Sugar detox je sve popularniji koncept, a evo koje sve benefite ima odricanje od šećera na mesec dana

Glavni benefiti sugar detoxa su izbalansirani hormoni, poletnost i više energije, manje kilograma i oslobađanje od nadutosti

Statistički posaci govore da prosečna osoba u savremenom svetu unese oko 80 gr šećera dnevno, što je skoro tri puta više od preporuke Svetske zdravstvene orgaizacije (25 gr na dan). Čak i vegani ili oni koji su posvećeni zdravoj ishrani kozumiraju znatno više šećera nego što potrebno organizmu da bi normalno funkcionisao. Ovakve prehrambene navike ostavljaju veliki broj loših posledica i na fizičko i na mentalno zdravlje, a neke od najčešćih su prekomerna težina, hormonski disbalans, nadutost, poremećaj sna, manjak energije, problemi sa zubima… U skladu sa tim, poslednjih godina sve je popularniji takozvani sugar detox, koji podrazumeva da tokom mesec dana ne unosimo rafinisane šećere, ali i da konzumiranje prirodnih šećera svedemo na minimum. Oni koji su isprobali ovu vrstu detoksikacije tvrde da su se nakon 30 dana mnogo bolje osećali, da su imali više energije i da više nisu osećali jaku žudnju za slatkišima. Mnogi od njih čak kažu da ih je to podstaklo da se zauvek odreknu industrijskih slatkiša.

S obzirom na to da šećer izaziva zavisnost, sličnu kao alkohol ili psihoaktivne supstance, veoma je važno da tokom sugar detoxa svaki obrok bude dobro isplaniran kako ne biste osećali jaku žudnju za slatkišima kojoj ne biste mogli da odolite. Osim toga, pre početka ovog programa trebalo bi da pripremite svoje telo za period detoksikacije, a većina nutricionista se slaže da je za dobru pripremu dovoljno da prvih nedelju dana ne konzumirate šećer za doručak.
Ako smo vas motivisali da isprobate sugar detox, u nastavku vam donosimo plan ishrane koji će vam omogućiti da kroz ovaj period prođete što bezbolnije.

DORUČAK

Preporučene namirnice: jaja, grčki jogurt, orašasti plodovi, semenke, bobičasto voće, ovsene pahuljice, sezonsko povrće…

Prvi obrok u danu trebalo bi da sadrži visok procenat proteina i zdravih masti kako biste što duže ostali siti, ali i da već oko podneva ne biste osećali jaku žudnju za šećerom. Najbolji izbor su jaja na oko pržena na kokosovom ulju ili omlet sa sezonskim povrćem takođe pržen na kokosovom ulju. Ukoliko osetite jaku žudnju za slatkišima, napravite kašu od grčkog jogurta, ovsenih pahuljica (koje ste prethodno potopili u vodu), orašastih plodova i bobičastog voća.

RUČAK

Preporučene namirnice: sezonsko povrće, mahunarke, zdrave masti…

Za ručak je najvažnije da unesete namirnice koje sadrže proteine, vlakna i zdrave masti. Dok će vam proteini dugo držati sitost, zdrave masti, poput avokada ili maslinovog ulja, stabilizovaće nivo šećera u krvi i dati vam potrebnu energiju. Najbolji izbor je salata od sezonskog povrća sa pasuljem, kinoom ili sočivom i maslinovim uljem, a možete dodati i avokado.
Nakon ručka obavezno dobro hidrirajte telo jer će vam ispijanje vode dati još više energije, držaće vas budnim i umanjiće žudnju za slatkišima u popodnevnim satima.

VEČERA

Preporučene namirnice: povrće, losos, avokado, smeđi pirinač…

I ovaj obrok trebalo bi da bude bogat proteinima i zdravim mastima, mada možete konzumirati i žitarice celog zrna, kao što su smeđi pirinač ili kinoa. Dobar izbor je grilovano povrće na maslinovom ulju u kombinaciji sa lososom ili avokadom i pomenutim žitaricama. Dobićete topao i zasitan obrok koji ne sadrži višak kalorija niti nezdrave masnoće.

UŽINA

Preporučene namirnice: humus, povrće, grčki jogurt, voće, tvrdo kuvana jaja, tofu sir…

U zavisnosti od vaših prehrambenih navika, užine možete, ali i ne morate konzumirati. U svakom slučaju, ako osetite potrebu za hranom između obroka, obavezno posegnite za zdravom užinom. Jedna od najboljih opcija su tvrdo kuvana jaja, jer su bogata proteinima i ne sadrže šećere. Ako ste raspoloženi za nešto hladno ili osvežavajuće, možete napraviti zeleni smoothie od spanaća, ananasa, avokada i nezaslađenog biljnog mleka, a dobra opcija može biti i kombinacija bobičastog voća i grčkog jogurta.
Za one koji vole da grikaju, preporučuje se humus u kombinaciji sa krastavcem, šargarepom ili drugim svežim povrćem koje ste začinili sa malo limunovog soka, maslinovog ulja i morske soli. Dobar izbor je i grilovani tofu sir u paru sa sezonskim povrćem.
Kada osetite jaku žudnju za šećerom između obroka, kao užinu konzumirajte komad svežeg voća u kombinaciji sa šakom orašastih plodova ili semenki, jer će zdrava masnoća odžati šećer u krvi stabilnim, a vi ćete duže osećati sitost.

SKRIVENI ŠEĆERI NA KOJE BI TREBALO DA OBRATITE PAŽNJU

Gorka je činjenica da mnoge namirnice koje se danas prodaju kao zdrava hrana ustvari sadrže visok procenat šećera, kao i hidrogenizovana ulja. Zato bi trebalo da izbegavate proteinske pločice, snack barove, pahiljice, granolu ili suvo voće. Visok procenat šećera sadrže i alkoholna pića, kao i sva vrsta industrijski prerađene hrane. Nemojte konzumirati ni voćne sokove dok bi unos voća trebalo da ograničite u skladu sa preporučenim planom ishrane.

PRAVILA KOJIH BI TREBALO DA SE PRIDRŽAVATE TOKOM SUGAR DETOXA

Unosite 2 do 4 litara vode svakog dana.
Nemojte preskakati obroke i vodite računa da oni budu pravilno raspoređeni.
Nemojte jesti u hodu i zvaćite hranu polako.

BENEFITI KOJE ĆETE OSETITI NAKON MESEC DANA

Tokom prvih dana sugar detoxa verovatno ćete se osećati poletno je ćete biti puni entuzijazma zbog toga što radite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. Međutim, između trećeg i sedmog dana očekujte krizu, jer će tada nestati rezerve svih prethodno unetih šećera što će se manifestovati kroz jaku žudnju za slatkišima, pad energije i loše raspoloženje. Kad jednom prevaziđete ovu krizu, počećete da primećujete prve benefite novog načina ishrane. Mesec dana kasnije osećaćete se kao da nikad niste bili zavisni od šećera – imaćete više energije, manje kilograma, vaši hormoni će biti isbalansirani, oslobodićete se od nadutosti…

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top