora
– Izbegava da razgovara o svojoj prošlosti i ne voli da mu/joj postavljate mnogo pitanja
– Nikad ne ulazi u otvorenu raspravu ili sukob
– Kada napravite korak ka tome da produbite vaš odnos, partner uzmiče kako bi se sve vratilo na početak
– Izbegava da upozna vaše roditelje i članove porodice ili bilo šta drugo što bi ga na bilo koji način obavezivalo
– Nepouzdan je kada su u pitanju vaši dogovori
– Postoji nesklad između reči i dela (govori jedno, a radi drugo)
– U vezi je sve pod njegovim uslovima, i što se tiče planova i što se tiče tempa kojim će se odsnos razvijati
– Voli da ga drugi jure i bore se za njegovu pažnju, a retko preuzima ulogu osvajača
– Ima običaj da nestane na neko vreme bez ikakvog objašnjenja

Zbog čega su neke osobe emocionalno nedostupne?

Postoji mnogo razloga zbog kojih su neke osobe emotivno nedostupne, ali najčešći razlog su njihova prethodna iskustva. Ako je partner nedavno izašao iz veze gde je raskid bio bolan ili ima nerazrešene odnose sa prethodnim partnerom, to je jasan znak da bi trebalo da zastanemo i da vidmo da li se stvari razvijaju u korist emotivnog odsnosa kakav želimo i kakav nam je potreban. Još je gora situacija ako smo u vezi sa nekim ko je u braku ili se istovremeno viđa sa više osoba. U ovom slučaju trebalo bi da se zapitamo jesmo li mi emotivno nedostupni i zbog toga biramo partnera sa kojim ne možemo da razvijemo odnos bliskosti.
S druge strane, postoje i partneri koji pod izgovorom bolnih iskustva iz prošlosti ne žele da razviju bliskost. Ključna odrednica da smo mi oni koji želimo bliskost i povezanost, a pored sebe imamo emocionalno nedostupnog partnera, jeste to što osećamo da se nalazimo u vezi koja ne zadovoljava naše potrebe za bliskošću i povezanošću, ali uglavnom zadovoljava potrebe našeg partnera, zbog čega se nalazimo u konstantnom neskladu.

Zašto nas privlače emocionalno nedostupne osobe?

Ukoliko se nalazite u začaranom krugu i konstantno privlačite emocionalno nedostupne partnere, to je jasan znak da nemate dovoljno samopoštovanja. Uzrok toga u najvećem broju slučajeva jesu emotivne rane koje ste zadobili tokom odrastanja, a koje nisu zacelile. Ako su vaši roditelji (ili jedan od roditelja) bili emotivno nedostupni ili se nisu brinuli o vama na način na koji vam je bilo potrebno, velika je verovatnoća da ćete privlačiti emotivno nedostupne partnere. Naime, osobe koje su odrastale na ovakav način obično smatraju da ne zaslužuju ljubav same po sebi već da bi za nju trebalo da se bore.
Uzrok može biti i nisko samopoštovanje koje nema koren u detinjstvu već su te traume nastale kasnije. Ako nemate lepo mišljenje o svom telu i izgledu uopšte, ukoliko ste imali iskustvo maltretiranja ili ste se borili sa nekom vrstom bolesti zavisnosti vrlo je verovatno da mislite da ne zaslužujete ljubav i posvećenost.
Često se dešava i da se upravo osobe koje su jednako nedostupne međusobno privuku, a da toga i nisu svesne. Stoga bi uvek trebalo da postavite sebi pitanje: otkud ja u takvom odnosu?, i da razmislite o tome da li se i sami plašite da ostvarite emotivnu bliskost.

Kako izaći iz začaranog kruga?

Pre svega, trebalo bi da imate u vidu da druge ljude ne možete da promenite već da jedino možete da se fokusirate na sebe, na to ko ste, gde idete i šta želite, i zašto vas je privukla osoba koja nije spremna na emocionalnu razmenu. A ukoliko vas je već privukla i uočavate veliki broj napred nabrojanih znakova, važno je da priznate sebi u šta ste se upustili i da li vam je ipak potrebno nešto više od onoga što je trenutno u ponudi. Mnogo je bolje izaći iz takvog odnosa, nego sebi stvarati uznemirenost, neprijatnost, u najgorem slučaju i traumu.
Sledeći i najvažniji korak jeste rad na svom samopoštovanju i razvoju svesti o tome da zaslužujete ljubav. Kroz ovaj proces najbolje je proći sa terapeutom koji će vam pomoći da utvrdite zbog čega vas privlače emocionalno nedostupne osobe kako bi ovaj problem rešili u korenu. Naravno, postoje i drugi načini, poput vođenja dnevnika ili meditacije.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @clairerose
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top