Ako volite da pratite Instagram profile na kojima možete naći kvalitetne gastro predloge za brze, ukusne i zdrave obroke, sigurni smo da vam je Food Journalista odavno poznata adresa. Autorka ovog profila, Sanja Zelenović, već nekoliko godina deli praktične recepte koji su savršeno prilagođeni savremenom načinu života, zbog čega je stekla i naše simpatije. Zato smo je pitali da sa nama podeli svoje omiljene recepte za kraj leta.
U kratkom razgovoru Sanja nam je otkril da je ideju da svoje recepte počne da deli na Instagramu dobila nakon što se 2019. godine sa partnerom preselila u Minhen, ali da je njena ljubav prema zdravoj hrani i istraživanje iste počelo mnogo ranije.
– Verujem da je sve počelo još u detinjstvu. Mama se uvek trudila da jedemo kuvanu hranu kao i da uz ručak imamo neku vrstu salate. Naravno u godinama u kojima sam ja odrastala, nije nam bilo dostupno toliko vrsta namirnica kao što je to danas. Tako da mogu reći da je moj lični put istraživanja zdrave ishrane počeo onda kad sam se osamostalila i počela da živim sa sadašnjim partnerom.
Šta za vas predstavlja koncept zdrave ishrane?
– Za mene je to raznovrsna i izbalansirana ishrana. Što više voća, povrća, proteina, složenih ugljenih hidrata, svežih sezonskih namirnica… Na hranu oduvek gledam kao na izvor energije, jer ona je ta koja mi omogućava da radim sve što poželim. Zato mi je važno da izbor namirnica u svakodnevnoj ishrani bude što kvalitetniji. Sa druge strane, kada govorim o balansu u ishrani, govorim o tome da sebi neću uskratiti povremena uživanja u manje nutritivno kvalitetnoj hrani. Stoga uvek savetujem ljude, koji žele da krenu zdravije da se hrane, da nikada nemaju pristup „sve ili ništa”. Verujem da je zdrav odnos prema ishrani baš negde tu između. A savet koji posebno volim da dam ljudima jeste da ako žele da se zdravije hrane krenu sa manjim promenama. Na primer, uvek poći od jednog obroka, najlakše doručka, i učiniti ga kvalitetnijim. Onda kada to pređe u naviku, uvesti zdraviju užinu, pa ručak itd.
Gde pronalazite inspiraciju za recepte? Da li vam priprema obroka oduzima mnogo vremena?
– Možda će zvučati kao kliše, ali zaista svuda oko sebe. Najveća inspiracija jesu društvene mreže, posebno YouTube. Ali i jela koja jedem u restoranima, posebno kad otputujem. Ako su to neki manje nutritivno kvalitetniji obroci, onda često razmišljam o tome kako bih mogla da napravim sebi taj ugođaj kod kuće, a da jelo učinim zdravijim. Doduše neke stvari, kao što je dobra pica, ipak volim da ostavim majstorima svog zanata, pa se tu ne usuđujem da se mešam. Na kraju, volim i sama da se igram u kuhinji, isprobavam nove ukuse i recepte koje izmišljam na licu mesta. Do dobrih recepata važno je pustiti nekad i mašti da odradi svoje. Rekla bih da su recepti koje delim definitivno dokaz da priprema obroka ne mora da oduzima mnogo vremena. Svi moji recepti izuzetno su jednostavni i brzi. Naravno, praksa u kuvanju i pripremi hrane je ono što takođe dosta znači, kao i u svemu u životu.
U kom trenutku ste odlučili da počnete da delite recepte na društvenim mrežama?
– Ideja je nastala onda kad smo se FIlip (moj partner) i ja preselili u Minhen 2019. godine. Do tada nisam ni znala da će kuvanje biti nešto u čemu ću ovoliko uživati. Počela sam da spremam za nas dvoje i da našim mamama šaljem slike hrane, kako bi se uverile da smo dobro. Tada se razvila i posebna ljubav prema serviranju hrane i kreiranju šarenih tanjira punih voća i povrća. Slike su vremenom počele da se gomilaju pa sam odlučila da napravim zaseban profil na kojem ću isključivo deliti recepte i neke savete o zdravoj ishrani.
Nisam ni mogla da sanjam da će se ta moja ideja pretvoriti u ovo što je profil danas, i beskrajno sam zahvalna sjajnoj ekipi ljudi koja me prati i pruža mi podršku. Jako mi je stalo do toga da moj profil ljudima svakodnevno pruži vrednost i pomaže im da se kvalitetnije hrane i žive. Imam ogromne ideje i projekte na kojima radim, i jedva čekam da ih podelim sa svima. Tako da se nadam da će Food Journalista uskoro postati i nešto mnogo više od nekoliko profila na društvenim mrežama.
LETNJI BURITO
SASTOJCI:
Za letnju tuna salatu:
▫ 160g Rio Mare tune
▫ 1 paprika
▫ 1 manji krastavac
▫ 1 manji crveni luk
▫ 300g kukuruza
▫ 1 manji grčki jogurt
▫ 1 kašika light majoneza
▫ so, biber
▫ pola veze mirođije
▫ sok 1/4 limuna
Za burito:
▫ 1 tortilja
▫ 1/4-1/2 avokada (iznječiti)
▫ baby spanać (ili drugi zeleniš po želji)
▫ letnja tuna salata
Priprema: Napravite tuna salatu tako što ćete iseckati krastavac, crveni luk i papriku na sitne kockice, a mirođiju usitniti. Zatim sve sastojke za salatu dodati u veću činiju i pomešati.
Na tortilju stavite avokado, baby spanać i tuna salatu.
TUNA PASTA SALATA
SASTOJCI:
Za pesto rosso:
▫ 1 teglica sušenog paradajza u ulju
▫ šaka svežeg bosiljka
▫ 1/4-1/3 šolje pečenih badema
▫ 1/3-1/2 šolje rendanog parmezana
▫ 2 čena belog luka ili beli luk u prahu
▫ malo balzamika
▫ 1 kašičica čili ljuspica (ili prilagodite svom ukusu ljutinu)
▫ malo soli u bibera
Za pastu:
▫ čeri paradajz
▫ krastavac
▫ 80g tunjevine
▫ pesto rosso
▫ pasta po izboru
▫ seckani baby spanać i malo bosiljka
Priprema: Napravite pesto rosso tako što ćete sve sastojke izblendati (možete iskoristiti i ulje iz teglice sušenog paradajza, a opciono možete dodati i još maslinovog ulja). Ovako pripremljeni pesto možete čuvati u zatvorenoj teglici u frižideru do nedelju dana.
Skuvajte pastu i dodajte pesto rosso i ostale sastojke.
CAPRESE SALATA
SASTOJCI:
▫ rukola
▫ mocarela
▫ čeri paradajz
▫ integralni pirinač
▫ 1/2 avokada
▫ so, biber
▫ pesto dresgin (2 kašičice pesta pomešanog sa malo vode)
Priprema: Kao podlogu staviti rukolu, pa je posuti integralnim pirinčem. Zatim naseckati čeri paradajz na polovine ili četvrtine i iscepkati mocarelu na komade veličine zalogaja. Dodati naseckan avokado odozgo, začiniti sa malo soli i bibera i posuti dresingom.
LOSOS BOWL
SASTOJCI:
▫ file lososa
▫ kuvani kukuruz
▫ kuvani edamame
▫ pirinač
▫ čeri paradajz
Za kikiriki soja sos dresing:
▫ 3 kašike kikiriki putera
▫ 2-3 kašike tamari ili soja sosa
▫ 2-3 kašike javorovog sirupa
▫ voda da razredite
Priprema: File lososa začiniti sa malo soli, bibera i limunovog soka. Staviti na tepsiju pa po njemu poređati kolutove limuna. Peći u rerni oko 12min na 220C. Skuvati pirinač prema uputstvu, kao i kukuruz i edamame. Čeri paradajz naseckati pa sve dodati u činiju. Dresing možete dodati odmah ili neposredno pre jela.
Za pripremu dresinga potrebno je da samo pomešate sve sastojke u činijici. Predlažem da počnete sa manje vode pa dodajete do gustine koju želite da postignete.
Tekst: Kristina Blagojević
Foto i video: Instagram (@food.journalista)